Ylläty ja ihastu – perhelomalla Pohjois-Karjalassa

Kun matkalle lähtee lasten kanssa, täytyy pari asiaa varmistaa: Perille ei ole aivan liian pitkä matka, kaikille on tarjolla sopivaa, kiukunpuuskat tyynnyttävää välipalaa, ja seikkailuja riittää jokaiselle päivälle. Pohjois-Karjalassa saat yllättyä iloisesti, sillä pieniä matkailijoita on ajateltu juurta jaksaen – eikä kaikkia varusteita ja välineitä tarvitse kuljettaa kotoa asti. Kokosimme yhteen parhaat vinkit lomaan, jota lapset eivät unohda!

Botanian talvipuutarhan jääveistokset

1. Botanian Talvipuutarha

Joensuussa sijaitseva Botanian talvipuutarha pitää sisällään maailman pohjoisimman trooppisen puutarhan, jonka sisällä kasvaa yhteensä 700 kasvilajia. Lehtevät ja runsaat kasvit ovat ainutlaatuinen kokemus pienille vieraille, jotka saavat seikkailla trooppisen metsän siimeksessä. Vuoden kylmimpään aikaan ulkopuutarhaan rakentuu huikean kaunis Talvipuutarha täynnä valotaidetta ja ulkoilumahdollisuuksia.

Retki Botaniaan tarjoaa jotain kaikille aisteille ja siitä kannattaa nauttia sekä päivänvalossa, kun trooppiset kasvit ovat eloisimmillaan, että illan hämärissä, kun Talvipuutarhan upeat valotaideteokset pääsevät oikeuksiinsa. Puutarhan kahvila tarjoaa kävijöille virvokkeita ja herkkuja, joiden voimin tutkimusmatkaa voi jatkaa vielä vähän kauemmin.

Botanian talvipuutarha on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 15–22.

Tutustu Botaniaan

2. Laulurinteen Lumipuisto

Pohjois-Karjala on Suomen runsaslumisimpia alueita, ja tänä vuonna talvilomalaisille on tarjolla aivan erityistä herkkua. Joensuun Laulurinteelle rakennetaan nimittäin Lumipuisto, joka lupaa hengästyttävää hupia ja maukkaita herkkuja kaikenikäisille.

Neljän hehtaarin kokoinen Laulurinne on keskustan kyljessä sijaitseva virkistysalue, jonka Lumipuisto muuntaa taianomaiseksi temmellyskentäksi. Lumipuistossa voi nauttia Joensuun parhaasta pulkkamäestä, tehdä lumiveistoksia, hurjastella napakelkalla ja sivakoida vähän pidemmänkin hiihtolenkin. Ruokapuoltakaan ei ole unohdettu, sillä lumipuistossa voi maistella paikallisia herkkuja, jotka maistuvat pienemmillekin. Lumipuistossa on ajateltu aivan kaikkia, ja vierailijoille on tiedossa ihania elämyksiä Jekku-jänön seikkailuradasta Sydänlangan kodan nuotioon ja Hip-Hop-kahvilan rytmeihin.

Laulurinteen Lumipuisto on auki koko Suomen talvilomakauden ajan – 20.2.2023-12.3.2023 – joten siitä voi saapua nauttimaan pidemmänkin matkan päästä!

Tutustu Laulurinteen Lumipuistoon

3. Laskettelurinteet ja pulkkamäet

Vauhdikkaampaa lumiliikuntaa kaipaaville Pohjois-Karjalassa on reilusti valinnanvaraa. Lyhyen ajomatkan päässä Joensuusta ovat Kolin, Mustavaaran sekä Pääskyvuoren rinteet, jotka näyttävien maisemien lisäksi tarjoavat laskettelu- ja hiihto-opetusta sekä koko perheelle suunniteltuja palveluja. Rinteistä löytyy sopivan helppoja laskuja aloittelijoille ja haasteita kokeneemmille laskijoille.

