Kaamosta karkuun kulttuurin parissa

Tekisikö mieli nauttia pala kulttuuria? Pohjois-Karjalan talven ja kevään monipuolinen tarjonta näyttämöillä, konserttisaleissa ja näyttelyiden äärellä ruokkii varmasti jokaisen kulttuurinnälän, olitpa sitten liikenteessä yksin tai isommassa seurueessa. Tältä sivulta löydät talvikauden 2023 parhaat nähtävyydet, tapahtumat, näyttelyt ja muut kulttuurikohteet Joensuussa ja muualla Pohjois-Karjalassa. Anna uteliaisuuden viedä uusiin kokemuksiin ja hae valoa arkeen kulttuurin ääreltä. Vain mielikuvitus on rajana!

Botanian talvipuutarhan jääveistokset

Talven taikaa Joensuussa

Valoisa ja värikäs Botanian Talvipuutarha

Botanian ulkopuutarha on täynnä toinen toistaan upeampia jääveistoksia valaistuksineen. Alkuvuoden aikana on luvassa jotakin upeaa ja ainutlaatuista jättimäisten lumiveistoksien muodossa. Vierailun täydentää lämmittelyhetki tropiikissa vehreiden kasvien lomassa.

Liput ja aukioloajat

Joensuun kaupunginteatterin näytös

Teatteriin!

Joensuun kaupunginteatteri

Luvassa on muun muassa ajaton klassikkomusikaali My Fair Lady, tiheätunnelmainen suomalainen Lempi-draama sekä nauruhermoja kutkutteleva dekkarikomedia 39 askelta, joka kuljettaa pitkin Brittein saarien.

Tutustu näytelmiin ja varaa liput

Tutustu jo tulevan kevään ohjelmistoon

Näyttämö

Esittävän taiteen vierailunäyttämöllä Joensuussa nähdään useita eri näytöksiä, jotka keskittyvät erityisesti mm. upeaan sirkustaiteeseen, monipuolisiin tanssiesityksiin sekä erilaisiin tunteiden ilmaisukeinoihin.

Katso koko talven ohjelma

Kulttuuritehdas Siihtala

Joensuun keskustan tuntumassa sijaitseva Kulttuuritehdas Siihtala sopii erityisesti lapsiperheille.

Tutustu tarkemmin

Kuva: Riikka Hurri

Mies soittaa selloa

Konserttiin!

Klassisia säveliä

Carelia-Sali huokuu taianomaista jännitystä, kun Joensuun kaupungin-orkesterin sulosoinnut kajahtavat ilmoille. Vaihtuvat pääesiintyjät sekä teemat siivittävät tunnelmasta ja vuodenajasta toiseen. Tutustu tarkemmin konserttitarjontaan ja nauti livemusiikista.

Liput ja lisätiedot konserteista

Lietsu hotellihuone Joensuussa

Teatterielämys majoituksella

Viettelysten Joensuu -show & hotel

Tässä ainutlaatuisessa majoituspaketissa yhdistyvät sopivasti karjalainen kulttuuri, mutkaton kaupunkilomailu sekä nautinnollinen kulttuurielämys teatteriesityksen parissa. Hintaan sisältyy majoittuminen Huoneistohotelli Lietsussa sekä liput kahdelle hengelle Joensuun kaupunginteatterin draaman täyteiseen Vaarallisia suhteita -näytökseen. Rentoudu ja nauti kaikessa rauhassa kaupungin kulttuuritarjonnasta!

Varaa teatteripaketti

Karjalainen käsintehty liina

Joensuun museoissa on nähtävää koko päiväksi

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Vaihtuvana näyttelynä on esillä 21.1.–16.4.2023 Jouni Erolan ja Jarno Artikan Luonnollinen tasapaino? -valokuvanäyttely. Kahden kokeneen valokuvaajan näyttely tuo moniulotteisesti esiin Itä-Suomen luontoa valokuvin ja videoin. He toivovat, että näyttely herättää ajatuksia ja keskustelua omasta luontokäsityksestä. Tutustu samalla reissulla myös museon perusnäyttelyn tarinoihin Pohjois-Karjalan historiasta tai suuntaan lasten kanssa Mukulakadun leikkeihin.

