Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Tutustu itäiseen maakuntaamme

Pohjois-Karjala on Suomen itäisin maakunta. Maakunnassa asuu Tilastokeskuksen (2019) mukaan noin 162 000 asukasta, joista 76 000 Joensuussa, alueen pääkaupungissa.

Pohjois-Karjala jakaa yhteistä rajaa Venäjän kanssa yli 300 kilometriä ja Niiralassa rajanylityksiä tapahtuu vuosittain noin puolitoista miljoonaa. 

Maakunnan johtavia teollisuuden aloja ovat metsä-, puu-, elintarvike-, muovi-, metalli-, kivi- sekä matkailuteollisuus. Pohjoiskarjalaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Abloy Oy, John Deere, Tulikivi Oyj, Autotalo Laakkonen, Tokmanni ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa. 

Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu ja Riveria tarjoavat Pohjois-Karjalassa monia koulutusmahdollisuuksia. Joensuussa opiskelijoita on yli 20 000 (2018), mikä tekee siitä väkilukuun suhteutettuna Suomen suurimman opiskelijakaupungin.

Kaarlo Hännisen listaamat stereotypiat kuvaavat pohjoiskarjalaisia seuraavasti: "Karjalainen on solakkavartaloinen ja pidempi. Silmät ovat tummemmat, tukka tavallisesti ruskea ja usein kihara. Luonteeltaan karjalainen on reipas, puhelias ja toimelias. Karjalainen rakastaa laulua ja soittoa." (1929)

VF_F94I8211.jpg

ilosaarirock.jpg

Yksi Suomen vanhimmista rock-festivaaleista, Ilosaarirock, pidettiin ensimmäisen kerran nimensä mukaan Joensuun Ilosaaressa vuonna 1971. Liput konserttiin maksoivat 3 markkaa ja bändit soittivat rekan lavalta. Nykyään Ilosaarirock on kasvanut valtakunnalliseksi kesän kohokohdaksi, jota tuhannet ihmiset saapuvat katsomaan ympäri maata. Vuonna 2018 Ilosaarirock keräsi 65 500 kävijää!

Pohjoiskarjalaisia tunnettuja henkilöitä ovat mm.: muusikko Tuomas Holopainen, toimittaja Matti Rönkä, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, muusikot Ilkka, Ismo ja Petri Alanko ja iskelmätähti Katri Helena.  

  • Nurmes on Euroopan virallinen joululaulukaupunki
  • Euroopan Unionin mantereen Itäisin piste on Hattuvaaran kylässä Ilomantsissa
  • Euroopan metsäinstituutti sijaitsee Joensuussa