Pohjois-Karjala tutuksi meloen

Lähde melomaan pitkin Pohjois-Karjalan mutkaisia jokia, kuohuvia koskia ja kirkkaita järviä. Oletko koskaan ajatellut, että kauniisiin kansallispuistoihimme voisi tutustua myös vesiltä käsin? Katseltavaa riittää toki kansallispuistojen ulkopuolellakin, sillä melontareittejä on Pohjois-Karjalassa useiden satojen kilometrien edestä. Tykkäsitpä sitten koskien hurjista kyydeistä, suojaisista ja mutkittelevista joista tai kirkasvetisistä järvistä, melottavaa riittää varmasti jokaiseen makuun. Voit lähteä retkelle omatoimisesti tai yhdessä ammattitaitoisten oppaiden kanssa.

Meloja lipumassa kohti auringonlaskua tyynellä järvellä

Ihastu Ilomantsin erämaisemiin

Ilomantsista löytyy laaja kattaus vaihtelevia melontareittejä niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille konkareille. Koitajoki, satasaarinen Koitere ja kansallispuistot Petkeljärvi ja Patvinsuo johdattelevat kävijän rauhoittaviin Itä-Suomen erämaisemiin.

Koihu Adventures järjestää melontaelämyksiä päiväretkistä yli viikon mittaisiin melontaretkiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi rauhallinen melonta Koitajoella, kahden kansallispuiston melonta- ja patikointiretki Petkeljärveltä Patvinsuolle tai melonta läpi 10 kuohuvan kosken Ilomantsin erämaassa? Välinevuokrausta saatavilla Ilomantsin alueella myös Möhkön Mantasta sekä Petkeljärven retkeilykeskuksesta.

Koihu Adventuresin melontaretket

Katso video Koitajoelta

Kaksi naista lähdössä melomaan hiekkarannalta

Monipuolinen Jänisjoki

Jänisjoella on yhteensä pituutta jopa 95 km, josta osa virtaa Venäjän Karjalassa laskien Jänisjärveen. Jänisjoessa on useita latvoja, joiden ansiosta joki- ja järviosuuksia kertyy huimat 200 km. Melontamahdollisuuksia tällä reitillä siis riittää!

Jänisjoki alkaa Enon Aittojärvestä ja jakautuu sitten kahteen – Kotajokeen ja Kuuttijokeen. Nämä joet tarjoavat melojalle reipasta kyytiä, sillä matkalla on useita koskia sekä voimalaitoksia. Myös Vekaruksen upea ulkoilualue on Kotajoen varrella ja suosittelemmekin rantautumaan ja tutkimaan aluetta myös maalta käsin. Reittien varrella on useita tulipaikkoja sekä laavuja ja niille rantautuminen onnistuu helposti.

Jänisjoen reittikartat

Kaksi melojaa järvellä

Koko perheen 12 järven melontaretki

Tämä 12 järven melontareitti Outokummussa tarjoaa leppoisan päivän melontaretken koko perheelle. Melottavaa on yhteensä n. 14 km ja ympyräreitti sopii hyvin myös aloittelijoille. Reissun aikana voi myös käydä Lasten kalakeitaalla ja nautiskella retkieväistä nuotion äärellä tai Kaunisniemen kahvilassa. Matkalla voi bongailla erilaisia lintuja sekä majavanpesiä.

12 järven melontareitin kartta

Outokummun lähialueelta löytyy myös melontamahdollisuuksia jokia pitkin. Taipaleenjoki tarjoaa leppoisaa melomista pitkin Viinijärven kauniita maisemia. Matkalla voi poiketa myös Komperon kotiseutumuseolla. Toinen vaihtoehto on suojainen Rikkajoki, josta on mahdollisuus jatkaa vielä melontaa pidemmälle kohti Rikkaveden selkää.

Lisätietoja Outokummun lähialueiden reiteistä

Vauhdikas koskenlasku kumilautalla

Freestylemelontaa hurjapäille

Vain vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Joensuusta Lieksan Ruunaan Neitikoskella on mahdollisuus päästä testaamaan freestylemelontaa, joka vaatii jo aiempaa kokemusta vesiurheilusta. Tämä laji sopii hurjapäille, jotka eivät pelkää haastaa itseään kosken kuohuissa. Koskikohteita riittää myös mm. Joensuun keskustassa, Heinävedellä Kermalla ja Karviossa sekä Vaara-Karjalassa.

