Pohjoiskarjalainen ruokaperinne pohjautuu puhtaisiin luonnon antimiin ja vahvoihin perinteisiin. Maakunnan matkailuyrittäjät opastavat mielellään ruokaperinteiden ja uudempien makutrendien saloihin. Esimerkiksi erilaisissa piirakkapajoissa pääset laittamaan kädet taikinaan, kokeilemaan piirakkapulikan pyörittämistä ja opettelemaan rypyttämistä. Jos haluat nauttia ruokaelämyksiä kaupunkiympäristössä, Joensuun keskustassa voit lähteä opastetulle ruokakierrokselle. Tällä sivulla herää varmasti nälkä ja vesi herahtaa kielelle! Tervetuloa herkuttelemaan!

Karjalanpiirakat ja kahvikuppi kannon päällä

Ruokaelämyksiä Elämyspuodissa

Elämyspuodista varaat helposti herkullisimmat aktiviteetit lomallesi. Puodissa on runsas valikoima ruokaelämyksiä, joissa pääsee tutustumaan karjalaiseen makumaailmaan opastetusti.

Karjalaista vieraanvaraisuutta ja kulttuuria voit kokea kantelemusiikin kera, tarinoiden siivittämänä karjalaisella illallisella tai tunnelmallisilla kotakesteillä.

Tutustu valikoimaan

Herkullinen jälkiruoka marjoilla

Herkkuja ja historiaa -ruokakierros Joensuussa

Kierroksen aikana maistellaan paikallisia herkkuja Joensuussa neljässä eri ravintolassa. Samalla tutustutaan Rantakadun puutalopihapiirien tunnelmaan ja tarinoihin oppaan kertomana. Ravintolakierros yhdistää kotimaiset, paikalliset raaka-aineet ja reseptit kaupungin historiaan. Ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan, joten kävelymatka ei ole pitkä.

Ryhmäkoko max 12 hlö. Kesto 3 h.

Varaa opastettu ruokakävelykierros

Höyryävät karjalanpiirakat tarjoilulevyn päällä

Opastetut piirakkapajat

Tästä ei autenttisuutta puutu! Karjalanpiirakkapajoissa tutustut aitojen piirakoiden historian, rypytyksen ja piirakkapulikan käytön saloihin opastetusti. Piirakkapajoissa tehdään perinteisiä karjalanpiirakoita riisipuurosta, ohraryynipuurosta tai perunasoseesta. Valitse sinulle sopiva piirakkapaja ja tutustu vanhaan perinteeseen sormet taikinassa.

Männikkölän Pirtin karjalanpiirakkapaja

Tässä pajassa nautit leivonnan ja  omatekoisten piirakoiden lisäksi myös keittolounasta Nurmeksessa Männikkölän Pirtissä. Leivonnan lomassa opetellaan karjalaisia ruokaperinteitä ja ahkerimmat leipurit saavat piirakoita myös kotiinviemisiksi.

Varattavissa ympäri vuoden. Ryhmäkoko 2-20 hlö. Kesto 2,5 h.

Tutustu Männikkölän Pirtin piirakkapajaan

Villa Raidan karjalanpiirakkatyöpaja

Rääkkylän Oravisalossa sijaitsevan viihtyisän Villa Raidan keittiössä valmistuu lämpimiä piirakoita sekä perinteisinä että vegaanisina versioina. Piirakkapajassa nautitaan piirakoiden lisäksi vegaaninen keittolounas. Osallistujat saavat diplomin ja piirakkareseptin kotiin viemiseksi. Varattavissa ympäri vuoden.

Ryhmäkoko 2-10 hlö. Kesto 3 h.

Lue lisää Villa Raidan piirakkatyöpajasta

Villa Ruusulan piirakkapaja

Rääkkylässä Villa Ruusulan tunnelmallisessa tuvassa valmistuu porukalla herkulliset karjalanpiirakat. Leivonnan päätteeksi saat piirakkamestarin diplomin. Saatavilla myös pienemmille ryhmille.

Ryhmäkoko 6-20 hlö. Kesto 1,5 h.

Varaa paikkasi piirakkapajaan

Kaulin ja karjalanpiirakat

Piirakkapaja tai viinipruuvi Bomban talolla

Opi tekemään karjalanpiirakoita Bomban talon karjalanpiirakkapajassa! Piirakkapajassa opit paistamaan piirakoita, saat kokeilla piirakan rypytystä ja maistella omia uunituoreita piirakoita.

