Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Virkisty luonnossa

Kolin rakastettu kansallismaisema

Koe Koli - tunnet mielen ja sielun rauhaa ikiaikaisista metsistä ja näkymistä yli Pielisen. Muun muassa Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa innoittanut maisema on yhä luonnossa liikkujien, vaeltajien ja taiteilijoiden rakastama.

Kolin kansallispuiston alueen on merkittyjä polkuja noin 80 km. Kansallispuiston polkuverkosto tarjoaa useita eri reittivaihtoehtoja 1,5 km pituisesta Huippujen kierroksesta 3-8 km pituisiin luontopolkuihin ja rengasreitteihin. Läpi kansallispuiston kulkeva 30-60km pitkä Herajärven kierros mahdollistaa useampipäiväisiä vaelluksia.

>>> Kolin kansallispuisto
>>> Kolin reitit

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto, Lieksan ja Ilomantsin alueilla, on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Alue on kansainvälisestikin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimuskohde, jossa on lisäksi niin vanhoja aarniometsiä kuin kauniita hiekkarantaisia vesistöjä.

Alue soveltuu omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn: maastoon merkittyjä polkuja on yhteensä noin 80 km. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Patvinsuon kansallispuiston alue on myös mitä mainioin kohde erämaisen luonnon tarkkailuun.

>>> Patvinsuon kansallispuisto
>>> Patvinsuon reitit

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, noin 25 km päässä Ilomantsin keskustasta. Kansallispuiston alueen arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity. Retkeilykeskus ja leirintäalue sijaitsevat kansallispuiston sydämessä, Petraniemen kärjessä.

>>> Petkeljärven kansallispuisto
>>> Petkeljärven reitit

Seudun muita retkeilyalueita

LIEKSA
Ruunaan retkeilyalueella 
koet kuohuvat kosket sekä Venäjän rajan läheisyyden. Tarjolla on ikimuistoinen seikkailu virtaavissa koskissa ja kalastuselämyksiä alueen vesissä. Merkityt reitit, huolletut taukopaikat ja monipuoliset palvelut toivottavat kävijän tervetulleeksi.

Reposuon alue on linnustollisesti arvokas soidensuojeluohjelman kohde Lieksassa. Maisemat vaihtelevat yllätyksellisesti avosuosta harjanteisiin ja järvenrantanäkymiin. Luonnon tarkkailu onnistuu Ulkkajoen lintutornista ja katselulavalta sekä koko Reposuon kiertävän Ketunlenkin varrelta.

Ukonsärkkä on pieni päiväretkeilyyn sopiva kohde, jonka kauneutta ei voi olla ylistämättä. Hieno harju vanhoine metsineen sijaitsee aivan itärajan tuntumassa.

JOENSUU
Vekaruksen ulkoilualue
Tuupovaarassa on upea luonnonnähtävyys edustavan vesi-ja metsäluontonsa ansiosta. Alueella on kolme koskea: Myllykoski, Kalliokoski ja Vekaruskoski. Lisäksi alueella on noin kahden kilometrin pituinen luontopolku.

KONTIOLAHTI
Kolvananuuron luonnonsuojelualueen jännittävä rotkolaakso vie retkeilijän ajassa taaksepäin. Miljoonia vuosia sitten Kolvananuuro muodostui syväksi arveksi kallioperään, ja alueella onkin kiinnostava geologinen historia.

ILOMANTSI
Koitajoen alue on erinomainen retkeilykohde, jonka salomaisissa maisemissa voi virkistäytyä luonnonrauhan keskellä. Alueella on myös mielenkiintoinen historia. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen.

NURMES
Peurajärven virkistysalue on ihanteellinen perhekohde. Pieneen ja rauhalliseen alueeseen ehtii hyvin tutustumaan päivän aikana.

Mujejärven alue on sopiva kohde retkeilijälle, joka haluaa nauttia rauhasta. Alueella voi tehdä useankin päivän ajan pieniä retkiä kallioiden, harjujen ja järvien kirjomassa maisemassa.