Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK
Kulttuuritalo - Nurmes-talo

Kulttuuritalo

Nurmes-talo

Kulttuuritalon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Helasvuo & Co.Talon sisätiloista avautuvat upeat järvi- ja harjumaisemat ovat olennainen osa rakennuksen arkkitehtuuria. Nurmes-talossa sijaitsevat mm. kirjasto, museo, Hannikaisen sali, galleria Tyko ja Kino Hannikainen. Taloon liittyy luontevasti talon viereinen Elias Lönnrotin puisto. GalleriaTykossa on esillä vaihtuvat taidenäyttelyt.
Nurmes-talo, Kötsintie 2, Nurmes

Nurmeksen museo | Kötsin museo

Museo sijaitsee arkkitehti Erkki Helasvuon suunnitteleman Nurmes-talon alimmassa kerroksessa. Museon perusnäyttely esittelee Nurmeksen historiaa eri näkökulmista: esihistoriaa, metsästystä, kalastusta sekä 1900-luvun alkupuolen elämää Nurmeksen kauppalassa.Vaihtuvien näyttelyiden tilassa esitellään sekä muiden museoiden tuottamia kiertonäyttelyitä että omaa tuotantoa olevia vaihtuvia näyttelyitä. Avoinna ma–pe klo 10–16. Vapaa pääsy.

Galleria Tyko

Nurmes-talossa upean näköalan äärellä sijaitseva galleria Tyko on avoinna ma - pe klo 10 - 19 sekä Hannikaisen salissa järjestettävien tilaisuuksien aikana. Galleria Tyko on saanut nimensä Nurmeksessa syntyneen taidemaalari Tyko Sallisen (1879–1955) mukaan.
www.nurmes.fi/en/galleria-tyko

 - Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala

Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala

Vanhan Kauppalan harjulla sijaitsee suojeltu ja historiallisesti arvokas Puu-Nurmes, joka on yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista. Pääosa rakennuskannasta on 1880-luvun ja 1930-luvun väliseltä ajalta. Alueelta on upeat näkymät Nurmesjärvelle ja Pieliselle. Tutustu alueeseen  kävellen, jolloin kaupungin palosolat, koivujen reunustamat kadut ja vehreä kaupunkimaisema tulevat parhaiten esille. Lue lisää vanhakauppala.fi

Kahvipaussi asemalla - Rautatieaseman rakennus

Kahvipaussi asemalla

Rautatieaseman rakennus

Thure Hellströmin suunnittelema asemarakennus valmistui 1911, jolloin asema-alueelle rakennettiin myös asemapäällikön rakennus, tavaramakasiini, vesitorni, varastoja ja veturitalli. Rakennusta on kunnostettu historiaa kunnioittaen. Vaikkei rautatieasemalla myydäkään enää matkalippuja, löytyy nykyisin rakennuksessa toimivasta Kahvila-ravintola Kanelista vieläkin muun muassa lippuluukku!
 - Satama-alue

Satama-alue

Rantakatu 10, Nurmes
Nurmeksen pienvenesatamassa voit nähdä idylliset punaiset venetallit ja ihailla veneiden lipumista vedessä. Sataman alueella voit pysähtyä Kesäheilan terassille tai Sataman kioskille jäätelölle tai vaikka polskahtaa järveen uimaan. Uimarannan vieressä on myös lasten leikkipaikka ja lentopalloverkko, joiden vierestä lähtee kaunis Rantaraitti Pielisen rantaa pitkin Mikonniemelle päin.
 - Porokylä

Porokylä

Porokylä on Nurmeksen kaupungin toinen keskustaajama, jossa sijaitsee useita ostos- ja ruokapaikkoja. Vanha Nurmeksen kirkonkylä paloi maan tasalle kirkkotapulista alkaneesta tulipalosta 20. heinäkuuta 1891. Tämän jälkeen Nurmeksen kirkonkylää on kutsuttu Porokyläksi, sillä kylä "paloi poroksi".

 - Kahvila Supikas

Kahvila Supikas

Yksi harvoista Porokylän suurpalosta selvinneistä taloista toimii nykyisin kahvilana. Hurmaavassa puurakennuksessa Kahvila Supikas tarjoaa kahvilatuotteiden lisäksi myös maistuvaa lounasta. Porokylänkatu 23. ma-pe 7-15.
Ulkomuseo auki kesäisin - Ikolan ulkomuseo

Ulkomuseo auki kesäisin

Ikolan ulkomuseo

Ikolan ulkomuseo esittelee paikkakunnan maataloutta ja meijeritoimintaa. Näyttelyssä on myös esillä palokunnan historiaa. Kesällä museoalueella laiduntaa lammaslauma. Kesäkahvilassa järjestetänä musiikkituokioita.

