”Kolilla vastuullisuus on monesta syystä sisäänrakennettuna jokapäiväiseen toimintaan.”

– Toimimme kansallispuistossa ja jo se asettaa meille monenlaisia vaatimuksia. Lisäksi täällä on jotain, mitä nimitän Kolin hengeksi. Vastuullisuus kansallismaiseman äärellä on ikään kuin automaattista. Saamistani yhteydenotoista voi päätellä, että kaikkialla Suomessa huolehditaan siitä, että Kolilla asioita tehtäisiin mahdollisimman fiksusti, naurahtaa Hotelli Kolin hotellinjohtaja Pasi Ripatti.

Luonnonmukaisia tuotteita hyllyssä

Vastuullisuutta suorastaan vaaditaan

Break Sokos Hotel Koli toimii Kolin kansallispuiston alueella, jatkaen alueen jo 1800-luvun lopulta periytyviä matkailuperinteitä. Pohjois-Karjalan osuuskaupan PKO:n pyörittämä hotelli laajentuu parhaillaan muutaman kilometrin päähän Ylä-Kolilta Kolin kylälle. Kylälle on tulossa 130 huoneen
yksikkö, joka myös tuplaa työntekijöiden määrän reiluun sataan.

– Ylä- ja kylähotelli ovat siis kumpikin Break Sokos Hotel Kolin yksiköitä. Uusi yksikkö rakennetaan kansallispuistoalueen ulkopuolelle ja näinkin yritämme säästää suojeltavaa luontoa. Aiomme kehittää kylän ja ylähotellin välille joukkoliikennettä, jolloin harvemman tarvitsisi ajaa omalla autollaan ylös. Ylipäätään tuemme ja järjestämme parhaamme mukaan joukkoliikennettä, Ripatti linjaa.

– Ihmiset ovat nykyään fiksuja ja ovat oppineet vaatimaan ja haluavat asioiden tekemistä vastuullisesti. Itsekin huomaa kasvaneensa pitämään erilaisia asioita itsestäänselvyyksinä ja esimerkiksi jos jossain kierrätys on puutteellisesti järjestetty, niin se pistää silmään. Ylipäätään ihmiset nykyään ovat hyvin valveutuneita ja se varmaan myös korostuu täällä Kolilla, kun olemme ainutlaatuisen luonnon keskellä, kuvaa Ripatti sitä, miten Kolin olemus heijastuu ihmisten odotuksiin vastuullisuuden suhteen.

Break Sokos Hotel Kolin aula

Isoja ja pieniä päätöksiä

Vaatimukset vastuullisista toimintatavoista tulevat tänä päivänä myös henkilöstön puolelta.

– Henkilöstö suorastaan edellyttää, että asioita tehdään vastuullisesti. Heitä ei tarvitse tosiaankaan suostutella, vaan riittää, että antaa heille mahdollisuuksia toimia fiksusti, kuvaa Ripatti

Vastuullisuuden mittareina toimivat usein erilaiset sertifikaatit. Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmassa kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksuminen osaksi arkea helpottuu. Green Key -sertifikaatti puolestaan kertoo, että kohde on ympäristövastuullisuuden edelläkävijä, sillä sertifikaatti ylittää lain ja säädösten perustason. Green Key -kohde on sitoutunut joka vuosi petraamaan omaa toimintaansa ympäristön näkökulmasta.

Vastuullisuus tulee Ripatin mukaan todeksi ennen kaikkea erikokoisissa päätöksissä:

– Voi miettiä, että onko käytössä pahvikuppeja vai pestäviä. Jotkut päätökset voivat sitten olla jo kertaluokaltaan järeämpiä. Hankimme äskettäin kaksi uuttaa lumikissaa, joita käytetään laskettelurinteiden kunnossapitoon. Niiden päästöt ovat vain kymmenesosa aiempien vastaavien laitteiden päästöistä.

Vanhat kaiverrukset kivessä

Jokaisen on tehtävä oma osansa

Energian käyttö on olennainen osa suurten kiinteistöjen ympäristökuormitusta:

– Ylähotellilla siirryimme joitakin vuosia sitten öljylämmityksestä maalämpöön. Se tarkoittaa käytännössä noin 200 000 lämmitysöljylitran vähennystä vuodessa. Kylähotelliin, jota rakennamme parhaillaan, tulee myös runsaasti aurinkopaneeleja. Lämpö uuteen hotelliin saadaan uusiutuvien energiamuotojen avulla tuotetusta kaukolämmöstä. Sokos-hotelleilla on myös mahdollisuus ostaa varatessa lisämyyntituotteena hotelliyön kompensointi. 47 sentin hintainen kompensaatio käy hyvin kaupaksi, iloitsee Ripatti.

Uuden yksikön aurinkopanelien sähköntuotannoksi arvioidaan noin 200 000 kWh vuodessa. Omakotitaloina tämä tuotanto kattaisi noin kahdenkymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaisen sähkönkulutuksen.

– Maailman pelastaminen ei ole yksin kenenkään vastuulla, vaan oikeaan suuntaan mennään silloin kun mahdollisimman moni yrittää toimia omissa asioissaan fiksusti. Yhtenä meidän tehtävänämme on vaalia Kolia niin, että tulevatkin sukupolvet voivat siitä vaikuttua, kuvaa hotellinjohtaja Pasi Ripatti vastuullisuuden sisintä olemusta Hotelli Kolilla.

– 1930-luvulta asti kasvaneen matkailun pelättiin 1980-luvulla rasittavan liikaa alueen luontoa. Vastauksena huoleen perustettiin Kolin kansallispuisto vuonna 1991. Näin luotiin vankka ja lainsäädäntöön perustuva pohja Kolin alueen matkailun vastuullisuudelle.

– Break Sokos Hotel Koli on kaikkien muiden Sokos-hotellien tapaan Green Key -sertifioitu. Sitä koskevat myös S-ryhmän yhteiset energiansäästötavoitteet ja uusiutuvaan energiantuotantoon panostetaan voimakkaasti.

– Hankinnoissa hotellit noudattavat S-ryhmän yhteisiä vastuullisuusperiaatteita ja linjauksia.

– PKO:n Metsähallitukselle hotellista ja laskettelurinteestä maksamat vuokrat käytetään kansallispuiston palveluvarustuksen kunnostukseen ja parantamiseen.

Lue lisää Kolin vastuullisuusteoista