Karhunpolku, Vaellusreitti Lieksassa

Usean päivän vaellus
GPX
Vaellusreitti Patvinsuolta Ruunaan kautta Kuhmon rajalle. Matkalla on metsiä, soita ja kauniita järvialueita.  Retkellä pääset nauttimaan ainutlaatuisesta erämaan tunnelmasta.

Kuvaus

Karhunpolku on puhtaan ja kauniin luonnon ympäröimä vaellusreitti Lieksassa, Pohjois-Karjalassa. Se on osa laajaa Karjalan Kierros -reitistöä ja  kulkee erämaisesta Patvinsuon kansallispuistosta Ruunaan retkeilyalueen halki Kuhmon rajalle saakka.  Karhunpolku seuraa itäistä rajaamme ja melontareittiemme rantoja. 

Varaa riittävästi aikaa kauniiden maisemien katseluun ja nähtävyyksien tutkimiseen. Patikkareitin varrella ja sen läheisyydessä on hyvinhoidettuja taukopaikkoja, entisöityjä taistelualueita ja  useita kalastusalueita.  Matkailuyritykset tarjoavat täydennystä varustustukseesi ja antavat retkeilijälle mahdollisuuden levätä, saunoa, syödä hyvin tai vaikkapa kokeilla erilaisia aktiviteetteja.  Lieksan matkailupalvelut  löydät Lieksan karttapalvelusta. 

Suositus koko reitin vaeltamiseen on 6 – 8 vrk. Maasto on vaihtelevaa niin maisemiltaan kuin korkeuseroiltaankin. Kosteimpia paikkoja on pitkostettu. Reitti on merkitty maastoon oransseilla maalimerkeillä. 

 

Turvallisuus

 

  • Avotulenteko metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana sekä kovalla tuulella on kielletty. 
  • Ole varovainen - älä jätä tulta yksin. Viimeinen lähtijä, huolehdi että tuli on sammunut.
  • Reitin varrella on joitakin hyvin vaativia kohtia, kuten jyrkkiä nousuja ja laskuja. 
  • Sateisella ja märällä kelillä pitkospuut, kivet ja juuret voivat olla hyvin liukkaita.
  • Pidä ensiaputarvikkeita mukanasi.
  • Yleinen hätänumero: 112 (Lataa puhelimeesi myös maksuton 112 Suomi -sovellus).
  • Otathan huomioon, että matkapuhelinyhteyksien kuuluvuudessa voi olla katvealueita.
  • Tarkista Ilmatieteenlaitoksen varoitukset!

 

Sijainti, saapuminen & pysäköinti

Kulkuyhteydet retkeilyreiteille: Tilaa kuljetuspalvelu tai taksi

Katso kulkuyhteydet Patvinsuon kautta: luontoon.fi/patvinsuo

Katso kulkuyhteydet Ruunaan kautta: luontoon.fi/ruunaa

Kulkuyhteys Teljon ja Jongunjoen kautta: Lieksaan pääsee Joensuusta junalla (vr.fi) ja bussilla (matkahuolto.fi).

Jatkoyhteys: Kuljetuspalveluja Lieksan retkeilyreiteille

Ilmainen pysäköinti

Reittiohje

Karhunpolku on pitkä vaellus-ja maastopyöräreitti. Reitti on merkitty maastoon oranssein maalimerkein ja opastekyltein. Pääosin reitti on helpohkoa tai keskivaativaa, mutta ajoittaiset kivikot, jyrkät harjuille nousut ja niiltä laskut lisäävät reitin vaativuustasoa.

 Karhunpolun voi jakaa useampaan päivämatkaan omien mieltymysten mukaan. Karhunpolun pohjoisosalla eli Teljo-Ruunaa välillä korkealle nousevat harjut ja neulaspolut tarjoilevat hienoja järvi- ja harjumaisemia ja paljon korkeuden vaihtelua. Eteläosalla eli Patvinsuo-Ruunaa välillä on paljon kaunista vanhaa metsää, avaria suomaisemia ja vähemmän jyrkkiä mäkiä Ruunaa-Teljo väliin verrattuna. 

