Eihvelin torni ja värikästä kukkaloistoa

Näkymät lintutornista järvelle

Harjutie huojuvalle tornille

Elokuu ja syksyn tuntua ilmassa kun ajelemme kohti Eihvelin tornia, joka sijaitsee Rääkkylän kunnan alueella. Rääkkylä on nostanut tunnettavuuttaan matkailijoiden tietoisuudessa  tyylikkäästi ja tarinallisilla somepostauksilla. Kunnan hästäg parastarääkkyylää on itselläkin seurannassa ja sieltä tämän kertaisen seikkailun kohokohdat poimin.

Mutta palataan itse retkipäivään. Upean luonnonsuojelualueen keskellä kiemurteleva tie vei meidät Vuoniemeen, josta aukeaa sykähdyttävät maisemat pohjoiselle Saimaalle. Kohteen suojelualueelle on syynsä, koska täällä on pohjoisimmat saimaannorpan esiintymisalueet. Rannat ovat rauhoitettu mahdollisten pesintöjen takia. Myöskin lintujen bongaus on alueella merkittävää. Onhan Eihvelin tornin rakentaneet Joensuun Lintutieteellinen yhdistys.

Vuoniemi on jo itsessään nähtävyys ja siellä olikin paljon kalastajia narraamassa ahvenia pannulle. Sivusta katsottuna siimat näyttivät olevan kireällä ja hymy herkässä. Tämäkö on sitä parasta Rääkkylää, vaikuttaa hyvältä!

 

Mies järven rannalla

Näkymät Eihvelin tornista

Tuumasta toimeen ja kipuamaan torniin, matkassa mukana oli kaksi hieman korkeanpaikan kammoista, mutta hienosti molemmat torniin kapusi. Taisin muutaman kerran kuulla, että älä heiluta tornia. Kapuaminen kannattaa, koska tunne oli kuin suoraan saaristosta, kirkkaat vedet avautuivat ja tunsimme itsemme melko pieniksi suurien selkien äärellä. Olipa rauhoittavaa tuijoitella ulappaa mäntyjen latvojen korkeudessa kevyessä syystuulessa.

Maisemien ihailun jälkeen tsekkaus gps:ään ja kohteessa olikin jälleen geokätkö, jonne jätimme pienen yllätyksen seuraavalle seikkailijalle löydettäväksi. Mie mietiskelin, että pian alkaa Pohjois-Karjalan paras ruska-aika eli suuntaahan siekin Vuoniemeen päiväretkelle ihailemaan ruskaa, et taatusti pety!

Auringonkukkapelto navetan edustalla

Tuhansien kukkien väriloistoa

Vuoniemen valloituksen jälkeen oli aika jatkaa matkaa ja juuri sattumalta Riäkkylässä oli tapahtuma Kukkakuhhaus. Seurueemme naiset olivat toki innoissaan tästä tapahtumasta eli auton nokka kohti Karjalanruusun tiluksia.

Eipäs olekkaan seikkailija nähnyt näin valtavaa kukkien loistoa kun paikalle saavuttuamme näimme. Kukkakuhhaus on jo kymmenenvuotinen perinne, jonka järjestäjänä toimii Karjalanruusun yrittäjä Markku Halonen. Markku kertoili kuinka hän haluaa jakaa kukkien ihastelua ja keräämistä myös muille ja siitä ajatus tapahtumasta kukkien ympärille lähti.

Kukkakuhhaus Rääkkylässä

Pörriäisten paratiisi

Tapahtuman ajankohta on mainio, koska ensimmäiset hallat ovat saapumassa tänne Pohjois-Karjalaan ja kukista on vielä monelle iloa kotona maljakoissa, vaikka kukkapellon loisto hiipuu syksyn edetessä. Kukissa pörräsi monenlaista pörriäistä ja paljon erilaisia perhosia. Halonen onkin luonut pörriäisten paratiisin, hienoa!

Tapahtumassa oli myös paikallisia yrittäjiä kertomassa palveluistaan. Mieleeni jäi esimerkiksi villiyrttiruokamaistiaiset, sekä paikalliset käsityöt ja leivonnaiset. Mahtavaa kun yhdessä tekemistä! Lämpimästi suosittelen tapahtumassa vierailemaan taas ensi kesänä.

Rääkkylään voi tutustua esimerkiksi pyöräilen, sinne on tehty erittäin hyvin merkityt pyöräilyreitit ja pienellä suunnittelulla voi nauttia useasta upeasta nähtävyydestä reitin varrella.

Esimerkiksi lähtö Eihvelin tornilta ja sieltä Rääkkylän keskustaan. Rääkkylässä yöpyminen ja sisävesien suurimmalla lossilla aina Liperiin saakka. Mie ainakin meinasin tämmöisen retken tehdä.

Kiitos Rääkkylä ja seuraava retki syyskuussa vie meidät Nurmekseen.