Neljän kansallispuiston Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan ainutlaatuinen luonto tarjoaa retkeilijöille monipuolisia kohteita. Neljä kansallispuistoamme vievät sinut Pohjois-Karjalan maakunnassa aina Kolilta Kolovedelle ja Patvinsuolta Petkeljärvelle. Lieksassa sijaitseva Ruunaan retkeilyalue on myös yksi alueemme merkittävimmistä retkeilykohteista. Myös Tiilikkajärven, Hiidenportin ja Linnansaaren kansallispuistot sijaitsevat lyhyen matkan päässä Pohjois-Karjalan kohteista, joten voit ottaa reissusi kohteeksi kerralla useita upeita luontokohteita.

Metsäinen maisema Kolin huipulta

Koli on syvintä suomalaisuutta

Kolin avara, jylhä ja ikiaikainen ympäristö mahdollistaa retkeilyelämykset läpi vuoden. Päiväretkeilyyn tarkoitetut reitit koostuvat rengasreiteistä sekä Kolin kallioisille huipuille vievistä poluista. Tiesitkö, että Ukko-Kolin huipulta avautuvan ikonisen kansallismaiseman äärelle on vain 10 minuutin kävelymatka? Päiväretkillä voit tutustua myös Pirunkirkon luolaan sekä kiivetä Mäkrävaaralle tai Räsävaaran näkötorniin. Vaativammalle retkeilijälle Herajärven kierros takaa mieleenpainuvan vaelluskokemuksen vaihtelevissa maastoissa.

Luontokeskus Ukon perusnäyttely, vaihtuvat taidenäyttelyt ja retkeilyneuvonta palvelevat ympärivuotisesti. Break Sokos Hotel Kolin kylpylä- ja ravintolapalvelut sekä Kolin rinteet sijaitsevat kaikki kompaktisti Kolin huippujen läheisyydessä, joten monipuolinen loma kansallismaiseman syleilyssä on taattu.

Lue täältä lisää Kolin palveluista

Tutustu tarkemmin reitteihin ja karttoihin

Kuinka perille?

Kolille saapuminen on usein helpointa omalla autolla tai kimppataksilla Joensuusta. Alueella on useita pysäköintimahdollisuuksia, joista suosituimmat ovat Ukko-Kolin huipun läheisyydessä sijaitsevat P1 ja P2. Lisäksi Kolin Rinneparkista pääsee kesäkaudella maisemahissillä Kolin luontokeskus Ukkoon ja huipulle lähteville retkeilyreiteille. Pysäköintivaihtoehtoihin kannattaa sesonkiaikoina tutustua etukäteen ennen alueelle saapumista.

Mikäli liikut julkisilla kulkuvälineillä, lähin juna- ja linja-autoasema sijaitsee Joensuussa, josta on noin 63 km matka Kolille. Lisäksi Nurmeksesta voi hypätä bussin tai junan kyytiin. Joensuusta matkaa on mahdollista jatkaa kimppakyydin lisäksi myös bussilla tai vuokra-autolla.

Näin pääset Kolille

Junalla Kolille

Reissukyyti-sovellus – Kimppakyydit Pohjois-Karjalassa

Kaksi retkeilijää Petkeljärvellä

Petkeljärvi – Suomen itäisin kansallispuisto

Ilomantsin erämaamaisemissa sijaitsevan Petkeljärven kansallispuiston harjumaasto takaa monimuotoisen ja rehevän reitistön kulkemiseen esimerkiksi patikoiden, hiihtäen tai meloen. Petkeljärven alueella kiertää myös Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, Taitajan taival (31 km). Muiden reittien joukosta voi valita useammasta keskivaativasta tai vaativasta reitistä mieluisimman.

Petkeljärven kansallispuistoon ei valitettavasti pääse julkisilla kulkuvälineillä. Autolla Joensuusta Petkeljärvelle ajaa noin tunnissa. Petkeljärven retkeilykeskus ja luontotupa tarjoaa monipuolisten majoitusvaihtoehtojen ohella retkeilyneuvontaa, kanoottien ja veneiden vuokrausta sekä kahvila-ravintolapalveluita. Ilomantsin alueella kannattaa kansallispuiston ohella tutustua myös sotahistorian ja runonlaulannan perinteisiin sekä Suomen itäisimpään kylään, Möhköön.

Lue lisää Petkeljärven palveluista

Tiesitkö, että Kolin kansallispuistossa Akka-Kolin huipulla sijaitsee erämaakirkko?

