Vastuullisen kalastajan vinkit Pohjois-Karjalaan

Pohjois-Karjala kätkee alueelleen upeita ja monipuolisia kalastuskohteita, joissa jokaisen tulisi käydä ainakin kerran elämässään. Luonnon sekä kalakantojen säilymisen nimissä tulee matkoillaan huomioida kuitenkin vastuullisuus ja alueen säädökset.

Mies pitelee isoa lohikalaa järven rannalla

Kalasta vastuullisesti

Kalaonnen suosiessa on hyvä muistaa, että saalista tulee nostaa vain sen verran kuin aikoo syödä. Pienet ja alamittaiset kalat tulee päästää takaisin kasvamaan, mutta myös vähemmän puhutut ylämitat kannattaa pitää mielessä: isot kalat kun ovat paljon arvokkaampia luonnon hoitajina vesistöissä, joissa ne pitävät kalakannat kurissa. Suuremmat kalat alkavat myös kerätä raskasmetalleja itseensä, jolloin ne eivät ole enää niinkään makoisia saaliita.

Pohjois-Karjalan yleisempien kalasaaliiden ala- ja ylämitat näyttävät tältä:

  • Kuha – alamitta: vesistöstö riippuen 42-45cm, ylämitta: 60-65c
  • Ahven – ylämitta: 35-40c
  • Hauki – ylämitta: 80c
  • Rasvaevätön lohi – alamitta: 60c
  • Rasvaevätön taimen – alamitta: 50c
  • Harjus – alamitta: 35cm
Mies kävelee metsässä kalastustarvikkeiden kanssa

Toimi rauhoitusaikojen puitteissa

Kauden mittaan on hyvä pitää silmällä kalojen kutuaikoja ja -paikkoja, jotta ne voidaan jättää rauhaan. Rauhoitusaikoja kunnioittamalla pidämme osaltamme huolen luonnon hyvinvoinnista ja monimuotoisuudessa sekä siitä, että kalaonnea on tarjolla vielä tulevaisuudessa. Mahtavia kalastuskohteita onneksi riittää tuhansien järvien Pohjois-Karjalassa, joten vaihtoehdot eivät varmasti lopu keneltäkään kesken.

  • Höytiäisen kanavan suistoalue on rauhoitettu toukokuun alusta elokuun loppuun asti. Alueella ei saa liikkua veneellä, eikä siellä saa kalastaa. Rauhoitettu alue on merkitty keltaisilla puomeilla.
  • Pielisjoki on rauhoitettu kaikelta kalastukselta elokuun alusta lokakuun loppuun. Rauhoitettu alue alkaa pitkältä Pyhäselältä asti ja jatkuu aina Kuurnan voimalaitokselle asti. Kalastuksen täyskielto koskee järvitaimenen ja uhanalaisen järvilohen kutuaikaa.
  • Harjus on rauhoitettu huhtikuun alusta toukokuun loppuun.
  • Rasvaevällinen lohi ja taimen ovat rauhoitettuja ympäri vuoden
  • Rasvaeväleikattu järvilohi on rauhoitettu Pyhäselällä kesäkuun alusta elokuun loppuun

Lue lisää kalastusrajoituksista

Mies kalastamassa Ruunaalla

Luvat kuntoon ja kalaan

Jokaisen 18-64 vuotiaan, joka käyttää kalastukseen muita välineitä kuin mato-onkea tai pilkkiä, tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksulla mahdollistetaan kalakantojen kestävä hoito sekä varmistetaan, että kalastus tapahtuu sääntöjen mukaisesti. Luvat voidaan ostaa netistä vuorokaudeksi, viikoksi tai vuodeksi kerrallaan.

Valtion kalastonhoitomaksu ei riitä aina aivan kaikkeen, sillä tietyillä alueilla kalastus vaatii lisäksi erikseen ostettuja lupia. Esimerkiksi Ruunaan koskilla sekä Joensuun kosken rautatiesillan ja Suvantosillan välillä kalastamiseen tarvitaan erillinen kalastuslupa. Joensuun kalastuskunnan myymät koskikalastusluvat eivät ole mahdottoman kalliita, sillä esimerkiksi 12 tunnin luvan voi saada jo 7 eurolla.

Valtion kalastonhoitomaksu

Joensuun alueen kalastusluvat

Ruunaan koskien kalastusluvat