Esteetön matkailu

Pohjois-Karjala haluaa edistää esteetöntä matkailua ja tarjota esteettömiä matkailupalveluita.

Tältä sivulta löydät vinkkejä esteettömään majoitukseen, ravintoloihin, sekä erilaisiin vierailu-, ja luontokohteisiin.

Esteetön liikkuminen

VR junat

VR tarjoaa maksutonta avustamispalvelua, joka tulee tilata viimeistään 24 tuntia ennen junan lähtöä.

Lisätiedot VR:n nettisivuilta.

Matkahuolto

Matkahuolto tarjoaa avustajia linja-autoasemille. Avustaja tulee varata etukäteen Matkahuollon asiakaspalvelusta viimeistään 36 tuntia ennen linja-auton lähtö- tai saapumisaikaa.

Lisätiedot Matkahuollon nettisivuilta.

Paikallisliikenne

Pohjois-Karjalan sekä Joensuun seudun joukkoliikennepalvelut löydät alla olevista linkeistä. Sivustoilta löydät reittioppaat, jotka voivat olla avuksi matkasi suunnittelussa.

Pohjois-Karjalan joukkoliikennepalvelu POJO. 

Joensuun seudun joukkoliikenne.

Esteetön majoitus Pohjois-Karjalasa

Keskeisenä osana matkailua on majoitus, ja esteettömien huoneiden tarjoaminen on ensisijaisen tärkeää. Alla listatuista majoituskohteista löytyy esteettömiä huoneita Pohjois-Karjalan alueella. Lisätiedot ja yhteystiedot hotellien omilta sivuilta. Tervetuloa viihtymään vieraanvaraiseen Pohjois-Karjalaan!

Lietsu hotellihuone Joensuussa
Vastuullinen valinta

Boutique Aparthotel Lietsu

Huoneistohotelli | Joensuu

Vuonna 2020 avattu Lietsu on Joensuun keskustassa sijaitseva kodikkaan karjalainen huoneistohotelli. Uniikisti sisustettujen huoneistojen varustukseen kuuluu oma keittiö sekä astian- ja pyykinpesukone. Lietsun huoneistot sopivat myös pidempään lomailuun, asumiseen tai etätyötiloiksi ja osa niistä on yhdistettävissä isommaksi kokonaisuudeksi esimerkiksi lapsiperheiden käyttöön.
Lue lisää
Sokos Hotel Bomban parvihuone
Vastuullinen valinta

Break Sokos Hotel Bomba

Kylpylähotelli | Nurmes

Viihtyisästä kylpylästään tunnettu Break Sokos Hotel Bomba sijaitsee aivan Pielisen rannalla, Bomban karjalaiskylän yhteydessä. Leppoisa karjalainen tunnelma ja maukkaasta menustaan tunnettu Trattoria Pielinen houkuttelevat irtiottoon arjesta. Bomban monipuolinen luontoaktiviteettitarjonta palvelee hotelliasiakkaita ympäri vuoden.
Lue lisää
Joensuun Sokos Hotel Kimmel ulkoapäin
Vastuullinen valinta

Original Sokos Hotel Kimmel

Hotelli | Joensuu

Original Sokos Hotel Kimmel on monipuolinen kokous-, juhla- ja tapahtumatalo, joka palvelee asiakkaitaan Joensuun rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Kimmelistä on lyhyt kävelymatka Pielisjoen yli Joensuun keskustan palveluiden äärelle. Kimmelissä nautiskelet hyvästä ruoasta hotellissa sijaitsevassa ravintola Bistro Heilissä ja rentoudut tunnelmallisessa kylpylässä.
Lue lisää
Joensuun Sokos Hotel Vaakuna ulkoapäin
Vastuullinen valinta

Original Sokos Hotel Vaakuna

Hotelli | Joensuu

Original Sokos Hotel Vaakuna sijaitsee aivan kaupungin sydämessä torin laidalla. Kaupungin ravintola- ja kahvilapalvelut, yöelämä ja shoppailumahdollisuudet ovat vain muutaman askeleen päässä. Vaakunasta on lyhyt matka myös Joensuun kulttuurikohteisiin.
Lue lisää
Sokos Hotel Kolin hotellihuone
Vastuullinen valinta