Reittikokonaisuus on pitkä ja sen vaeltamiseen kannattaa varata noin viikko.  Reitin voi halutessaan kulkea myös toiseen suuntaan.

Reittiseloste Patvinsuolta Teljoon:

0 km Patvinsuolle kannattaa varata ylimääräinen päivä. Kierrä Suomujärvi, käy lintutornilla, sauno Suomun luontotuvan rantasaunassa. Luontotuvassa voit majoittua yhteismajoitustilassa (9 vuodetta, keittomahdollisuus) tai Suomun talossa. Tutustu kansallispuiston näyttelyyn. Luontotupa vuokraa saunaa, kanootteja ja veneitä. 

3 km Kurkilahti, tulipaikka, uimaranta. Reitti upeaa ikihongikkoa.

14.8 km Kangas-Piilon tulipaikka. Reitti pitkostusta.

16.8 km Ahokosken laavu.

21.3 km Hukkalammin tulipaikka. Reitti harjumaisemaa.

23.7 km Kirkisensalmen laavu.

25.8 km Pitkäjärven autiotupa + pihapiirin pieni autiotupa. Majoitustilaa n. 13-14 henkilölle. Sauna. Merkitty reitti Pitkäjärven ympäri todella kauniissa harjumaisemassa. Kirkisensalmen jälkeen laavu kauniilla paikalla.

28.5 km Valkealammin entisöity taistelualue. Tulipaikka, entisöityjä korsuja ja panssariesteitä. Reitti osittain pientä tietä (Korsut suljettu sortumisvaaran vuoksi).

29.5 km Yhdyspolku Loma-Kitsiin (7,8 km).

30.5 km Kaatiinlammen tulipaikka. Reitti kaunista harjua, mukavia tammia, alueella suoritettu metsänhoitotyötä.

36.1 km Särkkäjoen tulipaikka. Laavu. Reitti jatkuu ensin tienä ja sen jälkeen upeana Särkkäjoen harjuna.

41.6 km Polku kulkee alas harjulta, ylittää tien ja sorakuopan ja jatkuu kohti Ruunaata. Reitti käy kylätiellä ennen kuin laskeutuu Ruunaan luonnonsuojelualueelle Itkiinpohjan ja Ruunaanjärven rantaan. Rannassa on pitkospuut.

49.3 km Rantakankaan tulipaikka.

51.8 km Marinkankaan tulipaikka.

55.3 km Haapavitjan riippusilta, laavut molemmilla puolilla jokea. Voit hypätä tästä koskenlaskuveneen kyytiin, jos olet siitä sopinut etukäteen yrittäjän kanssa. 

56.0 km Haapavitja II, laavu.

61.0 km Ruunaan Retkeilykeskus. Käy ihailemassa Neitikoskea. Reitti jatkuu pitkospuina ja polkua pitkin, välillä kosteikkoa.

64.6 km Yhdyspolku Ruunaan Matkailuun (4.5 km).  

68.8 km Naarajoki. Kesäkahvila Ruunaan Tupa. Reitti jatkuu uutena reittinä seuraavalle tulipaikalle. Maastopyörällä vanhaa reittiä tietä pitkin.

73.8 km Niskanlahden laavu. Reitillä ensin voimia kuluttava ylämäki ja sen jälkeen avautuu upea harjujakso.

83.3 km Piilosen laavu. Piilosen laavulta maantietä pitkin n. 5 km Villin Pohjolan Olkikosken varaustuvalle. 

88.3 km Yhdyspolku Nurmijärven kylälle. YHDYSPOLKUA EI OLE KUNNOSTETTU VUOSIIN – MERKINTÄ PUUTTEELLISTA – EKSYMISVAARA ilman kunnollista karttaa. Yhdyspolun varrella Villin Pohjolan Puuruun varaustupa.

