Pohjois-Karjala pähkinänkuoressa

Vaaramaisemat, kirkkaat järvet sekä puhtaat metsät täydentyvät uniikeilla kulttuurikohteilla sekä tapahtumilla ympäri vuoden. Pohjois-Karjalan on 13 kunnan – Joensuu, Ilomantsi, Kontiolahti, Lieksa, Nurmes, Juuka, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Kitee, Tohmajärvi, Rääkkylä ja Heinävesi – muodostama matkailualue, jossa on asukkaita hieman alle 163 000.

Joensuun Ilosaari ja Pielisjoki ylhäältäpäin kuvattuna

Joensuu

Kaksi lomaa kerralla

Joensuu on Pohjois-Karjalan maakuntakeskus, julkisen liikenteen merkittävä solmukohta sekä opiskelijakaupunki. Keskellä kaupunkia virtaava Pielisjoki elävöittää maisemaa jokaisena vuodenaikana. Tutustu vierailusi aikana ainakin keskustassa sijaitsevaan Taitokortteliin, Botanian trooppiseen puutarhaan sekä Ortodoksiseen kulttuurikortteliin. Lisäksi alueen historiaan pääsee uppoutumaan tarkemmin Pohjois-Karjalan museo Hilmassa sekä Joensuun taidemuseo Onnissa.

Tutustu Joensuun majoituskohteisiin

Käyntikohteet Joensuussa

Lue lisää Joensuusta

Pitkä laituri tyynellä järvellä

Kontiolahti

Pohjois-Karjala pienoiskoossa

Joensuun naapuri Kontiolahti on noussut maailmankartalle erityisesti toimiessaan ampumahiihdon maailmancup- ja MM-kisojen isäntänä. Ampumahiihtostadionilla päästään myös hiihtämään jo lokakuussa ensimmäisten joukossa koko Suomessa. Hiihdon lisäksi alueella on kattavat ulkoilumaastot Höytiäisen rannoilla sekä kiinnostavia sotakohteita reittien varrella. Erityisesti kehittyvä Paiholan alue monipuolisine palveluineen sopii koko perheen vierailukohteeksi. Retkeilijöiden kannattaa piipahtaa uniikissa Kolvananuuron rotkolaaksossa.

Tutustu Kontiolahden majoituskohteisiin

Käyntikohteet Kontiolahdella

Lue lisää Kontiolahdesta

Naiset Kolin huipulla

Lieksa

Vaarassa rakastua

Molemmin puolin Pielistä ulottuva Lieksa on retkeilijän ja luontokohteista nauttivan paratiisi. Kansallismaisemamme Koli, Patvinsuon kansallispuisto sekä Ruunaan retkeilyalue tarjoavat ihmeteltävää lyhyempiä ja pidempiä reissuja varten. Tutustu lisäksi mm. kuvataiteilija Eva Ryynäsen ateljeehen Paaterissa sekä Suomen toiseksi suurimpaan ulkoilmamuseoon, Pielisen museoon. Talvella on mahdollisuus ylittää Pielinen jäätietä pitkin. Pituutta sillä on yhteensä huimat seitsemän kilometriä ja se on samalla Euroopan pisin sisävesien ylittävä jäätie.

Tutustu Kolin ja Lieksan majoituskohteisiin

Käyntikohteet Lieksassa

Lue lisää Lieksasta

Tervetuloa-kyltit Bomba talon edustalla

Nurmes

Käy syvemmälle luontoosi

Pielisen rannalla sijaitseva Nurmes on maakuntamme pohjoisin kaupunki. Erityisesti karjalaista kulttuuria ja perinteitä henkivä Bomban alue ja Bomban karjalaiskylä kuuluvat Nurmeksen ykkösvierailukohteisiin. Keskustassa sijaitseva historiallisesti merkittävä Puu-Nurmes henkii entisajan tunnelmaa ja karjalaiselle ruokamatkalle pääsee mm. Majatalosta majataloon -retkillä. Tekniikasta kiinnostuneet voivat piipahtaa Veturitalleilla ihastelemassa entisöityjä höyryvetureita.

