Kulttuuria ja luonnon rauhaa

Pohjois-Karjalan talvessa on paljon ideoita pariskuntien yhteiseen lomaan, olipa haaveissa sitten hotellihemmottelu, luontoseikkailu tai mökillä rentoilu. Lähde nauttimaan kulttuurielämyksistä, valosaasteettomasta taivaasta ja kiireettömistä rentoutumishetkistä keskellä Pohjois-Karjalan puhdasta luontoa. Todellisen talven etsijöille täydellinen loma odottaa yllättävän lähellä – eikä maksa maltaita.

Pariskunta istuu sohvalla kynttilöiden valossa

Piiloon mökille

Talvesta voi kahden kesken nauttia monella tavalla – myös pysyttelemällä visusti kodikkaassa mökissä, leiskuavan takkatulen äärellä. Toisinaan arjesta onkin helpointa loikata vetämällä jalkaan mukavimmat villasukat, mökkisaunan löylyissä istuen ja hiljentymällä luonnossa. Rauhallista ja rentoa lomaa etsiville pariskunnille Pohjois-Karjala tarjoilee monenlaisia aineksia kynnyksen takana odottavasta luonnosta revontulien valaisemaan iltataivaaseen.

Kolilla sijaitsee Pohjois-Karjalan tihein vuokramökkien keskittymä, josta on helppo löytää omaan makuun ja kukkarolle sopiva vaihtoehto. Ehkä etsit yksinkertaisia aineksia kokemusten täyteiseen lomaan tai ylellisempää varustelua ikimuistoiseen viikonloppuun. Täällä kannattaa kännykkä laittaa suosiolla äänettömälle ja virittäytyä rennommille taajuuksille. Tutustu alueen kattavaan mökkivalikoimaan Lomarenkaan verkkosivuilla.

Hemmottelua hotellissa

Jos vuokramökin tunnelmista malttaa lähteä ulkomaailmaan, tai haaveissa ovat hotellin palvelut, löytyy Joensuun kaupunkihotellien joukosta vaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille. Original Sokos Hotel Kimmel kutsuu vieraita nauttimaan uudesta nykykarjalaisesta kylpylästä, jossa on mahdollista rentoutua poreammeissa, saunoissa sekä elämyssuihkuissa. Pariskunnille erinomaisia vaihtoehtoja ovat myös Bomban kylpylähotelli historiallisen alueen sydämessä, Nurmeksessa, sekä Break Sokos Hotel Koli, josta on helppo poiketa myös hiihtoladulle tai laskettelurinteeseen.

Huoneistohotelli Lietsu juhlii ylpeästi pohjoiskarjalaisia juuriaan, mutta yrityksen taustalla on kansainvälisen tason kokemusta ja osaamista. Vieraiden sopiikin varautua erilaiseen ja aidosti elämykselliseen oleiluun, jonka kruunaavat löylyt Lietsun jokimaisemalla varustetussa saunassa sekä herkullinen karjalainen aamiainen.

Kun nenänsä uskaltaa pistää pakkaseen, kutsuu Joensuun rikas kulttuuritarjonta monenlaisten elämysten äärelle, teatteriin ja erilaisiin tapahtumiin. Kaupunki on täynnä mainioita ravintoloita, ja löytääpä täältä halutessaan myös ammattitaidolla valmistettuja cocktaileja.

Visiittiä Botanian talvipuutarhaan ei kannata jättää väliin. Upeasti valaistut lukuisat lumi- ja jääveistokset koristavat ulkopuutarhaa, jonka lisäksi Botanian värikästä kasviloistoa pääsee ihastelemaan tropiikin lämpöön. Hiihtolomaviikoilla 8–10 kannattaa suunnata Joensuun Laulurinteen Lumipuiston, jossa ulkoilijoita hemmotellaan mm. useilla erilaisilla aktiviteeteilla sekä lähiruokatuotteilla. Tapahtumaa kehystää valotaiteilija Kari Kolan suunnittelemat tunnelmavalaistukset.

Pariskunta lumikenkäilemässä Kolin tykkypuoden lomassa

Yhdessä luontoon

Pohjois-Karjalan kiistattomin vetonaula on sen upea, ainutkertainen luonto, josta on mahdollista päästä nauttimaan lukemattomin tavoin. Retki tykkylumen vaimentamaan metsään eväiden kera on itsessään ihana kokemus, ja unohtumattomia muistoja voi synnyttää myös koiravaljakkoajelulla tai hevosen selässä.

Takuuvarmoihin luontokohteisiin kuuluvat esimerkiksi Kolin huippu huikeine maisemineen ja Tarhapuron talvella jääveistokseksi muuttunut vesiputous, mutta järven jäälle ja talvireiteille mukaan kannattaa varata opas. Vinkit parhaisiin kohteisiin voi myös kysyä paikalliselta väeltä, joka kertoo mielellään, millä nuotiopaikalla eväät kannattaa pysähtyä syömään.

Pakkasesta voi palata mökin tai hotellin lämpöön suunnittelemaan seuraavan päivän retkiä – tai vaan ottamaan pitkät nokoset. Mitä sinun mielesi tekisi?