92.3 km Jynkän tulipaikka lammen rannassa. Reitti jatkuu harjumaisemana. Jynkkälammen eteläpäästa soratietä pitkin n. 3 km Villin Pohjolan Häähnijoen varaustuvalle.

95.5 km Yhdyspolku Nurmijärven kylälle 

97.5 km Änäkäinen,  Talvisodan taistelualue, juoksuhautoja, panssariesteitä ja suuri kolmikerroksinen luola - luola suljettu sortumavaaran takia. Änäkäinen on myös Metsähallituksen kalastusalue; vuokraveneitä (avaimet saat Kahvila Annukasta, puh. 040 964 1083). Saarijärven päässä on laavu, Änäkäisen ja Saarijärven välisellä kannaksella on kota. Varaa Änäkäistä varten ainakin 3 tuntia. Reitti jatkuu harjumaisemana.

104.0 km Tulipaikka ja laavu Jongunjoen rannassa.  Reitti jatkuu kylätienä ja polkuna aarnialueella. Aarnialueelta kulkee merkattu polku Jongunjoen rantaan Pälvekoskelle. Pälvekoskella on mukava kotus kauniilla paikalla riippusillan kupeessa. Merkitty lähde Hämönlammen pohjoispäässä, opastus polulta.

115.5 km Valamajoen autiokämppä. Kämpässä 6 vuodetta ja ulkona tulipaikka, halkovaja ja puucee. 

120.7 km Aittokoski, kotus ja tulipaikka. Reitti jatkuu pitkin rantaa paikoitellen kosteanakin. 

125.3 km Viharinkoski. Laavu ja merkitty lähde.

127.3 km Otroskosken autiotupa, majoituslavereita 2 kerroksessa 10-15 henkilölle, rantasauna, tulipaikka, halkokatos ja puucee. Reitti jatkuu polkuna ja metsätienä. Tupa remontoitu v. 2010.

133.0 km Teljo. 500 m Lieksan suuntaan Teljon silta ja tulipaikka. Reitti jatkuu Kuhmoon Petranpolkuna Jongunjoen vartta ylöspäin. 

Karhunpolun ylläpidosta huolehtii Lieksassa liikuntatoimi. Jos huomaat reitillä tuulenkaatoja tai huomautettavaa nuotiopaikkojen ja laavujen kunnosta, ota yhteyttä liikuntapaikkojen hoitajiin: jaa.halli@lieksa.fi tai puh. 040 104 4775. Tervetuloa Karhunpolulle ja mukavaa retkeä!

Reittiselosteen on laadittu 6.7. 1995  ja päivitetty 2021.  Reittiselosteen on  tiivistelmä Lieksan karttapalvelussa olevasta Karhunpolun reittiselosteesta.

 

Välineet ja varusteet

Kumisaappaat tai tukevat maastojalkineet. Joidenkin kosteikkojen ylitys vaatii kumisaappaat tai kenkien riisumisen.
Varaa mukaasi riittävästi lämpimiä vaatteita. Luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet ovat parhaita. Hyttyssuoja kannattaa varata mukaan.
Kompassia et välttämättä tarvitse. GSM-puhelin toimii alueella melko hyvin ja polku on hyvin merkitty. 

Vaativuusluokka

Vaativa

Pituus

140,1 km

Arvioitu kesto

40:00 h

Nousumetrit

687 m

Laskumetrit

682 m

Korkein kohta

200 m

Matalin kohta

110 m

Kirjoittajan vinkit

  • Noudatamme roskatonta retkeilyä – Viethän roskat mennessäsi ja pidä luonto puhtaana.
  • Reitti on osittain myös maastopyöräilijöiden käytössä. 
  • Tutustu Retkietikettiin

KIRJOITTAJA:

Mari Mustonen

Päivitetty 4.2.2025