”Vastuullisuus nousee rakkaudesta meille tärkeisiin asioihin”

Kolmen kansallispuiston keskellä sijaitsevat historiallinen Bomban alue ja Break Sokos Hotel Bomba kylpylöineen. Alueella on myös keskeinen rooli karjalaisen kulttuurin vaalimisessa. Kun korona sulki kaiken, juuri Nurmekseen muuttanut hotellinjohtaja Sanna Tenhunen sai tilaa ajatella, miten tuota kulttuuria tukemalla voi rikastaa myös alueen matkailua.

Sanna Tenhunen Bomballa

Aikaa miettiä

Break Sokos Hotel Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhusen ura Pielisen äärellä alkoi juuri, kun korona tyhjensi hotellit ja ravintolat niin asiakkaista kuin henkilökunnastakin.

– Muuten pimeässä hotellissa sain aivan kaikessa rauhassa miettiä, mitä teemme täällä ja miksi. Tämän voi nähdä ylellisyytenä, sillä normaaliaikoina arki vie hyvin tarkkaan kaiken ajan. Nyt sain kaikessa rauhassa paitsi miettiä asioita, myös muualta tulevana tutustua karjalaiseen kulttuuriin. Tässä erityisesti Suojärven pitäjäseuran ihmiset ovat auttaneet paljon, kertoo Oulusta Nurmekseen perheineen muuttanut Tenhunen.

Näistä mietteistä nousivat muun muassa näyttelyt kahdelle kesälle. Ensin tulivat Karjalainen nainen juhlassa ja Käspaikka -näyttelyt. Seuraavalle kesälle syntyi Karjalan Liiton kanssa yhteistyössä Evakon matkassa -valokuvanäyttely. Bomban talon oma tarina nostettiin kuvina esille talon toiseen kerrokseen. Ulkoalueiden nähtävyydet saivat opastetauluja, joista matkailijat voivat tutustua Bomban alueen historiaan. Tauluissa on videoita ja ne on toteutettu suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Näiden lisäksi on toteutettu karjalaisen kädentaidon kursseja, karjalan kielen kursseja sekä sukututkimuskoulutus.

– Vastuullisuudessa on loppujen lopuksi kysymys kaiken sen vaalimisesta, minkä takia Bomban alue on käymisen arvoinen paikka. Vastuullisuus nousee rakkaudesta luontoon ja ihmisiin ympärillämme. Nämä ovat selvästikin sydämen asioita henkilökunnallemme, ja siksi vastuullisuuteen liittyviin asioihin suhtaudutaan myönteisesti, kuvaa Tenhunen kylpylähotellin toimintakulttuuria.

Paikallisia tuotteita esillä hotellihuoneen pöydällä

Vastuullisuus vaatii teknisiä ratkaisuja

Kun rakennetaan uutta tai uudistetaan vanhaa, on mukana aina johtoajatus siitä, miten asioita voisi tehdä fiksummin.

– Kaikessa suunnittelussa on meillä jo osuustoiminnallisen ketjumme puolesta mukana hyvin vahva vastuullisuusnäkökulma. Joskus on tietysti perusteltava asiakkaalle, miksi vedenpaine suihkussa on sellainen kuin on, mutta useimmiten tällaisia asioita ei edes huomaa. Kylpylää uudistettaessa tehtiin paljon ratkaisuja, joiden avulla säästetään sekä rahaa että ympäristöä. Lähtökohtaisesti myös työllistämme nimenomaan paikallisia projekteihimme, kertoo hotellinjohtaja Sanna Tenhunen vastuullisuuteen kuuluvista seikoista.

Kaikki Sokos Hotellit kuuluvat Green Key -ympäristöohjelman piiriin. Osuustoiminnallisen S-ryhmän tavoitteena on kokonaisuutena olla vastuullisuuden edelläkävijä kaikilla toimialoillaan. Break Sokos Hotel Bomba on myös saanut Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin.

Bomban opastekyltti

Kulttuurin vaalimisen vastuullisuus

Bomba nimenä tulee alueella sijaitsevasta Bomba-talosta, joka rakennettiin legendaarisen 1800-luvun karjalaistalon mallin mukaan 1978. Se oli aikoinaan yksi maan suosituimpia turistinähtävyyksiä, jonka luo bussiletkat johtivat. Nyt talo on vain yksi osa kolmen kansallispuiston keskellä olevaa Bomban alueen kokonaisuutta. Alueelta löytyvät mahtavan karjalaistalon lisäksi hotelli, kylpylä, lomakylä ja kaksi ravintolaa.

Karjalaisuuden vaalimisessa ruualla on keskeinen merkitys.

– Karjalainen pitopöytä on Bomban talon erikoisuus, joka on tarjolla ryhmille tilauksesta. Muulloin talossa tarjotaan karjalaisesta perinteestä mukailtua ruokaa. Kotimaiset raaka-aineet ja lähiruoka ovat tärkeitä asioita.

Omanlaistaan kulttuuriperintöä Break Sokos Hotel Bomba vaalii yhteistyössä Valamon luostarin kanssa. Valamon marjaviinien seuraksi on laadittu korkeatasoinen juhlamenu, jossa tarjolla on muun muassa ravintolan ikkunasta näkyvästä Pielisestä pyydettyä kuhaa.

Vastuullisuus on Tenhusen mukaan myös kaikkia hyödyttävän yhteiskäytön rakentamista alueen toimijoiden kanssa.

– Meillä ei ole halua tuottaa kaikkia palveluja itse, vaan teemme sitoutunutta yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Muun muassa karjalanpiirakkakurssi on toteutettu yhteistyössä Rautavaaran Leipomon kanssa, ja Bomban talolla Ylä-Karjalan käsityöläiset myyvät paikallisia tuotteita. Olen myös ilolla seurannut, mitä Anni Korhonen tekee intohimoisesti Puukarin Pysäkillä karjalaisen kulttuuriperinnön pohjalta, ihastelee Tenhunen.

– Bomban kylpylän altaista ja suihkuista tulevan niin sanotun harmaan veden lämpö otetaan talteen. Kylpylähotellin käyttämä energia on tuotettu kokonaan uusiutuvalla energialla. Hotelli hyödyntää automaatiotekniikkaa mm. valaistusten ja lämmitysten säätämiseen.

– Karjalaisen kulttuurin vaaliminen ja alueellisen yhteistyön edistäminen on Break Sokos Hotel Bomban toiminnan lähtökohta.

– Paikallinen luonnonläheinen elämäntapa tukee merkittävältä osaltaan organisaation vastuullisuustoimien toteutumista.

Lue lisää Bomban palveluista ja vastuullisuusteoista