Break Sokos Hotel Koli

Kylpylähotelli | Koli

Break Sokos Hotel Koli sijaitsee keskellä Kolin kansallispuistoa, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Kolin kansallismaisemasta. Hotellirakennuksessa sijaitseva Koli Relax Spa palveluineen tarjoaa rentouttavia hetkiä ympäri vuoden ja talvella Kolin rinteisiin voi hypätä suoraan hotellin ovelta.
Lue lisää
Vastuullinen valinta

Break Sokos Hotel Koli Kylä

HOTELLI | KOLI

Reipasta menoa, Kolin kylätunnelmia, retkipolkujen maisemia. Tervetuloa Kolin kylähotelliin, kansallispuiston portille ja kylän keskipisteeseen! Kodikas hotelli on aktiivisen liikkujan ja iloisen seikkailijan lämminhenkinen tukikohta. Ravintola Tervaskanto ja Kahvila Puronmutka pitävät huolen, ettei retkelle tarvitse lähteä nälkäisenä.
Lue lisää
Scandic Joensuun hotellihuone

Scandic Joensuu

Hotelli | Joensuu

Scandic Joensuu tarjoaa kattavan huonevalikoiman jokaiseen tarpeeseen kaupungin keskustassa, alle kilometrin päässä rautatie- ja linja-autoasemasta. Scandicista on lyhyt matka myös kaupungin ravintola- ja shoppailumahdollisuuksiin sekä yöelämään ja käyntikohteisiin.
Lue lisää

Hotelliravintola Kumpu

Hotelli | Outokumpu

Hotelliravintola Kumpu sijaitsee Outokummun kaupungin sydämessä, Vanhan Kaivoksen läheisyydessä. Hotellissa on tilavia perhehuoneita, esteetön huone sekä lemmikkihuone. Hotellin yhteydessä on myös ravintola, joka tarjoaa lounasta ja á la cartea.
Lue lisää
Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus
Vastuullinen valinta

Hyvärilä Nuoriso- ja matkailukeskus

Lomakeskus | Nurmes

Hyvärilä tarjoaa majoitusta monenlaisiin tarpeisiin: Kartanohotellin hotellihuoneet, modernit karjalaiset lomahuoneistot tai edulliset retkimajat palvelevat yksittäisiä matkailijoita tai isompia ryhmiä. Kesäkaudella alueella palvelee myös leirintäalue. Hyvärilän monet aktiviteetit ja Bomban alueen palvelut ovat kivenheiton päässä.
Lue lisää
Joukiisenrannan mökki Enossa

Joukiisenranta

MÖKKI | JOENSUU

Lomahuvila Joukiisenranta sijaitsee Enossa Joukiisen järven rannalla ja tarjoaa majoitustilat jopa 15 hengelle. Käytössä on iso puulämmitteinen sauna sekä rannassa laavu ja soutuvene. Esteetön kulku huomioitu niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Huvila soveltuu hyvin esimerkiksi juhla- ja kokouskäyttöön.
Lue lisää
Mökki järven rannalla

Kolin Kangastus

MÖKIT | KOLI

Kolin Kangastus tarjoaa mökkimajoitusta uusissa saunallisissa hirsimökeissä aivan Kolin palveluiden ja kansallispuiston läheisyydessä Jerojärven rannalla. Mahdollisuus myös vuokrata fatbikeja, SUP-lautoja sekä soutuvene. Osa mökeistä soveltuu myös lemmikin kanssa matkustavalle ja yksi mökeistä on esteetön.
Lue lisää
KontioLomien huoneistohotelli majoitus