Oletko kuullut, että Petkeljärven kansallispuisto on myös Suomen pienin kansallispuisto? Se on kooltaan vain kuusi neliökilometriä.

↟↟↟

Patvinsuolla puolestaan asustelee karhujen lisäksi ahmoja, ilveksiä ja amerikanmajavia.

Koloveden kansallispuiston rannalla voit hyvällä tuurilla bongata kesäauringossa pötköttelevän saimaannorpan!

Naiset nostavat rinkat kanootista hiekkarannalla

Avarien soiden ja hiekkarantojen Patvinsuo

Patvinsuon upea erämaapuisto yhdistää laajat suoalueet, hiekkarannat sekä aarnimetsät. Patvinsuo on tunnettu myös Suomen suurpetojen asukkaista ja syksyllä oranssina hehkuvista lakkasoista. Patvinsuolla on merkittyjä reittejä noin 80 km, joista suurin osa on helppokulkuisia, pitkospuin varustettuja rengasreittejä. Suosituimmat reitit ovat Suomunkierto (15 km) ja Patvinkierto (25 km), joissa maastot vaihtelevat erämaisesta suoalueesta aina hiekkapohjaisiin luonnonrantoihin.

Suomun luontotuvan retkeilyneuvonta, välinevuokraus, majoitus- ja saunapalvelut palvelevat Patvinsuon kansallispuiston ytimessä keväästä syksyyn. Huomioithan retkeilemään lähtiessäsi, että lintujen pesimäaikojen puitteissa kansallispuistossa liikkumista rajoitetaan vain merkittyihin reitteihin.

Joensuusta matkaa Patvinsuolle on noin 80 km. Patvinsuolle ei valitettavasti pääse julkisilla kulkuvälineillä. Kansallispuiston alueella sijaitsee useita pysäköintialueita, joista Surkanpuron pysäköintialueelle saa matkailuautoilla ja -vaunuilla pysäköidä yöpymistä varten.

Retkipaikan vinkit Patvinsuolle

Melojat tyynellä järvellä auringonlaskun aikaan

Koe kesäinen Kolovesi

Koloveden kansallispuisto on melojan paratiisi, jossa koet Saimaan vesistön ja ainutlaatuisen saaristoluonnon uusin silmin. Jylhät kallioseinämät, yli satavuotiaat metsät ja puhdas järvimaisema antavat elämyksiä niin vesillä liikkuvalle kuin polkuja pitkin kulkevalle retkeilijälle. Koloveden äärellä elää uhanalaisia saimaannorppia, saukkoja ja muita vesiluonnon eläimiä ja kasvillisuutta.

Kansallispuistossa on yksi luontopolku sekä yksi retkeilypolku. Molemmat polut on luokiteltu vaativaksi tai todella vaativaksi maastoksi, jyrkkien ja kivikkoisten maapohjien vuoksi. Pääosin kansallispuisto on soutuvene- ja kanoottiretkeilyyn soveltuva.

Koloveden luontotupa palvelee asiakkaitaan Enonkoskella kesäkaudella. Luontotupa tarjoaa retkeilyneuvontaa sekä veneiden ja kanoottien vuokrausta.

Lisätietoa Kolovedestä

Vauhdikas koskenlasku Ruunaalla

Ruunaan retkeilyalue

Ruunaan retkeilyalue Lieksassa tarjoaa lähes 60 km edestä retkeilyreittejä upeissa koskimaisemissa. Luonnonsuojelualueen luontopolut soveltuvat päiväretkikohteiksi myös lapsiperheille. Kokeneimmille retkeilijöille soveltuvat esimerkiksi Koskikierros (31 km) tai Neitijärven kierros (22 km). Ruunaan alue tarjoaa myös monipuolisia kalastusmahdollisuuksia, melontaa ja vauhdikasta koskenlaskua koskiveneen tai kumilautan kyydissä.

Ruunaan retkeilykeskus tarjoaa majoitus- ja ravitsemispalveluita ja retkeilyneuvontaa sekä myy kalastuslupia, retkeilytarvikkeita ja alueen karttoja. Ruunaalla on useampi pysäköintialue, mutta alueelle ei pääse julkisilla kulkuyhteyksillä. Haapavitjan itärannalla sijaitsee matkailuautoille ja -vaunuille suunnattu pysäköintialue.

Tutustu Ruunaan retkeilyalueeseen

Ruunaan Retkeilykeskus