Jokiseikkailuja ja parasta pitsaa

Meloja tyynellä joella

Kaikki löytyy Liperistä

Tämä on yksi kunnan kiinnostavista sloganeista, mutta mitä Liperi tarjoaa seikkailijalle heinäkuussa? Mieleeni tulee ensimmäiseksi Liperistä hienot järvi- ja peltomaisemat, mutta hetken mietittyäni muistin joskus törmänneeni kartoissa kiinnostavaan koskeen kunnan alueella. Pikainen googletus käyntiin ja koskihan on Komperon kylässä sijaitseva Taipaleenjoen Siikakoski.

Historian havinaa

Suunnaksi siis Taipaleenjoki, joka alkaa Viinijärvestä ja laskee Pyhäselkään. Joella on uskomaton historia ja perehdyttyäni siihen syvällisemmin, olin mykistynyt. Noin 160 vuotta sitten joki virtasi vauhdikkaammin, mutta Höytiäisen veden pinnan laskeminen aiheutti veden virtauksen heikkenemisen. Komperossa on sijainnut vaikuttava teollisuuskeskittymä 1800-luvulla. Tiesit sie, että siellä on ollut saha, mylly ja kutomo, jossa on valmistettu esimerkiksi sarkakangasta Venäjän armeijalle?

Siikakosken niskalta löytyy mielestäni Pohjois-Karjalan hienoin kivisilta, ja meillä on vielä onneksi mahdollisuus käydä tutustumassa sillanrakentajien taidonnäytteeseen. Kivisillasta on jäljellä kaksi holvikaarta ja sillan päällä voit kävellä edelleen. Vanhasta tehdasmiljööstä ei ole mitään jäljellä, mutta entisöity mylly ja kotiseutumuseo vievät meidät menneeseen aikaan. Uskomatonta, että täällä on ollut maakunnallisestikin merkittävä teollisuusalue.

Lammas kävelee kameraa kohti

Jokiseikkailu

Lähtöpaikkamme oli Komperon kylä, josta seikkailupaatti päätettiin laskea vesille. Tällä kertaa tutkimme jokea ylävirtaan kohti Viinijärveä. Maisemat olivat kauniit ja luontoa oli mukava tarkkailla vesiltä käsin. Tuulensuojainen joenuoma oli nautinnollinen retkikohde tuulisesta säästä huolimatta.

Meillä oli suunnitelmissa päästä laskemaan itse Siikakoski, mutta keskikesän vedenkorkeus ei ollut riittävä siihen hommaan. Onneksi siellä oli juuri kaksi meitä hurjempaa kanootilla ja se naurun ja ilon ääni, joka heiltä kantautui, jäi mieleen mukavana muistoja. Hurjapäät huutelivat – Tämä on paras retki ikinä! – eli pakkohan miunkin on ensi keväänä päästä tämä koski laskemaan.

Vanha kivisilta ja virtaava koski

Liperi on tehnyt vaikutuksen

Taipaleenjoki on erittäin hyvä joki aloittaa melominen, jos melontaa ei ole koskaan virtaavassa vedessä vielä kokeillut. Joen virtaus avustaa kivasti etenemistä, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tämän joen ympärille toivonkin ohjattuja melontaretkiä, joten tästä voisi joku yrittäjä ottaa kopin. Loppuhuipentumana on sitten kohtuullisen helppo koskenlasku ja maittavat eväät.

Liperin Saaristonpuoti

Saariston puoti

Jokiretken jälkeen olimme jo kovasti nälkäisiä ja tiesimme Liperissä sijaitsevan Suomen parhaaksi äänestetyn taukopaikan Saariston Puodin. Karttaan vilkaisu ja kohti puotia! Saariston Puotiin pääsee parhaiten vesiteitse tai tietä pitkin Liperin keskustasta matkaa on noin 20 kilometriä. Matkaa on jonniin verran, mutta se matka kyllä kannattaa tehdä.

Saavuimme Saariston Puodille ja emme todellakaan olleet yksin. Terassi oli täynnä ja veneitäkin laiturissa kymmeniä. Onpa Puoti hienolla paikalla Pyhäselän rannalla!  Olimme olleet kerrankin fiksuja ja tilanneet ruuat ennakkoon, kuten paikan yrittäjä Anne Suhonen oli meitä kehottanut tekemään. Uuden yrittäjän pizzat ovat tällä hetkellä niin suosittuja, että ne tulee tilata jo muutamia päiviä ennen ennakkoon tai varautua odottelemaan omaa herkkupalaa ilman kiireellistä aikataulua. Yrittäjä kertoi meille, että suosio on yllättänyt ja hän tekee kaikkensa, että pystyy kysyntään vastaamaan. Hän myös odottaa milloin saa aloittaa paikan laajennuksen, jolloin kapasiteetti myös keittiössä kasvaa.

Ovatko hehkutukset totta?

Meillä on Liperissä pieni pala Italiaa ja puu-uunissa tehdyt pitsat ovat erittäin herkullisia. Sanoisin, että kaikki ylistävät huhupuheet näistä pitsoista ovat täyttä totta. Maku, pohja, täytteet – täys kymppi!

Kun pitsahammasta taas kolottaa, tiedän mihin suunnistan.

Kiitos Saariston Puoti ja kiitos Liperi, täältä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa seikkailua.

Kurkkaa täältä Saariston Puodin sivuille