KontioLomat

HUONEISTOMAJOITUS | KONTIOLAHTI

KontioLomat sijaitsee Kontiolahdella vanhassa Kontioniemen koulussa. Tarjolla on vuokrattavia huoneistoja isoille ja pienille ryhmille. Karavaanareita palvelee matkaparkki. Majoituksen lisäksi kahvio-ravintola tarjoaa aamiaisen sekä herkut isompaankin nälkään. Lähiympäristöstä löytyy monipuolisia aktiviteetteja sekä luontopolkuja.
Lue lisää

Maatilamatkailu Jänisvaara

Mökit | Koli

Kolin erämaassa palvelevan Maatilamatkailu Jänisvaaran lomamökit sijaitsevat Pielisen ja Savijärven rannalla. Mökeiltä on lyhyt matka Kolin palveluiden ääreen. Yksi mökeistä sopii liikuntarajoitteisille, ja myös lapsiperheiden tarpeet on huomioitu sekä majoituksen että aktiviteettien osalta. Jänisvaaran leipomosta voit tilata tuoreita kotiinviemisiä.
Lue lisää
Vanha hirsimökki metsän keskellä

Ruunaan Retkeilykeskus

Retkeilykeskus | Lieksa

Ruunaan Retkeilykeskus sijaitsee aivan Neitikosken vieressä, Ruunaan monipuolisten aktiviteettien äärellä. Retkeilykeskuksessa on teltta- ja karavaanipaikkoja, mökkejä ja aittoja sekä monipuoliset aktiviteettipalvelut. Retkeilykeskuksen vastaanotto ja ravintolapalvelut ovat avoinna huhtikuusta lokakuun loppuun. Osaan mökeistä voi ottaa myös lemmikin.
Lue lisää
Valamon luostari

Valamon Luostari

Hotelli | Heinävesi

Valamon Luostari tarjoaa läpi vuoden majoitusta luostarihotellissa, opistohotellissa tai hostellitasoisissa vierasmajoissa. Valamossa majoittuessasi sinulla on tilaa ajatuksille ja rauhoittumiselle. Kysy myös esteettömiä huoneita tai mahdollisuutta lemmikin kanssa majoittumiseen.
Lue lisää

Esteettömät ravintolat ja kahvilat

Pohjois-Karjala on tunnettu perinteikkäästä ruokakulttuuristaan. Paikallisesta ruokakulttuurista voi nauttia myös esteettömästi alta listatuista ravintoloista ja kahviloista. Tervetuloa maistelemaan esimerkiksi maukkaita karjalanpiirakoita Marttakahvioon Joensuun torille!

Naiset ravintolassa Kolin maisemissa

Grill it! Koli

Ravintola | Koli

Grill It! on Sokos Hotel Kolin yhteydessä sijaitseva ravintola, joka tarjoaa skandinaavista ruokaa Kolin komeilla maisemilla höystettynä. Grill It! toimii myös juhlien, kokousten ja tapahtumien pitopaikkana.
Lue lisää
Tunnelmallinen ravintola ja katetut pöydät

Bistro Heili

RAVINTOLA | JOENSUU

Bistro Heili Original Sokos Hotel Kimmelin yhteydessä tarjoaa nykykarjalaista vieraanvaraisuutta ja skandinaavisia makuja, huomioiden monipuolisesti myös erikoisruokavaliot. Vuodenaikojen mukaan vaihtuva kausimenu kokoaa yhteen kauden parhaat raaka-aineet, jotka tarjoillaan Kimmelin loistokkaan tunnelman ympäröimänä.
Lue lisää
Ravintola Aittarannan menu sekä ruoka-annokset

Ravintola Aittaranta

RAVINTOLA | JOENSUU

Ravintola Aittaranta Pielisjoen rannalla Joensuussa tarjoaa kauden raaka-aineista valmistettuja klassisia annoksia ammentaen paikallista tunnelmaa ja historiaa. Aittaranta on tunnettu koko perheen ravintolana, jonka isolla terassilla voi kesäisin nauttia auringosta ja seurailla Penttilänrannan kaupunginosan elämää.
Lue lisää
Ravintola Kerubin ruoka-annokset

