Vastuullisuus ja kestävä kehitys on Suomen matkailustrategian kärkiteemoja ja yksi avaintavoitteista. Myös Pohjois-Karjalan matkailu nojaa vahvasti vastuullisen ja kestävän kehityksen edistämiseen. Tällä sivulla yhdeksän pohjoiskarjalaista matkailuyritystä pääsee kertomaan omista vastuullisuusteoistaan ja -arvoistaan. Lue artikkelit ja tutustu tarkemmin yrityksiin sekä heidän matkaansa vastuullisen ja kestävän matkailun polulla.

Mukana olevat yritykset ovat Äksyt Ämmät, Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus, Puukarin Pysäkki, Huoneistohotelli Lietsu, Break Sokos Hotel Bomba, Break Sokos Hotel Koli, Original Sokos Hotel Kimmel ja Vaakuna sekä Pohjolan Matka. Kaikilla artikkelisarjassa esiintyvillä yrityksillä on Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki. STF-merkin saaneet yritykset ovat sertifioituja kestävän matkailun edelläkävijöitä, joiden arvoissa ja toiminnassa näkyvät vastuullisuuden ekologiset, kulttuuriset, sosiaaliset ja taloudelliset elementit.

Pöytä on katettu tuoreella leivällä ja pullilla

Äksyt Ämmät – vastuullisuuden uranuurtaja

Äksyt Ämmät on vastuulliseen matkailuun erikoistunut pohjoiskarjalainen matkatoimisto, matkanjärjestäjä, ohjelmapalvelujen tuottaja ja matkailun verkkokauppa. Yritys on tullut tunnetuksi ja myös palkituksi uraauurtavasta tavastaan edistää kestävää matkailua sekä maakunnan tasolla että valtakunnallisesti.

Lue Äksyjen Ämmien kokemuksia vastuullisuudesta

Nainen tekee käsillään sydämen

Hyvärilä – ympäristökasvatusta nuorten ehdoilla

Ekologisuutta, yhdenvertaisuutta ja sosiaalista vastuuta. Näistä elementeistä on tehty nurmeslainen Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus. Sosiaalinen vastuullisuus on noussut vuosi vuodelta yhä tärkeämpään rooliin siinä, miten edistämme yhteistä hyvää. Hyvärilässä vastuullisuuteen sitoutunut henkilökunta innostaa myös asiakkaat pohtimaan kestäviä valintoja.

Lue Hyvärilän tarina

Anni Korhonen Puukarin Pysäkillä

Puukarin Pysäkki – tasapainoista vastuullisuutta etsimässä

Valtimolla sijaitseva Puukarin Pysäkki on vastuullisia matkailuelämyksiä tuottava majatalo, jonka sielussa kestävä kehitys on alusta lähtien ollut syvällä. Paikan ympäristövaikutukset on mietitty tarkkaan ja ympäröivän luonnon kuormittaminen on pyritty minimoimaan. Luomuruoka sekä oman pellon ja lähiluonnon raaka-aineet ovat keskiössä Puukarin Pysäkin keittiössä.

Tutustu Puukarin vastuullisuustarinaan

Sydämen kuva sänkypeiton päällä hotellihuoneessa

Lietsu – vastuullisuutta rohkealla visiolla

Joensuun keskustassa sijaitseva huoneistohotelli Lietsu on tunnettu vieraanvaraisista emännistään sekä uniikeista, karjalaista kulttuuria henkivistä huoneistaan. Yrityksen arjessa huomioidaan jatkuvasti ekologinen, kulttuurinen ja sosiaalinen vastuullisuus. Lietsu saikin ensimmäisenä joensuulaisena pk-yrityksenä Sustainable Travel Finland -merkin sekä se valittiin vuoden vastuullisimmaksi matkailutoimijaksi vuonna 2022.

Lue lisää Lietsun vastuullisuusteoista

sokos hotel kimmelin uudistettu hotellihuone Joensuussa

PKO – Kaupunkihotellit vastuullisuuden asialla

Aivan Joensuun keskustan tuntumassa sijaitsee kaksi tyylikästä Sokos Hotel -ketjuun kuuluvaa hotellia, Vaakuna ja Kimmel, jotka ovat myös osa Pohjois-Karjalan Osuuskauppaa. Molemmilta hotelleilta löytyy sekä Sustainable Travel Finland -merkki että Green Key -sertifikaatti. Erityisesti täysin uudistetussa Kimmelissä on huomioitu pieniä yksityiskohtia myöten vastuullisuutta sekä Karjalaisen kulttuurin esiin tuomista.

Tutustu tarkemmin Kimmeliin ja Vaakunaan