Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Virkisty luonnossa

Kolin rakastettu kansallismaisema

Koe Koli - tunnet mielen ja sielun rauhaa ikiaikaisista metsistä ja näkymistä yli Pielisen. Muun muassa Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa innoittanut maisema on yhä luonnossa liikkujien, vaeltajien ja taiteilijoiden rakastama.

Kolin kansallispuiston alueen on merkittyjä polkuja noin 80 km. Kansallispuiston polkuverkosto tarjoaa useita eri reittivaihtoehtoja 1,5 km pituisesta Huippujen kierroksesta 3-8 km pituisiin luontopolkuihin ja rengasreitteihin. Läpi kansallispuiston kulkeva Herajärven kierros, 30-60 km, mahdollistaa useampipäiväisiä vaelluksia. Kolin alue tarjoaa matkailijoille monenlaisia palveluita ympäri vuoden. 

>>> Kolin kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto, Lieksan ja Ilomantsin alueilla, on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Alue on kansainvälisestikin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimuskohde, jossa on lisäksi niin vanhoja aarniometsiä kuin kauniita hiekkarantaisia vesistöjä.

Alue soveltuu omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn: maastoon merkittyjä polkuja on yhteensä noin 80 km. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Patvinsuon kansallispuiston alue on myös mitä mainioin kohde erämaisen luonnon tarkkailuun. 

>>> Patvinsuon kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, noin 25 km päässä Ilomantsin keskustasta. Kansallispuiston alueen arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity. Päiväretkille sopivat luontopolut lähtevät Retkeilykeskuksen pihalta. Retkeilykeskus ja leirintäalue sijaitsevat kansallispuiston sydämessä, Petraniemen kärjessä.

>>> Petkeljärven kansallispuisto

Seudun muita retkeilyalueita

Ruunaan retkeilyalueella koet Ruunaan kuohuvat kosket sekä Venäjän rajan läheisyyden. Tarjolla on ikimuistoinen seikkailu vapaana virtaavissa koskissa ja kalastuselämyksiä alueen vaihtelevissa vesissä. Merkityt reitit, huolletut taukopaikat ja monipuoliset palvelut toivottavat kävijän tervetulleeksi.

Reposuon alue on linnustollisesti arvokas soidensuojeluohjelman kohde Pankakosken taajaman kupeessa, Lieksassa. Reposuon alueen maisemat vaihtelevat yllätyksellisesti avosuosta harjanteisiin ja järvenrantanäkymiin. Luonnon tarkkailu onnistuu erinomaisesti luontoa häiritsemättä Ulkkajoen lintutornista ja katselulavalta sekä koko Reposuon kiertävän Ketunlenkin (12 km) varrelta.

Vekaruksen ulkoilualue Tuupovaarassa on yksi Joensuun hienoimmista luonnonnähtävyyksistä edustavan vesi-ja metsäluontonsa ansiosta. Alueella on kaikkiaan kolme koskea: Myllykoski, Kalliokoski ja Vekaruskoski. Vekarus on yksi levähdyspaikka Tuupovaaran taajamasta Hoilolaan ulottuvalla 35 km pituisella retkeilyreitillä, Paimenpojan polulla. Lisäksi alueella on noin kahden kilometrin pituinen luontopolku. 

Paalasmaan Saaristo Juuassa tarjoaa kulkijalleen kesäisen saaristoelämyksen. Paalasmaan saaristo koostuu kolmesta saaresta, ja käynti saariston maisemiin tapahtuu Hirvisalmen lossilla. Jo itse Paalasmaan saaristotie maisemapysäkkeineen on näkemisen arvoinen kokemus Suomen sisävesillä. Paalasmaan luontopolku on 15 kilometriä pitkä, ja sen varrelle osuu saaren korkeimpaan kohtaan kohoava Sydänvaaran näkötorni, Saarenpään grillikota, Paalasmaan kylätalo sekä rukoushuone.  


koli_kansallispuisto.jpg