Suksien lumiseen Pohjois-Karjalaan

Satumaisen valkea talvi, korkeat kinokset, täydelliset hiihtoladut ja laskettelurinteet eivät ole totta vain valkokankaalla. Pohjois-Karjala on yksi Suomen lumivarmimmista alueista – eikä talvisista puuhista ja lumisesta liikunnasta ole puutetta.

Vauhdikkaita elämyksiä Kolin rinteissä

Koli on suomalaisten yhteinen kansallismaisema, mutta kaikki eivät tiedä, että yhtä suuria korkeuseroja löytyy vasta Lapista. Se tarkoittaa ainutkertaisia talviurheiluelämyksiä legendaarisessa kansallispuistossa sijaitsevassa hiihtokeskuksessa. Jylhien vaarojen halkoma maisema on monin tavoin unohtumaton elämys.

– Kiire jotenkin katkeaa, kun tänne ajaa ja vaarat alkavat ilmestyä näkyviin, tuumii Koli Skin rinnepäällikkö Janne Jetsonen.

Rinteissä koettavaa riittää rennoille kruisailijoille sopivista
sinisistä rinteistä Ukko-Koliin, joka on yksi Suomen jyrkimmistä rinteistä ja haastaa taitavammatkin laskijat. Tarjolla on myös lautailijoille tarkoitettu Snowpark, josta löytyy laskettavaa monen tasoisille menijöille. Suomen pisin yhtäjaksoinen valaistu latu – 25 kilometriä suuntaansa – löytyy Kolilta, mutta parhaimmillaan latukilometrejä on alueella yli sata. Välineet sekä rinteeseen että laduille voi vuokrata Koli Skiltä, ja kun monot alkavat puristaa, voi rinnekahvilassa vuokrata jalkaan Reino-tohvelit rentoutumista varten

Kolilla on laskettu jo vuodesta 1938, ja syy on helppo nähdä. Pohjois-Karjalan upeissa maisemissa talvi tuntuu oikeasti talvelta. Mahdollisuus liikkua suomalaisessa kansallismaisemassa ei kuitenkaan ole Kolin ainoa valtti.

– Hotelli sijaitsee aivan rinteen tuntumassa, joten aamupalalta voi melkein vetää sukset jalkaan ja lähteä hyvin hoidettuun rinteeseen. On täällä myös usein saatu hyvää palautetta rinteiden kunnosta ja hyväntuulisista hissinhoitajista, Jehkonen kehaisee.

Nainen hiihtämässä lumisessa metsässä Kolilla

Hiihtokisojen tunnelmaa

Perinteiset hiihtotapahtumat ovat kiistämätön osa Suomen talvea, ja ne jaksavat vetää osallistujia ja yleisöä vuodesta toiseen. Haasteita tarjoava Pogostan hiihto järjestetään maaliskuussa jo 43. kerran Ilomantsin kauniissa vaaramaisemissa.

– Tapahtuma on sopivan kokoinen, järjestelyt ovat toimivat ja reitti on mielenkiintoinen, summaa Pogostan hiihdon vahvuuksia Ilomantsin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja, Eero Tuomisto. – Reitti kulkee suurelta osin luonnonsuojelualueella, jolla on monenlaisia harjumuodostelmia, järviä sekä lampia.

Tapahtuman onnistumisen takaa osaltaan se, että Ilomantsi – ja Pohjois-Karjala laajemminkin – on Suomen lumivarmimpia alueita. Lunta on paikoin jopa enemmän kuin Lapissa. Se tarkoittaa, että talviurheilun ystäville tarjolla on aina ensiluokkaisia mahdollisuuksia nauttia ulkoilmasta ja reippaasta liikunnasta kunnon kinoksissa ja pirteässä pakkasessa.

– Ilomantsin ladut ovat erittäin hyvin hoidettuja ja niiden kuntoa voi seurata reaaliajassa, Tuomisto selittää. – Löytyypä kirkonkylästä, Pappilanvaaralta, myös Suomen paras pulkkamäki, jota hoidetaan latukoneilla, hän lisää.

Luontoa, lunta ja liikuntaa kaipaaville Ilomantsi on erinomainen valinta. Pohjois-Karjalalle ominaiset vaaramuodostelmat tekevät hiihtämisestä vaihtelevaa ja hauskaa, sillä sekä nousuja että laskuja on yllin kyllin, mutta liian hurjaksi meno ei pääse yltymään. Pohjois-Karjalassa hiihtotapahtumien tunnelmasta voi nauttia myös Kolin maisemahiihdossa, Ahmanhiihdossa sekä Ruunaan koskihiihdossa.

Nainen ja mies kantavat suksia järven jäällä

Kilometritolkulla latua

Pohjois-Karjalaa ei suotta pidetä hiihtäjän paratiisina, sillä esimerkiksi Joensuusta laduille voi hypätä lähes suoraan keskustan kaduilta. Kaiken kaikkiaan koko Joensuun alueella laadukasta latua on talvisin monta sataa kilometriä, toteaa Kontiolahti Outdoorin toimitusjohtaja Kimmo Turunen.

– Kaksi konetta kulkee jatkuvasti huoltamassa latuja, joten latuverkosto on erinomaisessa kunnossa.

Hiihtokausi alkaa Pohjois-Karjalassa jo lokakuussa ja kestää puoli vuotta. Kauempaakin tulevat voivat ottaa ilon irti tästä talven ihmemaasta esimerkiksi majoittumalla tunnelmalliseen lomamökkiin latujen äärellä. Vuokramökiltä käsin on helppo lähteä nauttimaan talviliikunnasta sen kaikissa muodoissa, eikä kaikkea tarvitse tuoda kotoa saakka.

Kontiolahden ampumahiihtostadionilta välineet saa vuokrattua vaivattomasti. – Meiltä voi vuokrata sauvat ja monot sekä perinteiseen että vapaaseen tyyliin. Rohkeammille tarjolla on myös liukulumikenkiä ja lumikenkiä, mainitsee Turunen.

Pohjois-Karjalan ainutkertaisesta talvesta pääsee nauttimaan omalla autolla, kätevillä junayhteyksillä tai lentäen Helsingistä. Erilaiset kohteet ovat automatkan päässä toisistaan, ja upeaa luontoa on kaikkialla. Joensuusta Kolille pääsee viikonloppuisin näppärästi Ski & Spa-bussilla.

– Kyllä talvisessa auringonpaisteessa liikkuminen innostaa ihan omalla tavallaan, pohtii Turunen. Tässä osassa Suomea ei tarvitse pelätä satunnaisesti syttyvää laturaivoakaan.

– Tilaa on niin paljon, että kaikki mahtuvat mukaan.

Hyppää ladulle