Ravintola Kerubi

Ravintola | Joensuu

Joensuun ikonisessa Ilosaaressa sijaitseva Ravintola Kerubi on livekeikkojen ja iltaelämän ohella tunnettu myös rouheasta á la carte -listastaan. Kotimaiset, lähellä kasvaneet raaka-aineet ja kokkien käsityönä valmistamat kastikkeet yhdistävät karjalaisia makuja ja vaikutteita maailmalta.
Lue lisää
Juhlallinen illallispöytä katettuna kynttilän valossa

Valamon luostari

Ravintola | Heinävesi

Valamon luostarin ravintola Trapesa tarjoaa ryhmille upeita ateriakokonaisuuksia, joissa maistuvat sesongin maut. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi bysanttilainen ja slaavilainen pöytä sekä praasniekkamenu. Trapesan keittiössä loihditut herkut saavat rinnalleen luostarin munkkien valmistamia viinejä ja liköörejä. Kesäaikaan iltaisin on tarjolla valamolainen teepöytä herkkuineen.
Lue lisää
Tuoreet karjalanpiirakat

Marttakahvio

TORIKAHVIO | JOENSUU

Taattua aitoa pohjoiskarjalaista karjalanpiirakkaa kesäkahviosta Joensuun kauppatorilta! Marttakahvio on tunnettu uunituoreista ja maukkaista kahvileivistä, Marttojen järjestämistä piirakanleivontapajoista sekä pohjoiskarjalaisesta vieraanvaraisuudestaan. Tervetuloa torille!
Lue lisää

Esteettömät vierailukohteet

Pohjois-Karjalasta löytyy useita esteettömiä ja osittain esteettömiä vierailukohteita. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kulttuurielämys Joensuun kaupungin teatterissa tai Kolin Luontokeskus Ukkoon ja alueen luontoon tutustuminen inspiroivan näyttelyn puitteissa? Tarvittaessa kysythän lisätietoja suoraan yrityksien kautta.

Kauppahalli Joensuu

Kauppahalli Joensuu

Kauppahalli Joensuu sijaitsee keskeisellä paikalla Joensuun torilla. Kauppahallin palveluihin kuuluvat viihtyisät ravintolat ja kahvilat. Tämän lisäksi kauppahallista löydät paikallisia käsitöitä sekä pientuottajien elintarvikkeita ja kosmetiikkaa. Visit Joensuun matkailuneuvonta löytyy myös kauppahallin tiloista.
Lue lisää
Valamon luostarin pääkirkko

Valamon Luostari

Luostari | Heinävesi

Valamon munkkiluostari Heinävedellä on ortodoksisen kulttuurin keskus, jonka rauhoittava miljöö palvelee vieraita ympäri vuoden. Valamossa järjestetään näyttelyitä, konsertteja, kursseja ja muita tapahtumia. Lisäksi luostarialueella on majoitustiloja, ravintola ja oma viinitila.
Lue lisää
Kolin luontokeskus Ukko

Kolin Luontokeskus Ukko

Luontokeskus | Koli

Kuvankauniista kansallismaisemastamme kertova Luontokeskus Ukko sijaitsee Kolilla, vain muutaman sadan metrin päässä Ukko-Kolin näköalatasanteelta. Ukon pysyvä näyttely johdattaa vierailijan kansallispuiston ja itäsuomalaisen vaaraluonnon historiaan, geologiaan ja kulttuuriin. Ukosta on saatavilla myös välinevuokrausta sekä retkineuvontaa.
Lue lisää
Bomban kylpylä

Bomba Spa

Kylpylä | Nurmes

Nykykarjalaista luksusta ja hemmottelua tarjoava Spa Bomba sijaitsee Break Sokos Hotel Bomban yhteydessä Nurmeksessa, aivan Pielisen rannalla. Voit rentoutua sisätilan monipuolisissa altaissa, elämyssuihkuissa ja saunoissa. Ulkona katselet tähtitaivasta lämpimistä porealtaista käsin.
Lue lisää
Joensuun taidemuseo Onni