Kunnon pulkkamäkeä on vaikea peitota. Pohjois-Karjalan vaaroilta voikin löytää ensiluokkaisia mäkiä, joita myös hoidetaan aktiivisesti pieniä ja isompiakin laskijoita varten. Koko valtakunnan parhaalla pulkkamäellä voidaan kehuskella Ilomantsin Pappilanvaaralla, jossa sijaitseva monitasoinen pulkkamäki pidetään parhaassa laskukunnossa latukoneiden avulla. Joensuun keskustassa paras pulkkamäki löytyy Kirkonmäeltä, jolla pulkkailijat saavat ihailla korkeita kirkontorneja ja upeita maisemia – jos vauhdinhuumalta malttavat. Avaralla mäellä riittää tilaa, vaikka laskijoita olisi enemmänkin.

Koli Ski: 9.1. – 12.2.2023 ma-pe 10-17, la-su 10-18.
13.2. – 16.4.2023 joka päivä 10-18.

Pääskyvuori: Kauden aikana normaalit aukioloajat ovat pe klo 16-20 ja la-su klo 10-17.

Mustavaara: 10.1.2023 alkaen ti-pe klo 15-20, la-su klo 10-18.
20.2.2023 alkaen ma-pe klo 10-20, la-su klo 10-18.

Uteliaat huskyt koiravaljakossa

4. Talvinen retkeily

Pohjois-Karjalan luonto on talvella luminen, lumoavan kaunis taikamaa, jossa hauskaa talvitoimintaa ei tarvitse etsiä kaukaa. Metsäretkellä voi pienempienkin kanssa suunnata vaikkapa Kolin huipuille, sillä kävelymatka on maltillinen ja maisemat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Bussimatkan päässä Joensuun keskustasta sijaitsevassa Utran saaressa tai Kuhasalossa riittää nuotiopaikkoja talvista eväsretkeä varten, ja vanhaa karjalaistunnelmaa ja perinteitä henkivällä Bomban alueella Nurmeksessa voi ulkoilun lomassa hengähtää laavulla tai kodassa. Nuotiolla grillattu makkara tai tikkupulla maistuu aina paremmalta keskellä lumista maisemaa!

Takuulla ikimuistoisia elämyksiä voi kokea koiravaljakon kyydissä. Oppaiden taitavasti ohjaamilla rekiajeluilla voi luontoa ja sen hiljaisuutta ihailla huskyjen takaa ilman pakokaasun katkua.

Lisää tietoa koiravaljakkoretkistä voit lukea täältä

Bomban kylpylä

5. Pakkaspäivä sisätiloissa

Kun pakkanen puree poskia, voi päivän viettää sisätiloissakin. Aika vilahtaa ohi kuin siivillä vaikka pakohuonepelin kimpussa, kiipeillessä tai keilatessa. HopLopissa turha energia on helppo polttaa pois kiipeillen ja rymyten. Vesipedoille mieluista puuhaa löytyy Bomban kylpylästä. Istu kuohuvissa poreammeissa tähtien alla ja pärski lasten omassa altaassa. Rohkeimmat kastavat varpaansa myös kylmään altaaseen!

Joensuun omaa historiaa avaava, lapsille suunniteltu Mukulakatu Pohjois-Karjalan Museossa tarjoaa jokaiselle pikkuvieraalle tilaisuuden työskennellä kauppiaana, toimia junankuljettajana tai lastata kaukomailta saapunutta tavaraa rantamakasiineihin. Askarteluille ja lukemiselle on omat tilansa, joissa historia herää henkiin lapsia kiehtovalla tavalla.

Pohjois-Karjalan Museon Mukulakadun aukioloajat ja lippujen hinnat löydät täältä

Mutta entä se tärkein kysymys: Koska ollaan perillä? No, Pohjois-Karjala on lähempänä kuin luuletkaan!

Toimivat junayhteydet vievät vieraat perille mukavasti, mutta vielä nopeammin saavut määränpäähän lentoteitse – Finnair lentää nimittäin päivittäin Helsingistä Joensuuhun.

Omalla autolla matka taittuu helposti – lisäksi sillä on helppo kulkea nauttimassa Joensuun seudulla sijaitsevista, ehdottomasti kokemisen arvoisista kohteista!