Maisemareitti Pohjois-Karjalan upeissa vaaramaisemissa

Tämä reitti tarjoaa kauneudellaan unohtumattoman ajelureitin Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa. Matkan aikana pääset nauttimaan kirkkaista vesistöistä, maaseudun tunnelmasta sekä mutkittelevista hiekkateistä. Pysähdyspaikkoja on reitin varrella useita ja kulttuurin nälkäisillekin löytyy käyntikohteita.

vk-kuurnankanava-summer-kontiolahti

Lähdetään matkaan

Mikäli haluat pääasiassa nauttia vain kauniista vaara- ja maalaismaisemista pienellä kulttuurihöysteellä, kannattaa kurvata Joensuusta pienempää tietä Karsikon kautta Kulhon suuntaan. Lämpimänä kesäpäivänä voi ensimmäisenä pysähtyä uimaan kirkasvetisessä Valkealammessa. Vain kivenheiton päässä on 400 metriä pitkä Kuurnan kanava, jonka kuohuja kannattaa käydä ihastelemassa myös jalkaisin. Auton voi jättää parkkiin kanavan laidalle ja poiketa tutustumaan kanava-alueeseen.

vk-paihola-ranta-kontiolahti

Kahvitauon aika

Kuumana kesäpäivänä jäätelö ja pieni kahvitauko on varmasti paikallaan. Kanavalta matkaa voi jatkaa mutkittelevaa tietä pitkin Paiholan rantaan, jossa Kesäkahvila Kakkulaituri toivottaa vieraat tervetulleeksi. Herkuttelun ohessa voi ihailla veistoksia Karhupuistossa, heittää kierroksen frisbeegolfia tai  nauttia Pielisjoen maisemista Sup-lautaillessa. Paiholasta voi vuokrata myös tunnelmallisen maisemasaunan. Mikäs sen mukavampaa kauniina kesäpäivänä, kuin uiminen ja saunominen!

vk-selkie-summer-road

Jakokosken tähtitorni ja Alapihan arboretum

Jos reissun aikana haluaa kokea hieman kulttuuria ja jotakin erilaista kuin yleensä, suosittelemme Paiholan jälkeen kaartamaan Jakokosken Tähtitornille sekä Alapihan Arboretumiin, jotka ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja auki sopimuksen mukaan. Tähtitornilla pääset kulkemaan Planeettapolkua pitkin ja tutustumaan aurinkokuntamme planeettoihin pienoismallien ja opastetaulujen avulla. Alapihan Arboretum on Felix Riikosen 1970-luvulla perustama puulajipuisto, jossa on katseltavaa ja ihmeteltävää kahden hehtaarin verran.

vk-mönninsilta-kontiolahti-bridge

Nokka kohti Joensuuta

Matkalla ajetaan yli Mönnin sillan, joka on jo itsessään kaunis näky ja jopa 350 metriä pitkä. Sillan jälkeen jatketaan  kohti Mönnin ja Selkien kylien henkeäsalpaavia vaaramaisemia. Tie on osittain hiekkateitä, mutta rauhallinen ja hyvä ajaa, sillä liikennettä ei tällä tiellä ole ruuhkaksi asti. Näkymät yli vehreiden peltojen avautuvat kauas ja maisemaa tekisi mieli jäädä ihastelemaan pidemmäksikin aikaa.

Viimeisenä etappina voi vielä pysähtyä Selkiellä Kesäkahvila Vellikellossa sekä piipahtaa Selkie Green Caren eläinpihassa paijaamassa eläimiä. Varmistathan Selkie Green Caren vierailun etukäteen yritykseltä, jotta eläinpiha on varmasti avoinna. Hurjapäät voivat suunnata reitin lopuksi vielä Mustavaaran rinteille alamäkipyöräilemään. Takaisin Joensuuhun pääsee näppärästi Ilomantsintietä pitkin.

Tämä tunnelmallinen reitti pitkin Kontiolahden kyliä johdattelee sinut aitoon maaseudun tunnelmaan. Matkan varrelta löytyy useita sympaattisia kesäkahviloita, joissa kannattaa käydä piipahtamassa.

Lähde ajelemaan kaikessa rauhassa ja nauti kesästä!

Kurkkaa reittikartta täältä