Joensuun taidemuseo Onni

Museot ja näyttelyt | Joensuu

Yli 50 vuotta toiminut Taidemuseo Onni sijaitsee Joensuun keskustassa uusrenessanssityylisessä rakennuksessa. Ympäri vuoden ihasteltavissa ovat museon omat taidekokoelmat, joiden ohella museossa järjestetään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä nykytaiteesta klassikoihin.
Lue lisää
Joensuun kaupunginteatteri

Joensuun kaupunginteatteri

Teatteri | Joensuu

Joensuun kaupunginteatteri on Pohjois-Karjalan alueteatteri ja Suomen itäisin ammattiteatteri, jonka ohjelmiston pohjana on vankka kotimaisuus ja kunnianosoitus pohjoiskarjalaisuudelle. Teatteri toimii Joensuun kaupungintalossa aivan kaupungin sydämessä. Vuosittain esitetään 12-15 tuotantoa eri tyylisuuntia, lastennäytelmiä ja klassikoita unohtamatta.
Lue lisää
Nightwish Story -näyttelykeskus Kiteellä

Nightwish-näyttelykeskus

Museot ja näyttelyt | Kitee

Kiteen keskustaan vuonna 2020 avattu näyttelykokonaisuus kertoo Nightwish-yhtyeen tarinan bändin ensitahdeista tähän päivään. Kitee Tourist Information – A Nightwish Story on elämyksellinen kokonaisuus, joka hyödyntää uutta teknologiaa ja sisältää paljon uniikkeja tavaroita, muistoja ja tarinoita bändin matkan varrelta.
Lue lisää
Kivinen patsas pitelee lintua kädellään

Kolin Veistospuisto

Puutarha ja veistospuisto | Koli

Kolin Veistospuisto on noin hehtaarin alueelle levittyvä puistoalue, joka on jaettu osiin kasvien värien mukaan. Jatkuvasti uudistuvan alueen kruunaavat näyttävät veistokset, jotka ovat saaneet innoituksensa mytologiasta ja Kolin luonnosta. Veistospuisto sijaitsee Kolin puutarhan yhteydessä 1,5 kilometrin päässä Kolin kylältä.
Lue lisää
Idylliset puutalot virtaavan kosken rannalla

Myllymuseo

Museot ja näyttelyt | Juuka

Juuan Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan läheisyydessä. Hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan. Museo on vuosittain auki juhannuksesta heinäkuun loppuun. Myllyyn ja myllytupaan on rakennettu esteetön pääsy.
Lue lisää
Melojat tyynellä järvellä auringonlaskun aikaan

Outokummun erä- ja luontokeskus

Luontokeskus | Outokumpu

Outokummun erä- ja luontokeskus on koko perheen virkistysalue. Alueen 3km, 4km ja 7km mittaiset luontopolut, 12-järven melontareitti sekä useat laavupaikat tarjoavat hyvät puitteet retkipäivälle. Lasten kalakeidas on lasten oma, esteetön kalastusalue. Kolmikannan leirikeskus ja Särkiselän leirintäalue sijaitsevat aivan erä- ja luontokeskuksen läheisyydessä.
Lue lisää
Kolme kilipukkia aitauksessa

PikkuKili

Eläinpuisto | Lieksa

PikkuKili on kauniissa vaaramaisemassa sijaitseva käyntikohde, jonka eläinpuistossa voit tutustua eläinlajeihin aina pienimmistä marsuista komeisiin emuihin tai eksoottisiin laamoihin. Alueella voi nauttia omia eväitä tai kioskin antimia sekä halutessaan majoittua. Talvella tarjolla on mm. kirjolohen pilkintää. Talvikaudella PikkuKili on avoinna tilauksesta.
Lue lisää

Esteettömät ulkoilureitit Pohjois-Karjalassa

Esteettömyys on myös huomioitu erilaisissa ulkoilureiteissä, jotta kaikki pääsisivät mukaan ulkoilemaan tasapuolisesti.

Tutustu tarkemmin kohteisiin.

Huomioithan tarkentavat lisätiedot kohteiden sivuilta.