Pohjois-Karjalan kauneimmat veneilyreitit

Pohjois-Karjalan ainutlaatuiset joet ja järvet tarjoavat tavan tutustua paikallisiin kohteisiin vesiltä käsin. Miltä kuulostaisi veneretki Valamon luostariin Heinäveden vanhoja kanavia pitkin? Tai tutustuminen Kolin kansallispuistoon rantautumalla satamaan suoraan Pielisen aalloilta? Tutustu eri reittivaihtoehtoihin ja lähde lipumaan leppeille laineille lämpiminä kesäpäivinä.

Nainen kävelemässä Valamon luostariin

Heinäveden kapeita kanavia pitkin Valamoon

Heinäveden useat vanhat kanavat, mutkaiset vesistöt, saaristoiset järvenselät ja Valamon luostari tarjoavat upean kokemuksen veneilijöille.

Matkaan voi lähteä esimerkiksi Heinäveden vierasvenesatamasta. Kannattaa käydä kurkistamassa kaunis Kerman kanava sekä vierailla majatalo- ja rantakahvila Wirran Wietävässä, johon rantautuminen onnistuu helposti. Sieltä matkaa voi jatkaa Karvion kanavalle, jossa on myös mahdollisuus yöpyä Camping Karviossa sekä huoltaa venettä venepalvelusatamassa. Reitti unohtumattomaan Valamoon taittuu Varistaipaleen ja Taivallahden kapeiden kanavien kautta. Veneen saa kiinnitettyä vaivattomasti luostarin vieraslaituriin.

Joensuun Ilosaari ja Pielisjoki ylhäältäpäin kuvattuna

Leppoisasti Pyhäselän laineilla

Pyhäselkä yhdistää sulavasti Joensuun, Liperin sekä Rääkkylän parhaimmat vierailukohteet yhden järven ympärille. Pyhäselkä on myös osa Saimaata, joten saapuminen kohteeseen vesiteitse onnistuu vaikka Itämereltä saakka.

Nauti Joensuun  vilskeestä Jokiasemalla, piipahda pitsalla Liperin Rantamakasiinilla tai Saariston puodilla ja tutustu Paksuniemen kesäkeitaan palveluihin Rääkkylässä. Kannattaa käydä myös ihastelemassa ainutlaatuisia Höytiäisen kanavan suistoalueita.

Kaksi naista seisoo vierekkäin Kolin huipulla

Pielisen pärskeet

Joensuusta on helppo lähteä Pielisjokea pitkin pohjoiseen Pielistä kohti. Matkan varrella voi pysähtyä jätskille Paiholan Cafe Kakkulaituriin, ihastella Jakokosken museokanavaa tai piipahtaa tutustumassa Enon keskustaan. Matkaa voi jatkaa Ahveniselta eteenpäin aina Kolille, Lieksaan ja Nurmekseen saakka.

Pielisen ympäriltä löytyy nähtävää useammaksi päiväksi. Voit majoittua ja rantautua esimerkiksi Kolilla, Bomballa Nurmeksessa tai Lieksassa. Juuan Retulahden satamasta on kävelymatka keskustan palveluiden äärelle.

Pielisellä on myös useita uniikkeja saaria, joissa voi pistäytyä päiväretkellä. Suurin Pielisen alueen ja samalla Suomen korkein saari on Juuan Paalasmaa, joka koostuu kolmesta erillisestä saaresta. Paalasmaassa rantautuminen on helpointa Paalasmaa Campingin laiturin kautta. Muita vierailun arvoisia kohteita ovat muun muassa Kolin Hiekkasaaret, Iso-Korppi sekä Pieni-Korppi. Pielisen pohjoisosassa veneilijää odottaa Nurmes ja Bomban alue monipuolisine palveluineen.

Vene tyynellä järvellä mökkirannassa

Muita veneilijän helmiä

Orivesi

Mikäli haluat ihastella vain maisemia ja nauttia kauniista kesäpäivistä, voit kääntää kokan kohti Oriveden selkää. Orivedelle voi saapua niin Savonlinnan suunnasta kuin Joensuustakin. Matkan aikana voi pysähtyä syömään tai majoittumaan Ruokkeen Lomakylään Kiteen Kesälahdella. Historian havinaan pääsee tutustumaan Myllyniemen vierasvenesatamassa, Kiteen Puhoksella.

Höytiäinen

Myös Höytiäinen tarjoaa veneilijälle mainiot puitteet. Vesillelasku onnistuu näppärästi esimerkiksi Kontiolahden tai Lomakeskus Huhmarin satamasta. Huhmarissa on mahdollisuus myös majoittua, rentoutua kylpylässä sekä nauttia luonnon rauhasta. Höytiäisellä on useita eri saaria, joista esimerkiksi Hanhiluoto, toiselta nimeltään Hiekkasaari, on oivallinen päiväretkikohde ainutlaatuisen luontonsa puolesta. Veneilyn ohessa voi piipahtaa myös vaikka Höytiäisen tuvan maanantaikirppiksellä tai jäätelöllä.

