Karjalaisuus – perinteitä ja nykypäivää

Mitä karjalaisuus on? Monien mielestä siihen voidaan liittää karjalainen elämäntapa, kansalliseepos Kalevala, maukkaat perinneruoat, iloisuus ja ystävällisyys sekä ylpeys omasta kulttuurista. Karjalaisuus voidaan nähdä mielentilana, joka kuuluu omintakeisessa murteessa, maistuu karjalanpiirakoissa ja helähtää ilmoille kanteleen herkkinä sävelinä. Perinteiden lisäksi karjalaisuus kietoutuu nykypäivänä modernilla tavalla myös pohjoiskarjalaisiin matkailupalveluihin. Kulttuurista kiinnostuneelle Pohjois-Karjala onkin loputtomien tarinoiden koti, jossa itäisen kulttuurin voi kohdata niin ruokapöydässä, museovierailulla kuin majoituskohteissakin.

Bomban talo ja karjalaiskylä

Bomban karjalaiskylä – arkkitehtuuria ja ruokakulttuuria

Tulgua terveh!

Bomban talo ja karjalaiskylä on alueen ainutlaatuinen käyntikohde, jossa voit tutustua näyttelyihin ja osallistua teemapäiviin. Komea hirsirakennus sekä karjalaiskylän muut rakennukset henkivät karjalaista rakennuskulttuuria ja arkkitehtuuria. Alueella on myös hiljentymisen polku ja tsasouna. Karjalaiskylän putiikeista voit ostaa matkamuistoja, perinteisiä käsitöitä sekä paikallisia tuotteita.

Bomban talon ravintola tarjoilee karjalaisia perinneherkkuja ja nykyaikaisia makuyhdistelmiä. Noutopöytä on katettu juhla- ja tapahtumapäivinä ja ryhmille tilauksesta.

Bomban alueen karjalaiset kohteet kootusti

Pohjois-Karjalan museo Hilman näyttely

Pohjois-Karjalan museo Hilma – historiaa rajan molemmin puolin

Pohjois-Karjalan museo Hilmassa, Joensuun keskustan ytimessä voit tutustua karjalaiseen kulttuuriin ja Joensuun kaupungin syntyyn. Matkalla Karjalassa -perusnäyttely kertoo laajalti karjalan esihistoriasta aina nykypäivän kulttuuriin.

Näyttelyyn on saatavilla mobiiliopastus suomeksi, selkosuomeksi, englanniksi, venäjäksi sekä arabiaksi. Pohjois-Karjalan museon yhteydessä toimii myös lasten leikkipaikka, satukaupunki Mukulakatu.

Hilman ja Mukulakadun aukioloajat ja palvelut

Mies soittaa kannelta

Parppeinvaaran runokylä – karjalan laulumailla

Ilomantsissa sijaitsevan Parppeinvaaran runokylän pihapiiristä avautuu upea maisema kauas horisonttiin. Perusnäyttelyissä voit tutustua ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen, karjalaiseen historiaan, sotahistoriaan sekä perinteisen karjalaisen pirtin tunnelmaan, jota siivittävät kanteleen heleät sävelet. Teemanäyttelyt vaihtelevat kausittain. Parppeinvaaralta on lyhyt matka myös historialliseen Möhkön ruukkikylään ja Ilomantsin muihin nähtävyyksiin.

Parppeinvaaralla tulet ihastumaan Ravintola Parppeinpirtin tarjoilemaan karjalaiseen perinneruokaan. Parppeinpirtin piiroot valmistetaan omassa piirakkatsupussa eli nurkkauksessa, jossa karjalanpiirakat työstetään käsin ja tuoreustakuulla.

Tutustu runokylään tarkemmin

Koristeellinen Bomban talo Nurmeksessa

Pohjois-Karjalan Karjalaistalot

Hirsisten ja koristeellisten karjalaistalojen juuret ovat lähtöisin pohjoisvenäläisestä tyylistä. Karjalaistalot rakennettiin suuriksi ja näyttäviksi suurperheiden takia. Pohjois-Karjalan alueella on 7 karjalaistaloa.

