Makumatkan ensimmäinen etappi löytyy Ilomantsista, jonne Sami Kuronen palaa muistelemaan lapsuutensa kesälomamaisemia ja karjalaisen ruokaperinteen juurevimpia makuja. Illallispöytään valmistetaan perinneleivonnaisia, jotka nautitaan karjalaiseen tapaan runsaiden pitopöydän antimien ja paikallisten marjaviinien kera rennosti rupatellen.

Katso jakso Ruudussa

Mies ja nainen Koitajoen varressa

Möhkö – Suomen itäisin kylä

Matkan ensimmäinen aamu alkaa Suomen itäisimmästä kylästä, Ilomantsin Möhköstä, jossa päivä käynnistyy Savottakahvila Möhkön Mantan perinteikkäässä tunnelmassa Koitajoen rannalla. Samalla tutustutaan myös kivenheiton päässä sijaitsevaan Mantan Majataloon ja Möhkön ruukkikylän tarinaan yrittäjä Tuija Laurosen kertomana.

Kaksi hymyilevää miestä viinikellarissa Ilomantsissa

Juomien aatelia Ilomantsissa

Möhköstä matka jatkuu Ilomantsin kirkonkylälle, jossa Samia on vastassa Hermannin Viinitilan tuotantopäällikkö Asko Ryynänen. Sami pääsee tutustumaan palkittujen juomien valmistusprosessiin tuotekehityksestä aina pullotukseen saakka Suomen vanhimmalla viinitilalla. Maistiaisia nautitaan upeissa maisemissa Hermannin Viinitornissa, joka on Ilomantsissa vierailevien vakiokohde ja tunnelmallinen paikka kesäisiin terassihetkiin.

Karjalaisia suolaisia perinneleivonnaisia ja munavoita

Perinneherkut tutuksi

Illallinen nautitaan Parppeinvaaran runokylässä Ravintola Parppeinpirtillä, jossa Sami verestää muistojaan karjalaisten perinneleivonnaisten valmistuksessa. Lapsuuden herkkuhetkistä tuttujen sultsinoiden tekeminen on aivan uusi aluevaltaus, johon Parppeinpirtin emäntä Marjo Niiranen opastaa varmoin ottein.

Ikimuistoinen illallishetki kerää päivän aikana tavatut yrittäjät yhteisen pöydän ääreen. Karjalaisia perinneruokia nautitaan sakuska-tyyliin paikallisten viinien kera.  Nähtäväksi jää, millaisen arvosanan Samin leivonnaiset saavat illallispöydän kunniavieraalta, Samin rakkaalta Hanna-mummolta?

Katso jakso Ruudussa

Makumatkalla mukana

Tunnelmallinen huone kynttilöiden valossa

Savottakahvila Möhkön Manta ja Mantan Majatalo

Savottakahvila Möhkön Manta on Koitajoen rannalle nostettu laiva, joka aikanaan palveli savottalaisten asuntoproomuna. Nykyään Möhkön Mantan hyllyt notkuvat tukkilaisperinteen mukaisesti nimettyjä herkkuja, joita voi nauttia laivan sisällä tai aurinkoisilla terasseilla. Joen toisella puolella sijaitsevassa Mantan Majatalossa voi painaa pään tyynyyn mukavan päivän päätteeksi.

Lue lisää

Kuohuviinilasit ja pullot pöydällä

Hermannin Viinitila

Hermannin Viinitila on Suomen vanhin viinitila, joka tuottaa laadukkaiden marjaviinien lisäksi myös korkeatasoisia liköörejä ja tislattuja juomia, kuten ginejä. Lasilliset kuohuvaa voi käydä kilistelemässä Hermannin Viinitornissa kivenheiton päässä tilamyymälästä. Tilalla järjestetään ryhmille myös tilavierailuja.

Tutustu viinitorniin

Katettu pöytä perinneruuilla

Ravintola Parppeinpirtti

Ravintola Parppeinpirtti sijaitsee Parppeinvaaran laella osana Parppeinvaaran runokylää. Nykykarjalainen pitoateria on kesäaikaan tarjolla päivittäin ja muun muassa leivonnaiset saadaan omasta perinneleipomosta. Pitoaterian kaverina maistuvat tietenkin Hermannin Viinitilan paikalliset viinit.

Katso menu ja varaa

visitkarelia  maakuntaliitto logo   eu vipuvoimaa 2014-2020