5 upeinta kalapaikkaa Pohjois-Karjalassa

Upeasta luonnostaan tunnettu Pohjois-Karjala on tuhansien järvien ja jokien myötä pakollinen matkakohde jokaiselle vähääkään vapaan taipuville. Nappaa tästä talteen parhaat vinkit ikimuistoisen kalastusmatkan suunnitteluun.

Mies kalastamassa

Pohjois-Karjala kalastuskohteena

Pohjois-Karjalan vesistöt tarjoavat matkailijan saaliiksi perinteistä kolmen komboa: ahventa, kuhaa ja haukea. Näiden lisäksi siimaa voivat nykiä esimerkiksi lahna, made, särki ja sorva. Osalle maakunnan jokialueista on istutettu puolestaan myös paljon kirjolohta.

Pohjois-Karjalassa on ollut vahva vetouistelukulttuuri jo pitkään. Vuosi vuodelta nähdään kuitenkin yhä enemmän myös heittokalastusta niin harrastelun kuin kauden mittaan nähtävien kalastuskilpailujen muodossa. Vaikka maakunnan joet ja purot ovat yleisesti ottaen melko metsäisiä, soveltuvat esimerkiksi Joensuun koskialueet sekä Ruunaan kosket myös perhokalastukseen. Jos jokin kalastuslaji pitää suosionsa hanakasti, niin karjalainen klassikko: pilkkiminen – siinä järjestettävät kilpailut ovat vuodesta toiseen aina yhtä suosittuja.

Veneestä tulleet laineet Pielisellä Lieksassa

Pohjois-Karjalan upeimmat kalapaikat

1. Höytiäinen. Joensuun tuntumassa sijaitseva Höytiäinen on upea ja monipuolinen järvi. Eteläisestä osasta se on karu ja kirkas, kun taasen pohjoisemmaksi siirtyessä se muuttuu rehevämmäksi ja varsin erityyliseksi kohteeksi. Käytännössä Höytiäinen on kuin kaksi järveä samassa.

2. Pielinen. Usean kunnan alueelle ulottuva Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi, joka muistuttaa erämaisuudessaan sekä lajistoineen ja kirkkaine vesineen jopa Lapin huippukohteita. Pielisellä piipahtaessa kannattaa matkaan yhdistää myös retki Kolin kansallispuistoon

3. Koitere ja Koitajoki. Ilomantsin alueen vesistöt sekä pohjoisempana sijaitsevat Koitere ja Koitajoki ovat varsin monipuolisia kalapaikkoja. Vesistöinä ne ovat aiempien tapaan erämaisia, joskin niissä voi aistia muihin kohteisiin verrattaessa hyvin erilaista tunnelmaa. Jos tahdot haukia, suuntaa tänne

4. Pyhäjärvi. Kiteestä etelään sijaitseva Pyhäjärvi on ainutlaatuinen kalastuskohde, jonka uskomattomista, kirkkaista vesistä voi nostaa jopa kilon tai kahden kilon kokoisia ahvenia. Viereisen Puruveden puolella voi nähdä myös norppia.

5. Ruunaan kosket. Pohjois-Karjalan perhokalastuskoteista kuuluisin ja vaikuttavin on Lieksan lähellä, itärajan tuntumassa sijaitsevat Ruunaan kosket. Mikäli kosken kohinasta ei saa tarpeekseen, voi matkaan yhdistää myös koskenlaskua.

Kalastusvälineet

Kalastusmatkalle Pohjois-Karjalaan

Kohteisiin lähtenyt omatoimimatkaaja pääsee jo mato-ongen kanssa pitkälle. Mikäli kalaonneaan haluaa kokeilla heittokalastuksen ja vetouistelun parissa, voi virvelin ja tarvittavat välineet ostaa marssimalla hyvin varusteltuun ja asiantuntevaan liikkeeseen. Tällainen on esimerkiksi Joensuussa Voimatiellä palveleva Jokierä.

Parhaimman kalastuskokemuksen saa hyvillä välineillä ja asiantuntevan oppaan seurassa. Esimerkiksi Luoto Outdoor, Pielisen Retki ja Sisu Fishing järjestävät opastettuja kalastusretkiä, joihin voivat osallistua matalalla kynnyksellä niin aloittelevat kuin kokeneimmatkin kalastajat. Järjestetyihin kalastus- ja veneretkiin voidaan yhdistää myös saarista kalastamista sekä nuotioruokailua Pohjois-Karjalan häkellyttävän kauniin luonnon ympäröimänä.

Luoto Outdoor

KALASTUS | KONTIOLAHTI

Luoto Outdoor tarjoaa opastettu kalastus- ja veneretkiä Höytiäisen laineilla Kontiolahdella. Retkien kesto ja sisältö toteutetaan aina ryhmän toiveiden mukaan. Mahdollisuus yhdistää esimerkiksi herkulliseen nuotioruokailuun tai osaksi tyhy-päivää. Tilauksesta retket onnistuvat myös Joensuussa ja Kolilla.
Lue lisää
Syksyiset ruuat tarjottimella luonnon keskellä

Pielisen Retki

Opastettuja retkiä | Nurmes, Koli

Pielisen Retki tarjoaa kalastus- ja retkipalveluita Nurmeksessa ja Kolilla. Kalastusretkien teemana voi olla esimerkiksi uistelu, heittokalastus tai kirjolohipilkki. Myös luontoretkillä järven läheisyys on läsnä, kun oppaan kanssa suunnataan retkelle esimerkiksi Pielisen saareen tai jäälle. Pielisen Retki osaava kokki loihtii myös herkulliset retkiruoat avotulella.
Lue lisää
Kalastusvälineet

Sisu Fishing

Kalastus | Kontiolahti

Sisu Fishing järjestää monipuolisia kalastusretkiä pääasiassa Höytiäisellä. Heittokalastus, koskikalastus, ahven- ja kuhapilkki sekä järvilohen, kuhan tai järvitaimenen uistelu kuuluvat kalaretkien repertuaariin. Lisäksi Sisu Fishing toteuttaa retkiä Höytiäisen saariin, luonnossa ruokailua unohtamatta.
Lue lisää
Vauhdikas koskenlasku kumilautalla

Ruunaan Matkailu

Opastettuja retkiä | Lieksa

Ruunaan Matkailu palvelee matkailijoita ympäri vuoden monipuolisilla aktiviteeteillaan. Kesällä voi laskea Ruunaan kuohuvat kosket ja kylpeä tunnelmallisessa savusaunassa. Talvella moottorikelkka- ja koiravaljakkosafarit houkuttelevat vauhdin hurmaan.
Lue lisää

Pohjois-Karjalassa voit myös vuokrata itsellesi kokonaisen järven!

Kalastusretket vuokraavat Lieksan Musta Mäntyjärveä yksityiskäyttöön. Kohde on suotuisa erityisesti ahventen ja haukien pyydystämiseen. Alueella on myös käytössä kota, nuotiopaikka, puut, ruokailupaikka sekä WC:t. Lisämaksusta on mahdollista myös vuokrata muuta kalustoa, opastusta sekä majoitusta.

Lue lisää