Juhanantupa, Kitee

Korpiselkätalo, Tuupovaara

Runonlaulajan pirtti, Ilomantsi

Parppeinpirtti, Ilomantsi

Taistelijantalo, Ilomantsi

Bomban talo, Nurmes

Pielisen museo, Lieksa

”Karjalaisuus on tänä päivänä voimavara, joka vahvistaa suomalaisen identiteetin kokonaisuutta. Karjalaisuus rikastuttaa osaltaan eurooppalaisten kielten ja kulttuureiden mosaiikkia, joka muodostuu vahvoista alueellista ja paikallisista kulttuuripiireistä. Karjalainen kulttuuri on nähtävä identiteettikysymyksenä, kykynä kokea yhteenkuuluvuutta saman tradition ja saman kulttuuriperimän äärellä. Meille karjalaisille on ollut aina tärkeää tiedostaa oma identiteetti ja olla siitä ylpeitä.” – Presidentti Martti Ahtisaari, 1999

Karjalaisia makuja ja majoitusta

Yrttinen ja värikäs ruoka-annos

Local Bistro – trendikkäitä karjalaisia yhdistelmiä

Karjalaisia vivahteita modernilla tyylillä. Local Bistro tarjoilee Joensuun keskustassa paikallisia makuja omalla uniikilla tyylillään. Rennosta ilmapiiristä sekä välittömästä palvelustaan tunnettu ravintola valittiin vuonna 2020 Suomen 50 parhaan ravintolan joukkoon.

Local Bistron makuihin

Lietsun hotellihuone Joensuussa

Huoneistohotelli Lietsu – karjalaisuus on kantava voima

Joensuun ydinkeskustassa paikallisuutta henkivä huoneistohotelli Lietsu ottaa vieraansa vastaan hurmaavan lämpöisellä ystävällisyydellä. Huoneistot on sisustettu yksilöllisesti erilaisiin karjalaisuuteen liittyviin teemoihin ja tarinoihin perustuen. Aamupalalla voit nauttia paikallisista raaka-aineista koottua karjalaista aamupalaa mukavasti nukutun yön jälkeen.

Varaa huoneesi täältä

Bomban kylpylä

Nykykarjalainen luksus hemmottelee

Break Sokos Hotel Bomba – Elämyskylpylä Pielisen rannalla

Break Sokos Hotel Bomba sijaitsee kivenheiton päässä Bomban karjalaiskylästä, jossa pääset kuulemaan tarinoita karjalaisuudesta, maistamaan perinneherkkuja ja tunnelmoimaan kauniita rakennuksia ihaillen. Matkan kruunaa hemmotteluhetki upeassa karjalaisessa kylpylässä, jossa on muun muassa perinteinen Kyly-sauna.

Varaa loma Break Sokos Hotel Bomballa

Break Sokos Hotel Koli – karelianismin alkulähteillä

Kolin maisemakylpylä ja muut hotellin palvelut johdattavat sinut uniikkiin kansallismaisemaan, jossa 1800-luvun suuret taiteilijat, kuten Sibelius ja Järnefelt kävivät aikanaan inspiroitumassa. Ehkäpä löydät kansallisromanttisessa vaaramaisemassa myös itsestäsi palan karjalaisuutta?

Koe kansallismaisema Kolilla

Original Sokos Hotel Vaakuna ja Kimmel – Luksusta Pohjois-Karjalan pääkaupungissa

Keväällä 2021 uudistettu hotelli ja tapahtumatalo Original Sokos Hotel Kimmel vastaanottaa suuretkin ryhmät mutkattomalla karjalaisella palveluasenteella. Kaupungin sydämen sykkeessä sijaitseva Original Sokos Hotel Vaakuna on kätevä majoituskohde, kun haluat aistia modernia karjalaisuutta kaupunkiympäristössä ja tutustua perinteistä kertoviin käyntikohteisiin.

Varaa huone Kimmelistä

Varaa huone Vaakunasta