Kotiniementie 2, Nurmes
p. 0401045154
www.nurmes.fi/ikolan-museo

Vieraile karjalaiskylässä - Bomba

Vieraile karjalaiskylässä

Bomba

Bomban talo ja karjalaiskylä vaalii karjalaista rakennusarkkitehtuuria ja kulttuuria. Alueelta löytyvät hotelli- ja ravintolapalvelut, kylpylä, ohjelmapalvelut, kesätori, kesäteatteri ja tsasouna. Kesätorin Kouffi-puodista saat karjalaiset herkut myös mukaan. Putiikeista löydät käsitöitä, matkamuistoja ja paikallisia tuotteita. Tutustu myös alueen näyttelyihin ja teemapäiviin. Bomban Talo, Suojärvenkatu 1, Nurmes
Lue lisää www.visitkarelia.fi/Bomban-alue
Hyppää höyryveturin kyytiin - Veturitalli

Hyppää höyryveturin kyytiin

Veturitalli

Varikkoalueella opastettuja kierroksia tilauksesta. Nähtävillä höyry-ja dieselvetureita, matkustajavaunuja, pienoismalleja ja paljon muuta. Ryhmän koko 5 -10 hlöä Hinta 10€/hlö
Lue lisää: visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Nurmes/Hoyrya-raiteilla

Varaukset:
Tapani Laaksomies
Puh. 0400 845466
tapani.laaksomies@steamrail.fi

Museoliikennettä höyryjunilla Pohjois-Karjalassa. Liikennepäivät, tapahtumat ja ennakkovarausten tiedot kotisivuilta www.steamrail.fi
Veturitalli: Kirkkokatu 34, 75500 Nurmes

Tanssin pyörteisiin - Kajaste

Tanssin pyörteisiin

Kajaste

Kajasteen lava sijaitsee Nurmesjärven rannalla, vaaran päällä. Kajasteelta avautuu upea näkymä Nurmeksen kaupunkiin ja Nurmesjärveen. Kajasteella järjestetään kesäisin lavatansseja, lavis-tunteja sekä kesäkahvila on auki ma-su 14-20. Tiirikkalantie 19. Katso esiintyjät www.kajasteentanssilava.fi/
 - Hyvärilän alue

Hyvärilän alue

Hyvärilän alueella on useita nähtävyyksiä ja käyntikohteita: Kartanonhotelli on valmistunut alunperin Nurmeksen maalaiskunnan kunnalliskodiksi v.1920. Vuonna 1992 se remontoitiin nuorisokeskuksen hotelliksi. Pehtoorin talo on ollut entisen kunnalliskodin maatilan pehtoorin talo.  Freestyle-hyppytorni on 12 metriä korkea. Kesällä voit nähdä mahdollisesti myös hyppääjiä!
Taidekohteita Nurmeksessa - Koruja & taidetta

Taidekohteita Nurmeksessa

Koruja & taidetta

Korupajavierailut Design Airi Hietala

Korupajavierailulla tutustut hopeasta ja muokkaamattomasta nahasta tehtyihin koruihin, työpajaan ja tekijään. Design Airi Hietalan pajassa syntyvät herkät ja persoonalliset hopeakorut käsityönä. Korupaja järjestää myös kursseja. Korupajakäynti on maksuton ja ostoksista saat 10 prosentin alennuksen. Vierailut tilauksesta. p. 045 7840 4065 airi.hietala@gmail.com

***
ZAPPI
Persoonallinen käyntikohde Nurmeksen Jokikylässä! Luukorut, lävistykset, tatuoinnit jne.
Zappi suunnittelee ja valmistaa yksilöllisiä ja mieleenpainuvia, vahvasti suomalaiseen kulttuuriin ja uskomuksiin pohjautuvia koruja arkeen ja juhlaan. p. 050 5421 099 mervi@zappi.fi

Nurmeksen kauniit - Kirkot

Nurmeksen kauniit

Kirkot

Nurmeksen ev.lut. kirkko
Kirkko edustaa 1800-luvun myöhäisgotiikkaa. Kirkko on Suomen viidenneksi suurin, istuinpaikkoja on n. 2300. Kirkossa on nähtävillä edellisten kirkkojen pienoismallit. Kirkko on avoinna kesäisin päivittäin tiekirkkona.

Nurmeksen ev.lut kirkko, Kirkkokatu 17, Nurmes

Nurmeksen ortodoksinen kirkko
Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko rakennettiin jälleenrakennusvaroilla 1958-1959. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Ilmari Ahonen. Kirkko on avoinna tilauksesta.
Kirkkokatu 31 a, Nurmes.

Kirkkoharju
Nurmeksen ja Porokylän yhdistävällä kauniilla kirkkoharjulla sijaitsevat sankarihaudat ja sankaripatsas, vanha kellotapuli sekä Nurmeksen historiaan liittyviä muistomerkkejä. Tutustu alueeseen kävellen.
Veturinkuljettajan polkua pitkin halki vanhan kauppalan  - Veturinkuljettajan polku

Veturinkuljettajan polkua pitkin halki vanhan kauppalan

Veturinkuljettajan polku

Veturinkuljettajan polku on lapsille ja lapsiperheille suunnattu reitti, joka esittelee rautatiealueen ja vanhan kauppalan historiaa. Polku lähtee veturitalleilta ja kulkee noin kahden kilometrin matkan vanhan kauppalan halki Kötsin museoon.
Maamerkkeinä toimivat betoniset, junavaununmuotoiset penkit. Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi kartan kanssa. Valitse itsellesi sopiva kartta ja lähde tutkimusretkelle!

Voit ladata kartat täältä