Vastuullisuus vaatii pitkäjänteisyyttä – “halu matkailla ei tule katoamaan mihinkään”

Äksyt Ämmät on vastuulliseen matkailuun erikoistunut pohjoiskarjalainen matkatoimisto, matkanjärjestäjä, ohjelmapalvelujen tuottaja ja matkailun verkkokauppa. Yritys on tullut tunnetuksi uraauurtavasta tavastaan edistää kestävää matkailua niin maakunnan tasolla kuin myös valtakunnallisesti.

Äksyt Ämmät on ainoa suomalaisyritys, jolta löytyy hiilijalanjäljen pienentämiseen keskittyvä TourCert-sertifikaatti. Lisäksi he saavuttivat Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin ensimmäisenä pohjoiskarjalaisena yrityksenä vuonna 2020. Useita muitakin tunnustuksia ja palkintoja on Äksyt Ämmät saanut palkintohyllylleen yli 20-vuotisella taipaleellaan.

Nainen hiihtämässä metsässä

Lihasvoimin pitkin Pohjois-Karjalaa

Alkuun 90-luvulla Äksyjen Ämmille vastuullisuus tarkoitti pääasiassa omin lihasvoimin tuotettavia aktiviteetteja sekä sitä, että ulkomaisia vieraita kannustettaisiin viipymään kerralla pidempään, mieluiten vähintään viikon. Vuosien varrella suhde vastuullisuuteen on kuitenkin monipuolistunut.

– Kyllähän se ilmastonmuutos taisi olla isoin syy, miksi me lähdettiin kehittämään matkailusta vastuullisempaa – ihmisten halu matkailla kun ei tule katoamaan mihinkään. Tosin tajuttiin vasta myöhemmin vastuullisuuden olevan myyntivaltti, jota kannattaisi pitää enemmänkin esillä. Viimeistään vastuullisuusboomin myötä oli helppoa lähteä tätä puolta korostamaan, Äksyjen Ämmien Minna Murtonen kertoo.

Vieraita kannustetaan nykyäänkin liikkumaan lihasvoimin niin paljon kuin Pohjois-Karjalan pitkillä välimatkoilla on vain mahdollista. Esimerkiksi Majatalosta majataloon -tuoteperhe aktivoi asiakkaat hiihtämään, pyöräilemään ja melomaan majatalosta toiseen. 

Pöytä on katettu tuoreella leivällä ja pullilla

Luomutuotteita ja lähiruokaa

Perinteisessä majatalon kotikeittiössä touhutaan aamusta lähtien. Kyökin hyllyiltä löytyvät kotimaiset raaka-aineet, kuten tuoreet yrtit, marjat ja juurekset ovat oman pihamaan sekä lähialueiden antimia. Kuivatut suppilovahverot ja mustatorvisienet on toimittanut Pauli, kun taas ahventa ja kuhaa on saatu Tarmolta.

– Sitä ulkomaiset vieraat jaksavat aina ihmetellä, kuinka paljon valmistamme itse vaikkapa hilloja, mehuja ja sämpylöitä. Eräänkin kerran kalastaja toimitti myöhään illalla ahvenia majatalomme ovelle. Tajusinpa siinä, että mun pitää ne siivota vielä ennen nukkumaanmenoa.

Tilannetta seurannut saksalainen vieras kysyi ihmetellen, miksi en vain avaisi tonnikalapurkkia – näin kuulemma pääsisin helpommalla. En sitten malttanut olla vertaamatta tonnikalan tuontiin liittyviä ongelmia siihen, kuinka ahven oli uiskennellut järvessä vain puoli tuntia aiemmin. Tarinoinnin lomassa puhdistin ja paistoin kalat tuoreeltaan asiakkaiden katsellessa vierestä. Ensimmäisen suupalan jälkeen muuttui nopeasti ääni kellossa, Minna naurahtaa. 

Kaksi naista istuu kahvilla

Hyvinvointia edistämässä

Vastuullisuutta on Äksyille Ämmille myös se, että vieraita opetetaan pysähtymään ja nauttimaan hetkestä. Kun hiljentää vauhtia, alkaa huomata asioita, joihin ei ole ennen osannut kiinnittää huomiota. Elämys voikin olla ihan vain ulkona syöty aamupala tai iltanuotion äärellä vietetty tovi. 

 – Tän päivän yksi suurimmista ongelmista on jumalaton kiire, joka kuluttaa ihmisiä. Sama hektisyys näkyy myös lomaillessa. Siksi ollaan haluttu viestiä meidän vieraille, ettei aina välttämättä tarvii tehdä mitään extreme-juttuja. Tää saattaa olla meille suomalaisille itsestäänselvyys, mutta ulkomaisille vieraille se, ettei lomalla tarvitse suorittaa, on totuttelemista vaativa juttu. Mutta kun yrttisaunan jälkeen saa istua kuistilla varpaat jalkakylvyssä ilman kiirettä, kyllä siitä tuleva fiilis on sellainen, mitä huomaa kaivanneensa, Minna osaa kertoa.

– Jos meidän vastuullisuus pitäisi tiivistää yhteen sanaan, olisi se sana pitkäjänteisyys – alusta lähtien ollaan pysytty samalla linjalla, puhuttu sen linjan puolesta ja myös toimittu kuten on puhuttu. Vastuullisuus on ennen kaikkea arjen pieniä tekoja, joita on vain jaksettava tehdä, Minna päättää ja rientää hiihtolenkille asiakkaiden kanssa.

-Äksyt Ämmät on ainoa yritys Suomessa, jolta löytyy hiilijalanjäljen pienentämiseen keskittyvä TourCert-sertifikaatti.

-Äksyt Ämmät saavutti Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin ensimmäisenä pohjoiskarjalaisena yrityksenä vuonna 2020.

-Äksyt Ämmät kompensoi ulkomaisten vieraidensa lennoista aiheutuneet päästöt atmosfair.de -järjestön kautta.

-Majatalossa yöpyviä ohjeistetaan säästämään vettä ja sähköä sekä käyttämään samaa kylpypyyhettä useamman päivän ajan.
Pesutiloista löytyy ainoastaan kotimaisia, ekologisia pesuaineita.

 

Lue lisää Äksyjen Ämmien palveluista ja vastuullisuusteoista