Sotahistoriaa itärajan tuntumassa

Suomen sotahistoria näkyy Pohjois-Karjalassa monissa kohteissa. Esimerkiksi Ilomantsin Öykkösenvaarassa sijaitseva jatkosodan aikainen puolustuslinja on kaikille avoin ja maksuton käyntikohde. Ilomantsissa myös Möhkön ruukki, Parppeinvaaran runokylä ja Taistelijan talo esittelevät näyttelyissään sotiemme historiaa. Joensuun keskustassa Pohjois-Karjalan museossa voi myös oppia sotien vaiheista ja vaikutuksista Pohjois-Karjalassa. Joensuun kaupungin laitamilla Marjalassa pääsee tutustumaan Bunkkerimuseon panssaritorjuntatykkeihin, juoksuhautoihin ja bunkkereihin. Lieksassa talvisodan taistelujen puolustuslinjoja on merkitty luontoon esimerkiksi Hatunkylässä ja Änäkäisen alueella. Täältä sivulta voit lukea sotahistoriasta kiinnostuneiden kärkikohteista Pohjois-Karjalassa.

Taistelijan talo

Ilomantsin sotatie

Uusi rengasreitti Ilomantsissa kokoaa itäisimmän Suomen historiakohteet. Saman reitin varrelta löytyy yli 30 sotahistoriallista kohdetta. 150 km pituinen reitti tarjoaa paljon tutustumista talvi- ja jatkosodan tapahtumiin ja kohteisiin niin maastossa kuin myös verkkoympäristössä.

Tutustu tarkemmin reittiin

Tunnelmallinen ikkuna

Ilomantsi – Sodan muisto näyttelyissä ja taistelupaikoilla

Öykkösenvaaran sotahistoriallisella alueella on aito jatkosodan aikainen puolustuslinja ja taisteluista kertovia infotauluja. Alueelta on kuuden kilometrin matka Möhkön ruukille, jossa on esillä muun muassa Möhkö sodassa -näyttely. Lähellä on myös Petkeljärven kansallispuisto, jossa voit löytää vaellusreittisi varrelta talvisodan juoksuhaudan ja korsun.

Öykkösenvaara

Öykkösenvaaran mobiiliopas

Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitsevan Taistelijan talon näyttelyt käsittelevät Suomen valtion tärkeimpiä taisteluja itsenäisyytemme puolesta.

Taistelijan talo

Parppeinvaaran runokylässä voit tutustua Rajakenraali Raappanan majaan sekä kuulla Ilomantsin alueen taisteluista ja historiasta opastetulla kierroksella.

Lue lisää

Vanhat tykit Joensuun bunkkerimuseossa

Sotahistorialliset kohteet Joensuussa

Joensuun keskustassa sijaitsevassa Pohjois-Karjalan museo Hilman näyttelyissä voit tutustua sotien vaikutuksiin Pohjois-Karjalassa tarinoiden ja esineistön kautta. Esillä on muun muassa Junkers-pommikoneen moottori sekä kuvia ja tarinoita sota-ajalta.

Pohjois-Karjalan Museo Hilma

Bunkkerimuseossa näet aitoja Salpalinjan linnoitusrakenteita ja panssaritorjuntatykkejä. Museoalueella sijaitsee myös Veteraanipuisto, jossa on muistomerkki sotaveteraaneille ja Salpalinjan rakentajille.

Joensuun bunkkerimuseo

Metsämaisema heijastuu tyyneen järvenpintaan

Lieksa – Salpalinjan historiaa ja jatkosodan viimeinen taistelu Rukajärvellä

Rukajärvi-keskus

Lieksassa sotahistoriaan voi tutustua Rukajärvi-keskuksella, joka palvelee Lieksan rautatieasemalla. Keskuksella on esillä muun muassa puhdetöitä, video- ja ääninauhoja sekä veteraanien lahjoittamaa kuvamateriaalia.

Tutustu Rukajärvi-keskukseen

Änäkäinen

Maastossa sodan muistot ovat yhä nähtävissä
Änäkäisen virkistysalueella, jossa on rekonstruoitu Salpalinjan etuaseman tukikohta. Änäkäinen sopii hyvin päiväretkikohteeksi, mutta alueella on yöpymistä varten myös laavu.

Salpalinjan historia Änäkäisellä

Sodanmuistomerkki ja sankarihaudat Kontiolahdella

Sodan jälkiä Kontiolahdella

Liikkuessasi Joensuun lähistöllä kannattaa poiketa katsomaan sotahistoriakohteita myös Kontiolahden puolelle. Nähtävillä on ensimmäisen maailmansodan kohteita, Salpalinjan linnoitteita sekä Kontiorannan vanhan varuskunnan alueen muistomerkkejä.

Tutustu tarkemmin Kontiolahden kohteisiin

Vanhat tykit Joensuun bunkkerimuseossa

Joensuun Bunkkerimuseo

Museot ja näyttelyt | Joensuu

Joensuun bunkkerimuseo sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Museoalueella voit tutustua Salpalinjan linnoitusrakenteisiin ja bunkkerin näyttelyyn, joka kertoo Salpalinjan rakentamisesta ja museon alueella olleen linnoitustyömaan arjesta. Näyttelybunkkerit ovat yleisölle avoinna kesäisin, ja muuten alueelle pääsee myös aukioloaikojen ulkopuolella.
Lue lisää
Tunnelmallinen ikkuna

Möhkön ruukki

Kulttuurikohde | Ilomantsi

Möhkö on Koitajoen varrella sijaitseva Suomen itäisin kylä, joka on muodostunut aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkön näyttelyt kertovat raudantuotannosta, savottaperinteestä ja sotahistoriasta. Alueella on myös vaihtuvia näyttelyitä, takomo, kahvila ja museokauppa.
Lue lisää
Koristeellinen vanha hirsitalo

Parppeinvaaran runokylä

Museot ja näyttelyt | Ilomantsi

Parppeinvaaran runokylän rakennukset Ilomantsin laulumailla kätkevät sisäänsä karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet. Kanteleen sävelet, perinnekäsityöt, ortodoksisuus ja Parppeinpirtin perinneherkut ovat yhtä kokonaisuutta sotahistoriaa ja ilomantsilaista luontoa esittelevien näyttelyiden kanssa. Näyttelyitä järjestetään myös talvikaudella.
Lue lisää
Tyyni järvenpinta auringonpaisteessa

Petkeljärven kansallispuisto

Kansallispuisto | Ilomantsi

Petkeljärven kansallispuiston alueen arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity. Retkeilykeskus ja leirintäalue palvelevat myös matkailijoita.
Lue lisää
Pohjois-Karjalan museo Hilman näyttely

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Museot ja näyttelyt | Joensuu

Pohjois-Karjalan museo Hilma sijaitsee Joensuun ydinkeskustassa, Carelicumissa. Museon pysyvä näyttely esittelee mm. Pohjois-Karjalan alueen historiaa, karjalaista kulttuuriperinnettä ja sotahistoriaa. Näyttelyyn on saatavilla mobiiliopastus suomeksi, selkosuomeksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi.
Lue lisää
Taistelijan talo

Taistelijan Talo

Museot ja näyttelyt | Ilomantsi

Taistelijan Talo on Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitseva sotahistoriallinen museo. Näyttelyt kertovat vuosien 1939–45 sodista esineiden, karttojen, kuvien ja filmien avulla. Näyttelyihin kuuluu muun muassa asekokoelmia, sota-ajan varusteita, vaatteita sekä raskaampaa sotakalustoa.
Lue lisää