Lue lisää Pohjois-Karjalan museosta

Joensuun taidemuseo Onni

Taidemuseo Onnissa pysyvien näyttelyiden parissa pääsee tutustumaan suomalaiseen taiteeseen eri aikakausilta. Sen lisäksi esillä on kansainvälisiä taidekokoelmia, kirkkotaidetta sekä antiikin ja Kiinan taidetta. Vaihtuvana näyttelynä 26.1. alkaen nähdään Tarja Malisen ja Eeva Tiisalan yhteisnäyttely ”Rauha – elämän hengitys”.

Taidemuseon vieressä sijaitsevassa Taidekeskus Ahjossa on usein vaihtuvia näyttelyitä, joita pääsee katsomaan myös talvikaudella maksutta.

Lue lisää Taidemuseo Onnin näyttelyistä

Tutustu Taidekeskus Ahjoon

Vihreät koristekivet Outokummun kaivosmuseossa

Pala historiaa

Hyppää historiaan Pielisen museossa

Lieksassa Pielisen museon sisänäyttelyt ovat talvella avoinna vierailijoille tiistaista perjantaihin sekä joka kuukauden toisena lauantaina. Näyttelyt kertovat Pielisen Karjalan ja erityisesti Lieksan ja Pielisjärven historiasta.

Katso Pielisen museon talven aukioloajat

Outokummun Vanha Kaivos

Outokummun Vanhalla kaivoksella pääsee tutustumaan myös talvikaudella Kaivosmuseon pysyviin sisänäyttelyihin sekä museotunneliin.

Kurkkaa Vanhan Kaivoksen aukioloajat

Vihreäsävyisiä koriste-esineitä

Tunnelmallinen Taitokortteli

Joensuun keskustassa sijaitsevan Taitokorttelin ihanat pikkuputiikit, inspiroivat käsityöideat ja herkkuja pullollaan oleva Kauppaneuvoksen Kahvila palvelevat vuoden ympäri.

Tutustu Taitokortteliin

Taitokorttelissa järjestetään myös säännöllisesti erilaisia käsityökursseja, kuten makramee-pajoja, saippuan valmistusta sekä kudontaa. Tutustu valikoimaan ja uppoudu käsitöiden maailmaan.

Inspiraatiota käsityökursseilta

Tunnelmallinen lyhty hirsimökissä

Parppeinvaara palvelee keskiviikkoisin

Parppeinvaaran runokylän Luontopirtti Mesikkä sekä Runonlaulajan pirtti ovat avoinna talvikaudella keskiviikkoisin. Aukioloaikojen ulkopuolella tilat avoinna myös ryhmille ennakkovarauksesta.

Runonlaulajan pirtissä on esillä Karoliina Ahvenaisen Minä ja eläinkunta -taidenäyttely. Lisäksi esillä on perusnäyttelyt, joissa pureudutaan erityisesti ihmisten ja luonnon väliseen suhteeseen sekä karjalaiseen kulttuuriin ja perinteisiin.

Tutustu lisää ja lähde talviretkelle Ilomantsiin

Valamon luostarin alttari

Tutustu ortodoksisuuteen

Valamon luostari

Valamon munkkiluostari Heinävedellä on avoinna ympäri vuoden. Luostarin ympäristö tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiselle ja arjen kiireistä irtautumiselle. Vierailun täydentää herkulliset ruuat Ravintola Trapesassa.

Tutustu Valamon luostariin

Ortodoksinen kulttuurikortteli

Joensuun keskustan tuntumassa sijaitsevat Ortodoksinen kulttuurikeskus, Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko muodostavat kokonaisuuden, johon kannattaa tutustua ajan kanssa. Ravintola Usvassa voi nauttia lounasta vierailun päätteeksi.

Tutustu tarkemmin ortodoksiseen kulttuurikeskukseen

Tutustu ortodoksiseen seminaariin

Vieraile myös näissä

Bomban talo ja karjalaiskylä

Bomban talo ja karjalaiskylä

Kulttuurikohde | Nurmes

Bomban talo ja karjalaiskylä vaalii karjalaista rakennusarkkitehtuuria ja kulttuuria koristeellisine rakennuksineen. Karjalaiskylän putiikeista löydät käsitöitä, matkamuistoja ja paikallisia tuotteita. Sokos Hotel Bomban hotelli- ja ravintolapalvelut, kylpylä ja ohjelmapalvelut sijaitsevat karjalaiskylän välittömässä läheisyydessä.
Lue lisää
Botanian kasvitieteellinen puutarha ja trooppiset kasvit