Tutustu Bomban ja Nurmeksen majoituskohteisiin

Käyntikohteet Nurmeksessa

Lue lisää Nurmeksesta

Idylliset puutalot virtaavan kosken rannalla

Juuka

Kivenheiton päässä Kolilta

Juuka on vain kivenheiton päässä Kolilta ja tutustuttaakin kävijät etenkin geologian maailmaan. Aivan 6-tien varressa sijaitsee nimittäin Kivikylä, jossa pääsee tutustumaan mm. maapallon syntyhistoriaan. Juuassa kannattaa myös hypätä lossin kyytiin ja vierailla Suomen korkeimmassa saaressa, Paalasmaassa. Lisäksi Puu-Juuka ja Myllymuseon alue ovat vierailunarvoisia kohteita Juuan keskustassa.

Tutustu Juuan majoituskohteisiin

Käyntikohteet Juuassa

Lue lisää Juuasta

Vanhat hirsirakennukset rivissä

Ilomantsi

Ikkuna itään

Pohjois-Karjalan itäisin kunta Ilomantsi uppoutuu karjalaiseen kulttuuriin, sotahistorian syövereihin sekä tarjoaa ihasteltavaa erämaisissa luontokohteissaan. Parppeinvaaran runokylässä sekä Parppeinpirtillä pääset kokemaan syvemmin sekä karjalaisen kulttuuriin että paikalliset aidot maut. Upeista vaaramaisemista sekä ilomantsilaisen viinitilan viineistä saa nauttia Hermannin viinitornissa. Matkaa voi jatkaa vielä idemmäksi Möhköön, jossa upea perinteinen ruukkialue tarjoaa ihasteltavaa etenkin kesäaikaan. Koko perheen retkikohteeksi sopii Möhkön lähellä sijaitseva Suomen pienin kansallispuisto, Petkeljärvi.

Tutustu Ilomantsin majoituskohteisiin

Käyntikohteet Ilomantsissa

Lue lisää Ilomantsista

Metsäinen luontopolku

Liperi

Pohjoisen Saimaan helmi

Joensuun kupeessa sijaitseva Liperi on pullollaan monipuolisia ulkoilureittejä vesistöjen äärellä. Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille on tarjolla useampi museokohde, joita kiertäessä saa kulumaan päivän jos toisenkin. Laita listalle ainakin Maaseutumuseo Tähkä, Myllyn Vanhat Autot, Komperon kotiseutumuseo, Ollilan kotimuseo sekä Lammun vaikuttava Pienoisrautatie. Liperissä pääsee virittäytymään myös aitoon maaseudun tunnelmaan maanteitä ajellessa.

Tutustu Liperin majoituskohteisiin

Käyntikohteet Liperissä

Lue lisää Liperistä

Kaivosmies Outokummun Vanhan Kaivoksen tunnelissa

Outokumpu

Eriskummallinen kuparikaupunki

Outokumpu on koko perheelle sopiva kaupunkikohde, jossa yhdistyy mielenkiintoinen kaivoshistoria sekä upeat luontokohteet harjumaisemineen. Kaupungin keskellä komeileva Vanha Kaivos ympäristöineen tarjoaa jännittävän tutkimusmatkan ajassa taaksepäin. Kaivosmuseo, museotunnelit sekä Lasten kaivos ovat avoinna ympäri vuoden. Retkeilijöiden kannattaa suunnata Erä- ja luontokeskuksen merkityille poluille, 12 järven melontareitille tai Lasten kalakeitaalle. Särkiselkä Camping sekä Kaunisniemen kahvila hiekkarantoineen tarjoaa ihanan kesäkeitaan lämpimän päivän viettoon.

Tutustu Outokummun majoituskohteisiin

Käyntikohteet Outokummussa

Lue lisää Outokummusta

Merkitty luontopolku

Polvijärvi

Luonto lähellä

Kirkasvetisen Höytiäisen rannalla sijaitseva Polvijärvi tarjoaa monipuoliset ulkoilumaastot jokaiseen lähtöön. Useista pienemmistä kylistä koostuva kunta vie maaseutumatkalle kauniisiin maisemiin. Vierailuun kannattaa sisällyttää erityisesti Saarilan maatilamatkailu, jossa pääsee rapsuttelemaan pörröisiä eläimiä. Veneilijöiden ykköskohde on ehdottomasti Hiekkasaari, jonka ainutlaatuinen ja karu luonto vie vierailijan hetkeksi aivan toisenlaiseen maailmaan.

