Luontokohteisiin ilman omaa ajoneuvoa

Pohjois-Karjala on retkeilijöiden paratiisi! Myös niille, jotka eivät omista omaa ajoneuvoa. Pääset moneen luontokohteeseen perille tai lähelle myös julkisilla kulkuvälineillä, pyörällä tai jopa kävellen. Kaipaatko retkeilyä Joensuun luontopoluilla, Lykynlammen ulkoilualueella tai haluatko lähteä kansallispuistoihimme ihailemaan erämaata tai vaaramaisemia? Lue lisää, miten voit päästä näihin kohteisiin julkisilla kulkuvälineillä.

Metsäpolku ja pitkospuut

Luontoon Joensuusta julkisilla

Lykynlammen ulkoilualue

Onttolassa sijaitseva Lykynlampi on tuttu ulkoilualue monelle paikalliselle. Alueelta löytyy luontopolku, ulkoilumaja, muita retkeilypolkuja, suosittu frisbeegolfrata, kaunis lampi ja laavu polttopuineen. Kohde soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille!

Lykynlammelle kulkee Joensuun keskustasta busseja arkisin ja viikonloppuisin.

Lisätietoja Lykynlammesta

Kaltimon kierros – Eno

Hyppää taajamajunan kyytiin ja suuntaa lyhyellä junamatkalla Enoon! Enon juna-aseman läheisyydestä alkaa 25 kilometrin rengasreitti, Kaltimon kierros. Reitti soveltuu erinomaisesti esimerkiksi yhden yön vaellukseen. Reitillä ei ole kunnossapitoa, joten retkelle kannattaa pakata omat polttopuut. Reitti kulkee seitsemän vaaran päällä ja matkan varrelta löytyy kaksi laavua; Loiran- ja Suppuranlammen laavut.

Kierros on parhaimmillaan heti keväällä, jolloin reitillä on vielä matala aluskasvillisuus.

Lisää Kaltimon kierroksesta

Elovaaran ulkoilualue

Hammaslahdessa noin 25 kilometrin päässä Joensuusta sijaitsee Elovaaran ulkoilualue. Alueelta löytyy kaksi eri mittaista polkua; luontopolku (1,5 km) sekä harjupolku (2,5 km). Luontopolun tulipaikka sijaitsee parkkipaidan välittömässä läheisyydessä, taukopaikka ja käymälä ovat esteettömiä.

Joensuusta Hammaslahteen kulkee paikallisliikenteen bussi sekä arkisin että viikonloppuisin. Hammaslahden linja-autoasemalta ulkoilualueelle on noin 2 km.

Tutustu Elovaaran karttaan

Retkeilijät syksyisessä metsässä

Lähiretkeilyä Joensuussa – torilta suoraan luontopoluille

Joensuun kantakaupungin alueelta löydät useamman ulkoilu- ja virkistysalueen, jotka soveltuvat myös julkisilla liikkuvan päiväretkikohteiksi.

Kuhasalon luontopolulla voit paistaa makkaraa ja ihailla Pyhäselän avaraa järvimaisemaa, Noljakan luontopolulla voit kiivetä lintutorniin ihailemaan Höytiäisen kanavan suota ja alueella laiduntavia lehmiä. Repokallion kuntopolkuihin kannattaa yhdistää myös lähellä sijaitseva Karhumäen laavu, jossa on mukava nauttia retkieväistä. Utran saarille voit kipaista vaikka pyöräretkelle tai ottaa bussin aivan alueen parkkipaikan viereen. Polut Utran saarilla on tehty esteettömiksi, joten myös rattaiden kanssa retkelle lähtijät voivat olla huoletta.

Lisää Joensuun retkeily- ja ulkoilualueista

Vehreä koivumetsä

Kansallispuistojen läheisyyteen julkisilla kulkuvälineillä

Pohjois-Karjalan kansallispuistoihin ei ole suoraan pääsyä julkisilla kulkuneuvoilla, mutta esimerkiksi oman pyörän kanssa matkaileville löytyy erilaisia vaihtoehtoja, kun yhdistää julkiset kulkuneuvot ja pyöräilyn.

Petkeljärvelle pyörällä

Retkeilijä voi hypätä Joensuusta bussin kyytiin ja matkata Ilomantsin keskustaan. Matkaa Ilomantsista kansallispuistoon on noin 18 km, jonka voi kulkea paikallisella taksilla tai pyöräillen maalaismaisemassa. Petkeljärvi soveltuu maastopyöräilystä kiinnostuneille, sillä Pogostan kierros on kuljettavissa kesäaikaan myös pyöräillen.

Lisää Petkeljärvestä

Patvinsuolle taajamajunalla ja paikallistaksilla

Patvinsuolle haluavan kannattaa suunnata Joensuusta taajamajunalla Uimaharjuun. Uimaharjusta Patvinsuon porteille on vielä 32 km, joten mikäli pyöräily junamatkan jälkeen ei tunnu hyvältä idealta, juna-asemalta voi napata paikallistaksin. Patvinsuolta löytyy 80 kilometrin edestä eri pituisia reittejä. Suosituimmista reiteistä Suomunkierto (15 km) on päiväreitti ja pidempi Patvinkierto (25 km) yön yli kuljettava vaellusreitti.

Lisää Patvinsuosta

Kolille bussilla tai kesäaikaan vesiteitse

Joensuusta ja Nurmeksesta pääsee bussilla Kolin kylälle yhdellä vaihdolla. Kimppakyyti kulkee Lieksasta ja Juuasta Kolille. Kesän ajan myös Joensuusta Kolille pääsee kimppataksilla päivittäin. Talven sesonkiaikoina Joensuu – Koli väliä kulkee hiihtobussi, joka vie aivan kansallispuiston suosituimpien kohteiden lähelle. Kesäaikaan Joensuusta voi ottaa taajamajunan Vuonislahteen ja jatkaa siitä matkaa vesibussilla yli Pielisen.

Lisää Kolista

Joensuu – Koli bussiaikataulut

Kimppakyyti Kolille

Kimppataksi Kolille

Osta liput vesibussiin