Botania

Elämyspuutarha | Joensuu

Botania on maailman pohjoisin perhospuutarha ja yksityinen kasvitieteellinen puutarha Joensuun Linnunlahdella. Alueella on kaksi kasvihuonetta, joissa kasvaa eksoottisia kasveja läheltä ja kaukaa. Kolmen hehtaarin ulkopuutarhasta löytyy mm. aistipuutarha, lastenpuutarha ja keittiöpuutarha. Botaniassa on myös kahvilapalvelut ja erilaisia tapahtuma- ja teemapäiviä.
Lue lisää

Galleria Savipaja

Galleria ja myyntinäyttely | Tohmajärvi

Galleria Savipajan myyntinäyttelyssä on esillä käsityönä valmistettua käyttö- ja koristekeramiikkaa sekä lahjatavaroita. Galleria Savipaja sijaitsee vanhassa ortodoksisessa Petravaaran kylässä noin 16 kilometrin päässä Tohmajärven keskustasta. Näyttely ja myymälä palvelee aukioloaikojen ulkopuolella sopimuksen mukaan ja sopii hyvin myös ryhmille.
Lue lisää
Näyttely Kötsin museossa Nurmeksessa

Kötsin museo

MUSEO | NURMES

Kötsin museo sijaitsee Nurmes-talon alimmassa kerroksessa ja tutustuttaa kävijänsä Nurmeksen historiaan aina esihistoriasta 1900-luvun eri vaiheisiin. Museossa on myös vaihtuvien näyttelyiden sali.
Lue lisää
Nightwish Story -näyttelykeskus Kiteellä

Nightwish-näyttelykeskus

Museot ja näyttelyt | Kitee

Kiteen keskustaan vuonna 2020 avattu näyttelykokonaisuus kertoo Nightwish-yhtyeen tarinan bändin ensitahdeista tähän päivään. Kitee Tourist Information – A Nightwish Story on elämyksellinen kokonaisuus, joka hyödyntää uutta teknologiaa ja sisältää paljon uniikkeja tavaroita, muistoja ja tarinoita bändin matkan varrelta.
Lue lisää
Puu-Nurmeksen vanhat talot

Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala

Puutaloalue | Nurmes

Vanhan Kauppalan harjulla sijaitsee suojeltu ja historiallisesti arvokas Puu-Nurmes, joka on yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista. Alueelta on upeat näkymät Nurmesjärvelle ja Pieliselle ja voit tutustua alueeseen helposti kävellen. Lapsiperheille on suunniteltu muutama erilainen polku, minkä varrella kerrotaan rautatiealueen ja vanhan kauppalan historiaa.
Lue lisää
Puiden taideteos

Puun Sielu

Museot ja näyttelyt | Tohmajärvi

Perinteiseen karjalaiseen tyyliin rakennettu hirsilinna Puun Sielu sijaitsee Tohmajärven Onkamossa. Puun Sielu kätkee sisälleen puutaidetta sisältävän gallerian, jonka myyntinäyttelystä löytyy perinteisiä puuteoksia sekä moderneja kansainvälisiä veistoksia. Alueella on myös oma arboretum ja kurssitarjontaa sekä työnäytöksiä.
Lue lisää
Rukajärvi-keskus Lieksassa

Rukajärvi-keskus

MUSEOT JA NÄYTTELYT | LIEKSA

Lieksan Rukajärvi-keskuksessa on esillä jatkosodan arvokasta historiaa, veteraanien videohaastatteluita, useita valokuvanäyttelyitä, aitoa rintamataidetta ja maamme laajin viestinäyttely. Rukajärven tie, joka lähtee Lieksan rautatieasemalta, on maamme ainut auktorisoitu jatkosodan taistelutie. Tien varrella voi tutustua autenttisten taistelupaikkojen lisäksi myös Salpa-linnoitteisiin.
Lue lisää
Yleisö keikalla Utran Uittotuvalla

Utran Uittotupa

KULTTUURIKOHDE | JOENSUU

Utran Uittotuvan Uittoareena toimii kesäteatterin, konserttien ja monien muiden kulttuuritapahtumien näyttämönä Pielisjoen rannalla. Uittotuvalla yhdistät kulttuurikokemukseen helposti myös keittiömestareiden loihtimat ruokaelämykset. Uittotupa tarjoaa catering-palveluiden lisäksi myös upeat puitteet erilaisiin juhliin sekä kokous- ja yritystilaisuuksiin.
Lue lisää