Rantojen majoitus- ja vierailukohteita

Punainen hirsirakennus

Wirran Wietävä

MÖKIT | HEINÄVESI

Wirran Wietävä tarjoaa majoitusta mökeissä, aitassa, hirsikodassa tai vierashuoneissa. Mökkeihin myös lemmikit ovat tervetulleita. Yövy rauhallisessa laiturissa omassa veneessä, rentoudu pehmeissä löylyissä rantasaunassa ja vuokraa SUP-lauta kesäillan aktiviteetiksi. Monipuoliset satamapalvelut ja kesäkahvila palvelevat juhannuksesta aina kesäkauden loppuun.
Lue lisää
Joensuun Jokiasema

Jokiasema

Leirintäalue | Joensuu

Jokiasema on joensuulaisten kesäinen kohtaamispaikka, jolta löydät caravan-alueen, vierasvenesataman, vuokrasaunoja ja kahvila-ravintolan. Vierasvenesatama ja caravan-alue ovat avoinna kesäkuun alusta aina elokuun puoliväliin saakka. Jokiasema sijaitsee kävelymatkan päässä Joensuun keskustasta.
Lue lisää
Karvion leirintäalue Heinävedellä

Camping Karvio

Lomakeskus | Heinävesi

Karvion Lomakeskuksessa majoitut mökeissä, suurella caravan-alueella tai telttapaikoilla. Veneellä liikkuvia palvelee lomakeskuksen vierasvenelaituri. Pihapiirissä voit kokeilla mm. melontaa, minigolfia, frisbeegolfia tai käydä retkeilemässä läheisellä luontopolulla. Osaan mökeistä myös lemmikit ovat tervetulleita.
Lue lisää
Leirintäalue järven rannalla

Paalasmaa Camping

Leirintäalue | Juuka

Kesäkuun alusta elokuun loppuun palveleva Paalasmaa Camping sijaitsee maisematien päässä Pielisen keskellä Paalasmaan saaristossa. Alueella on kahdeksan leirintäaluemökkiä ja 30 sähköpaikkaa matkailuajoneuvoille. Leirintäalueelta on patikointireitti ja lyhyt automatka Paalasmaan näköalatornille.
Lue lisää
Vaalenpunainen makuuhuone

Paksuniemen Majatalo

Majatalo ja leirintäalue | Rääkkylä

Paksuniemen Majatalossa majoitut yksilöllisesti sisustetuissa huoneissa, joista avautuu näköala kauniille Saimaalle. Myös aitat ja karavaanialue palvelevat majoittujia. Alueella sijaitsee myös Paksuniemen Satamaravintola, Satamapuoti, Myllymuseo ja kesäteatteri.
Lue lisää
Ruokkeen lomakylä

Ruokkeen Lomakylä

Lomakeskus | Kitee

Ruokkeen Lomakylä on monipuolinen matkailukohde Puruveden hiekkarannalla Saimaalla. Mökkimajoitusta on tarjolla ympäri vuoden, ja kesäkaudella majoitusmahdollisuuksia laajentavat leirintäalue sekä vierasvenesatama. Lomakylässä on tapahtumia ja aktiviteetteja sekä välinevuokrausta kaikkina vuodenaikoina.
Lue lisää
Valamon luostarin pääkirkko

Valamon Luostari

Luostari | Heinävesi

Valamon munkkiluostari Heinävedellä on ortodoksisen kulttuurin keskus, jonka rauhoittava miljöö palvelee vieraita ympäri vuoden. Valamossa järjestetään näyttelyitä, konsertteja, kursseja ja muita tapahtumia. Lisäksi luostarialueella on majoitustiloja, ravintola ja oma viinitila.
Lue lisää
Retkeilijät Kolin huipulla

Kolin kansallispuisto

Kansallispuisto | Koli

Koli on syvintä suomalaisuutta, ja monien mielestä Suomen kaunein luontomatkailukohde. Kansallispuisto lähialueineen tarjoaa matkailupalveluita luontoseikkailijoille ja rauhoittumista kaipaaville. Kolin polut, ladut ja rinteet kutsuvat kokemaan ikonisen kansallismaiseman ympäri vuoden.
Lue lisää
Naiset seisovat käsillään rantakalliolla

Paalasmaan saaristo

Retkeilykohde | Juuka

Paalasmaan saaristo koostuu kolmesta saaresta, jotka ovat nimeltään Pääsaari, Toinensaari ja Kolmassaari. Saaret yhdistyvät toisiinsa silloilla, mutta saaristoon päästäkseen tulee matkustaa nostalgisella lossilla. Paalasmaan luontopolkua kulkiessa voi poiketa Sydänvaaran näkötornilla, josta näkee koko saariston yläilmoista käsin.
Lue lisää

Karjalan Helmi

Lomakeskus | Kitee

Lomakeskus Karjalan Helmi tarjoaa mökkimajoitusta rauhallisessa ympäristössä Oriveden rannalla. Jokaisessa mökissä on oma ranta, sauna, vene ja mahdollisuus vuokrata välineitä järvi- ja luontoaktiviteetteja varten. Käyntikohteista lähellä ovat muun muassa Kitee Zoo sekä Nightwish-näyttelykeskus.
Lue lisää

Tiesitkö, että Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi tai että Pielisjoen yli kulkee kaksitoista siltaa?

Muistitko, että kanavissa yleinen nopeusrajoitus on 9 km/h?

Varauduthan Pielisen muuttuviin keliolosuhteisiin jo hyvissä ajoin ennen retkeä.

≈≈≈

Lue ja tutustu tarkemmin turvallisen veneilyn vinkkeihin täältä