Pohjois-Karjalan parhaat polut maastopyöräilyyn

Pohjois-Karjalan pyöräilyreitit tarjoavat monipuolisia maisemia niin maastopyöräilyyn kuin ympärivuotiseen fatbike-pyöräilyyn. Pyöräretki Pohjois-Karjalassa voi olla muutaman tunnin tai usean päivän mittainen elämys. Esimerkiksi Kontionpolut ja Karelianpolut tarjoavat haastetta kokeneellekin pyöräilijälle, ja monet reitit soveltuvat myös polkujuoksuun. Maastopyörän vuokraus onnistuu eri puolilla maakuntaa ja reittien varrella palvelevat erilaiset taukopaikat sekä majoituskohteet.

Joensuun Ilosaari ja Pielisjoki ylhäältäpäin kuvattuna

Joensuun seudun yhtenäinen polkuverkosto

Joensuussa pääset pyöräreiteille vaikka heti suoraan junasta. Yli 200 kilometriä pitkä yhtenäinen polkuverkosto tarjoaa monipuoliset ulkoilumaastot niin pyöräilijöille kuin muillekin ulkoilijoille. Joensuun seudun polut ovat ainutlaatuinen kokonaisuus Suomessa sekä Euroopassa. 60 km pitkä Jaama Trail -rengasreitti yhdistää Kontiolahden Kontionpolut, Liperin Kinttupolut, Lykynlammen Lykynpolut sekä Lehmon Harjupolut toisiinsa.

Reitit tarjoavat vaihtoehtoja monenlaiseen makuun kaupunkipyöräilyistä hurjaan alamäkipyöräilyyn. Taukoihinkin on oivat mahdollisuudet, sillä reitistön varrelta löytyy 16 laavu- ja tulipaikkaa.

Tutustu Joensuun pyöräilyreitteihin

Maastopyörä vehreässä maastossa

Kontionpolut

Kolme varttia Kolilta,
20 minuuttia Joensuusta

Maastopyöräile Kontiolahden suosituimmalla reitistöllä Jaamankankaan harjumaisemissa. Kontionpolkujen suosittu reitistö muodostuu neljästä rengasreitistä, jotka ovat: Salpalinja Trail (5 km), Stadium Trail (8,5 km), Kontioniemi Trail (9 km) ja Välilampi Trail (13,5 km). Voit myös yhdistää reittejä pidemmäksi Jaama Trailin sekä Kolinpolun yhdysreiteillä. Vaativuustasoltaan vaihtelevat polut tarjoavat kokeneelle pyöräilijälle sopivasti haastetta. Aloittelija tai lajiin tutustuja puolestaan nauttii alueen helpommista reiteistä.

Lähtöpisteiksi suositellaan reitistä riippuen Kontiolahden ampumahiihtostadionia tai Kontiolahden satamaa. Reittien varrelle osuu myös Kontiolahden kunnan ylläpitämiä taukopaikkoja tulipaikkoineen sekä kuivakäymälöineen. Pyöriä voi vuokrata ampumahiihtostadionilta Kontiolahti Outdoorin kautta. Stadionilla on myös ympäri vuorokauden avoinna olevat ilmaiset pukuhuone- ja suihkutilat sekä pesupiste pyörille. Alueella järjestetään pyöräily- ja juoksutapahtumia ympäri vuoden.

Lisätietoja Kontionpoluista

Kontionpolkujen reittikartta

Metsäinen luontopolku

Kurvaa Kinttupoluille

Aivan Joensuun kupeessa sijaitseva Liperin Kinttupolut -reitistökokonaisuus (65 km) muodostuu seitsemästä eri rengasreitistä, joiden vaativuus sekä pituus vaihtelee reitin mukaan. Lähde nauttimaan upeista harjumaisemista sekä vesistöjen läheisyydestä maastopyöräillen tai jalan. Suurimmaksi osaksi polut ovat luonnontilaisia ja reitit on merkitty selkeästi eri väreillä. Matkan varrelta löytyy useita laavuja sekä tulipaikkoja. Kinttupolut yhdistyvät Jaama Trailiin sekä Kontionpolkuihin, joten pyöräretkestä saa halutessaan jopa 160 km pituisen.

Tutustu tarkemmin Kinttupolkuihin

Kinttupolkujen reittikartta

Pärnä Bike Park

Osana Kinttupolkuja Pärnävaaran Urheilukeskuksessa on hurjimmille vauhtipäille mahdollisuus alamäkipyöräilyyn. Pärnä Bike Parkista löytyy neljä erilaista reittiä niin kokeneille maastopyöräilijöille kuin vasta-alkajillekin. Pärnävaaralla on myös pysäköinti, vesipiste, WC- ja suihkutilat.

Pärnä Bike Park -reittikartta

Metsäiset maisemat Kolin huipulta kohti Pielistä

Kolin reitit ja Pielisen Kierros

Kolilla pyöräilet vaihtelevissa maastoissa kansallismaiseman kainalossa. Kolin vaaroilta löytyy hyvien pyöräreittien lisäksi useita yrityksiä, joilta vuokraat pyörän loman ajaksi. Kysy pyörää vuokralle esimerkiksi Seikkailuyhtiö Vaaralta, Loma-Kolilta tai Koli Activelta ja polkaise poluille!