Piirakkapaja on saatavilla ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

Lue lisää ja varaa

Valamon viinipruuvi Bomballa

Maistele maukkaita Valamon luostarin marjaviinejä ja yhdistä viinit maistelulautasen herkkuihin ohjatussa viinipruuvissa Bomban talolla!

Viinipruuvi on saatavilla ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

Tutustu ja varaa

Juustolautanen viinillä

Paikallisia makuja Valamo Menun parissa

Bomballa on mahdollisuus päästä maistelemaan ainutlaatuista Valamo Menua, joka on suunniteltu vahvat perinteet mielessä. Ortodoksisuus, karjalainen kulttuuri sekä paikalliset, puhtaat maut kietoutuvat soljuvasti yhteen uudessa menukokonaisuudessa. Viiden ruokalajin menun makupareina toimivat Valamon herkulliset marjaviinit. Herkkuelämyksestä pääsee nauttimaan perinteikkään Bomba-talon hirsiseinien suojassa.

Kesto n. 2 h. Ryhmäkoko min. 10 hlö.

Tutustu menuun ja varaa

Syksyiset ruuat ja raaka-aineet katettuna valmiiksi

Kulinaristin majoituspaketit

Majatalosta majataloon – karjalainen ruokamatka

Viiden päivän loman aikana majoitutaan neljässä eri Karelia á la carte -majatalossa, joissa tutustutaan aitoihin pohjoiskarjalasiin makuihin ja ruokakulttuuriin. Täyden palvelun ruokaretki majatalosta majataloon sisältää opastetut ruoanlaittopajat,  majoituksen täyshoidolla, saunan sekä matkatavara- ja henkilökuljetukset majatalojen välillä.

Kesto 1-4 vuorokautta. Ryhmäkoko 2-14 hlö.

Tutustu karjalaiseen ruokamatkaan ja varaa omasi

Kulinaristin lomapaketti

Bomban alueen majatalojen tarjoama kulinaristin lomapaketti on varma tapa levätä ja rentoutua luontoelämysten ja hyvän ruoan parissa. Neljässä eri majatalossa pääset nauttimaan herkullisista nykykarjalaisista lähiruoista, rauhallisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Hintaan sisältyy majoitukset täysihoidolla ja sauna.

Ryhmäkoko 2-10 hlö. Kesto 4 vrk.

Kurkkaa ja varaa kulinaristin lomapaketti itsellesi

Karjalanpiirakat paistumassa nuotiolla

Tunnelmallisia herkkuhetkiä elävän tulen äärellä

Herkuttelijan kotakestit

Laitalan Lomat Nurmeksessa järjestävät mieleenpainuvia herkkuhetkiä kodan lämmössä. Avotulen rätistessä on tunnelmallista nautiskella tuoreita karjalanpiirakoita, kasvisnyyttejä lihaisilla makkaroilla sekä salaateilla. Jälkkäriksi paistetaan maukkaita lettuja, jotka herkutellaan nokipannukahvin kera.

Kesto n. 2 tuntia. Ryhmäkoko 2-20 hlö.

Tutustu ja varaa

Nuotioretki Bomballa

Nauti yhteisestä hetkestä nuotion äärellä Pielisen rannalla, Bomballa. Retki voidaan järjestää joko Bomban laavulla tai kodassa. Paketti sisältää kahvit sekä tikkupullien ja makkaroiden paiston yhdessä oppaan kanssa.

Ryhmäkoko 8-20 hlö.

Tutustu ja varaa

Herkulliset jälkiruuat lasitarjottimella

Nauti iltapäiväteet Kolilla

Herkuttele suolaisilla ja makeilla syötävillä Kolin upeiden kansallismaisemien äärellä. Uuteen Kolin iltapäivätee -tuotteeseen kuuluu mm. Skagen rieskoja, lämminsavulohi sandwicheja sekä sitruunajuustokakkua. Herkkuhetki täydentyy valinnan mukaan talon maustetulla pressokahvilla tai kupillisella haudutettua teetä.

Tutustu tarkemmin tuotteisiin

Kolin Panimon olut Kolin maisemissa

Kolin Panimon oluttasting

Kolin Panimon oluttastingissa kutkutellaan makuhermoja seitsemällä eri tuotteella ravintola Kolin Ryynäsessä. Maistelussa on sekä paikallisia oluita että siidereitä. Tasting järjestetään kesäkaudella joka keskiviikko klo 20.

Ryhmäkoko 2-15 hlö, tilauksesta myös ryhmille.

Tutustu ja varaa