Tutustu Polvijärven majoituskohteisiin

Käyntikohteet Polvijärvellä

Nightwish-näyttely

Kitee

Kaikessa rauhassa

Pohjois-Karjalan eteläisin kunta Kitee on tunnettu erityisesti pesäpalloilusta, pontikasta sekä kansainvälisesti menestyneestä Nightwish-yhtyeestä. Kiteellä onkin mahdollisuus tutustua tarkemmin bändin historiaan A Nightwish Story -näyttelykeskuksessa, jossa on esillä mm. kiertueilla käytettyjä instrumentteja, alkuperäisiä demotallenteita sekä tarinoita matkan varrelta. Herkulliset tuliaiset voi napata mukaan Puruveden savukalan myymälästä. Koko perheen vierailukohteeksi sopii Kiteen eläinpuisto, joka on avoinna ympäri vuoden.

Tutustu Kiteen majoituskohteisiin

Käyntikohteet Kiteellä

Lue lisää Kiteestä

Nymanin apteekkimuseo

Tohmajärvi

Pala Sydänkarjalaa

Tohmajärvellä liikutaan Katri Helenan jalanjäljissä ja kulttuuri, kirjallisuus sekä musiikki ovatkin alueen kantavia voimia. Idyllisessä museopihapiirissä sijaitseva Nymanin koti- ja apteekkimuseo on ehdoton käyntikohde Tohmajärvellä vierailun yhteydessä. Lisäksi Kirkkoniemestä avautuvat upeat järvimaisemat, joita kelpaa ihastella etenkin lämpimänä kesäpäivänä. Sieltä lähtee myös Aconitum-kierros, jonka varrella voi tutustua harvinaiseen ukonhattulehtoon. Upeaa ja uniikkia puutaidetta on nähtävillä Puun Sielussa 6-tien varrella.

Tutustu Tohmajärven majoituskohteisiin

Käyntikohteet Tohmajärvellä

Lue lisää Tohmajärvestä

Pariskunta kävelee värikkään kukkapellon keskellä

Rääkkylä

Kulttuurielämyksiä veden äärellä

Pohjoisen Saimaan saariston syleilyssä sijaitseva Rääkkylä kätkee sisäänsä monipuolisia kulttuurielämyksiä sekä luontokohteita. Kulttuurikoti Villa Ruusulassa saa aistia aitoa vieraanvaraisuutta ja opetella kanteleen soittoa yhdessä Sari Kaasisen kanssa. Kesäisin järjestetään perinteinen Kukkakuhhaus, jossa värikäs kukkameri toivottaa vieraat tervetulleeksi ihastelemaan vuosi vuodelta upeampaa näkyä. Pyhäselän upeita järvimaisemia pääsee katselemaan Eihvelin tornista. Vierailun Rääkkylässä kruunaa lossimatka Nestorilla kohti Liperiä.

Tutustu Rääkkylän majoituskohteisiin

Käyntikohteet Rääkkylässä

Lue lisää Rääkkylästä

Nainen kävelemässä Valamon luostariin

Heinävesi

Luostareiden rauhaa

Pohjois-Karjalan uusimpana kuntana mukaan liittynyt Heinävesi on mökkeilijöiden sekä veneilijöiden paratiisi. Kirkkaat vesistöt ja niiden välissä olevat kuusi kanavaa ovat ihastuttavia niin veneeltä kuin maistakin käsin. Hiljentymistä ja rauhaa kaipaaville Valamon sekä Lintulan luostarit sopivat päiväretkiin tai pidempään rauhoittumiseen. Koloveden kansallispuisto on erityisesti melojien suosiossa ja saarilla pääsee ihastelemaan ikiaikaisia kalliomaalauksia. Onnekkaat saattavat bongata myös saimaannorpan köllöttelemässä rantakalliolla.

Tutustu Heinäveden majoituskohteisiin

Käyntikohteet Heinävedellä

Lue lisää Heinävedestä

Kohteet kartalla