Tietoa Kolin reiteistä

Pidemmälle retkelle sopiva Pielisen Kierros on 250 km pitkä lenkki Pielisen ympäri, joka tarjoaa nähtävää niin Kolin kansallismaisemissa kuin idyllisissä karjalaiskylissä. Reitin varrella on myös useita majoitus- ja ruokailuvaihtoehtoja.

Lisätietoja Pielisen Kierroksesta

 

Pyöräilijä maastopolulla

Karhunpolku ja Ruunaan maisemareitti

Karhunpolku tarjoaa maastopyöräilijälle 140 km haastavaa itärajan erämaita mukailevaa reittiä. Karhunpolku yhdistyy upeisiin reitteihin Kuhmon ja Ilomantsin suunnalla, joten reitti sopii hyvin myös pidemmän matkan taittajalle. Karhunpolku on portti Lieksaan, jonne on mahdollista saapua esimerkiksi junalla. Asemalta matkaa voi jatkaa näppärästi pyörällä kohti Ruunaan ja Karhunpolun reittejä.

Karhunpolun reittikartta

Reittikartta Lieksasta Ruunaalle

Ruunaan maisemareitti on sopiva päiväretkikohde, joka soveltuu myös aloittelijoille. Reitti on 26 kilometrin mittainen ja kulkee upeissa harjumaisemissa vesistöjen läheisyydessä.

Ruunaan maisemareitti

Kuva: www.pekkalintusaari.com

Merkitty luontopolku

Karelianpolut – Saimaan saaristoa ja harjumaisemaa

Karelianpolut haastaa pyöräilijän seikkailuihin Kiteellä, Tohmajärvellä ja Rääkkylässä. Reittikartat ja -kuvaukset löytyvät kootusti Sydänkarjalan verkkosivuilta.

Karelianpolkujen reittitiedot ja kartat

Tohmajärvellä metsän siimeksessä

Tohmajärven alueella voit valita pyöräilymaastosi vaativamman Pekan Trailin (7,5 km) tai helpompien Piilovaara Trailin (3 km) tai Kirkkoniemi Trailin (5 km) väliltä. Kaikki reitit ovat kaksisuuntaisia, ja ne on myös helppo yhdistää toisiinsa. Reittien varrelle osuu monipuolista maastoa, kuten kosteikkoalueita, metsiä ja lankkusiltoja.

Reittikartta

Retkeilijät katsovat paperista karttaa

Kiteellä hiki pintaan vaativilla reiteillä

Kiteen alueella poluille pääsee seitsemän kilometrin mittaisella Hutsi Traililla, jonka lähtöpiste on Hutsin Urheilukeskuksessa. Toinen kiteen Poluista on Peltola Trail (8 km), jolle lähdetään Kiteen terveyskeskuksen parkkipaikalta. Peltola Trail on talvikaudella viiden kilometrin mittainen suosittu talvipolku.

Lue lisää Kiteen poluista

Kiteen reitit kartalla

Neljä pyöräilijää järven rannalla

Pohjoisen Saimaan järvimaisema ihastuttaa

Rääkkylässä Karelianpolkujen erikoisuus on Pohjoisen Saimaan saaristossa, Oravisalon ja Varpasalon maisemissa kulkeva Saaristo Trail. Saaristo Trail on tasoltaan helppo 40 kilometrin mittainen retkipyöräilyreitti, joka tarjoaa kaunista järvi- ja maalaismaisemaa maastopyöräilijöille. Reitin varrella on taiteilija Hannes Akseli Hyvösen suunnittelemat uniikit taukopaikat, jotka jo itsessään ovat nähtävyys.

Lue blogiteksti Saaristo Trailista

Polut kartalla

Toinen alueen reiteistä, Savilahti Trail on kaksisuuntainen, myös aloittelijalle sopiva reitti, joka lähtee Rääkkylän urheilukentältä. Savilahti Trail kulkee vaihtelevassa maastossa metsän, hiekkatien ja suon läpi. Reitti yhdistyy helposti myös alueen muuhun luontopolkuverkostoon.

Lähtöpisteet ja reittikuvaukset

Savilahti Trail kartalla

Neljä naista pyöräilemässä metsätiellä

Parhaat gravel-pyöräilyreitit

Gravel-pyöräily voi olla vielä monelle melko uusi tuttavuus. Kyseessä on laji, jossa pyöräillään erityisesti sora- ja hiekkateillä. Ja niitähän meillä täällä Pohjois-Karjalassa riittää! Voit ihastella esimerkiksi Joensuun lähialueita näppärästi pyörän selästä tai Kolin ja Lieksan erämaisia maisemia ilman ruuhkaisia teitä.

Reittivinkit

Welcome Cyclist -tunnus

Pohjois-Karjalassa on yli 10 majoitus- ja käyntikohdetta, joilta löytyy pyöräilijäystävällinen Welcome Cyclist -tunnus. Tunnukset omaavat yritykset tarjoavat pyörämatkailijoille turvalliset pyörän säilytyksen, perus huoltotarvikkeet, latauspisteen sekä kattavasti tietoa alueen pyöräilyreiteistä ja -palveluista.

Tutustu kohteisiin