Koskimelontakohteet

Ruunaan alueelta löytyy eri tasoisia vesireittejä ja koskia myös rauhallisempaan melontaan. Järviä ja jokia pitkin aina Pieliselle saakka ja kuljetus lähtöpaikalle onnistuu esimerkiksi Ruunaan Retkeilykeskuksen toimesta.

Melomaan Ruunaalle

Naiset nostavat rinkat kanootista hiekkarannalla

Melomaan Kolin kansallismaisemiin

Kolilta on hyvät mahdollisuudet lähteä tutustumaan kansallismaisemiin myös vesiltä käsin. Etenkin Kolin edustalla olevat Hiekkasaaret ovat suosittu kohde niin melojille, veneilijöille kuin suppailijoillekin. Saarissa on useampia leiripaikkoja sekä upeat valkoiset hiekkarannat, joissa voi nautiskella lämpimistä kesäpäivistä. Voit tutustua Pielisen laineisiin omatoimisesti tai lähteä opastetulle melontaretkelle Polar Adventuresin johdolla. Välineitä voi vuokrata Kolin Satamasta sekä Jero-järveltä Retkipaikan pisteeltä.

Lue lisää Kolin melontaretkistä

Kuohuva Vaikkojoki

Vaikkojoella Juuassa melottavaa kertyy jopa 90 km. Haasteita riittää, sillä matkan varrelle mahtuu jopa 19 koskea ja kapea erämainen joki tarjoaa vaikeusastetta myös kokeneemmille melojille. Reitti soveltuu lähes kaikille, mutta sitä ei suositella aloittelijoille ilman opasta.

Tutustu tarkemmin Vaikkojoen reittiin

Kaksi naista melomassa järvellä

Pohjoisen Saimaan saaristo

Rääkkylässä pääset melomaan sokkeloisessa pohjoisen Saimaan saaristossa. Varpasalon länsipuolelta löytyy Suursaaren vesisuunnistusrata, jolla on yhteensä pituutta 20 km ja matkan varrella on yhdeksän rastia. Mikäli olet onnekas, saatat bongata myös saimaannorppia. Suursaaren ympäristöstä löytyy myös lyhyempi neljän kilometrin vesiluontoranta, joka sopii melottavaksi koko perheelle.

Tutustu Suursaaren reitteihin

Melojat tyynellä järvellä auringonlaskun aikaan

Vauhdikas ja erämainen Jongunjoki

Kokonaisuudessaan lähes 70 km pitkä melontareitti Jongunjoella näyttää parhaat puolensa Lieksan erämaisemista ja matkan varrella on myös vauhdikkaita koskiosuuksia. Reitillä on viisi eri taukopaikkaa tulisijoineen. Halutessaan kokonaisuudesta saa jopa 120 km pitkän, mikäli melontaa jatkaa vielä Nurmijärvestä Lieksajokea pitkin aina Pankajärvelle saakka.

Tutustu tarkemmin reittiin

Melojat järvellä

Koloveden kansallispuisto – melojan paratiisi

Koloveden kansallispuistossa Heinävedellä voi lähteä sekä omatoimi- että ohjatulle melontaretkelle. Kohteena Kolovesi sopii mainiosti koko perheelle. Tulenteko- ja rantautumispaikkoja on reitin varrella useampia. Meloessa voit ihastella myös ikivanhoja kalliomaalauksia, saaristoa sekä jylhiä maisemia. Jos olet onnekas, saatat vaikka bongata saimaannorpan köllöttelemässä auringon lämmittämillä rantakallioilla.

Välinevuokrausta ja retkiä tarjoaa SaimaaHoliday Oravi

Ennen vesille lähtöä on hyvä muistaa tarkistaa säätiedotus, välineiden kunto sekä tutustua tulevaan reittiin. Muista myös napata mukaan pelastusliivit, riittävästi lämmintä vaatetta, juotavaa ja eväitä sekä iloinen mieli. Kannattaa myös harjoitella melomista rantavedessä ennen liikkeelle lähtöä, jottei luonto pääse yllättämään. Suosittelemme myös melonnan peruskurssin käymistä etenkin ennen omatoimiselle retkelle lähtöä.

Tutustu tarkemmin turvallisuusohjeisiin