Kierrokselle Keski-Karjalaan

Missä kaikkialla kansallisrunoilija Elias Lönnrot ehti aikanaan vierailemaan ja mitä kaikkea Nightwishin menestystarinan varrella on tapahtunut? Lähde tutustumaan monipuolisiin kulttuurikohteisiin ympäri Sydänkarjalan ja nauti reitin varren upeista maisemista yksin tai yhdessä perheen kanssa. Tämä reitti kulkee Pohjois-Karjalan eteläisimmillä alueilla Tohmajärvellä, Kiteellä ja Kesälahdella ja lähtöpaikkana reittikuvauksessa on Joensuu.

vk-leaf-forest

Suurmiesten saappaissa

Lähdetään matkaan kohti Tohmajärveä. Ensimmäisenä pysähdytään ihmettelemään Honkavaaran historiallista perinnepihaa ja tien varressa nököttävää heinistä tehtyä mammuttia. Maatila on perustettu jo 1600-luvulla ja itse Elias Lönnrot on yöpynyt siellä runonkeruu-matkallaan. Jatketaan matkaa ja käännytään Onkamon risteyksestä vasemmalle Tohmajärven suuntaan. Huristellaan kirkonkylän läpi ja pistetään auto parkkiin Nymanin talon edustalle. Pääset tutustumaan vanhoihin Nymanin koti- ja apteekkimuseoihin. Samasta pihapiiristä löytyy myös puoti sekä kesäkahvila Meijän kammari. Mikäli reitiltä haluaa hieman poiketa, löytyy n. 15 kilometrin päästä Galleria Savipaja, josta voi ostaa uniikkeja itsetehtyjä savituotteita.

vk-Nightwish-story-näyttelykeskus-kiteellä

Nightwishin jalanjäljissä

Matkaa jatketaan kohti Kiteetä, jossa aivan keskustassa sijaitsee uusi, ainutlaatuinen Nightwish-näyttelykeskus. Vaihtuvissa näyttelyissä pääset tutustumaan Nightwish-bändin tarinaan, näkemään kiertueilla käytettyjä instrumentteja ja rekvisiittaa sekä ostamaan fanituotteita. Näyttelykierroksen jälkeen kannattaa piipahtaa Liikekeskus Lumouksessa ostoksilla ja kahvilla. Keskustassa ollessa voi vielä käydä ihastelemassa myös Kiteen ortodoksista kirkkoa.

VK-Hikers-Forest-Summer

Puiden katveessa

Kiteen keskustasta lähdetään ajamaan Puhokseen päin. Halutessaan matkalla voi pysähtyä kahvittelemaan ja nauttimaan pientä välipalaa Koivikon kartanoon tai Unipullaan, jotka sijaitsevat molemmat näköetäisyydellä toisistaan. Samalla voi ihastella Kiteen jättiläistä Suomen suurimmassa Euroopanlehtikuusimetsässä. Heti kahvittelun jälkeen käännytäänkin sitten oikealle Puhoksen suuntaan. Tie kulkee aivan rannan tuntumassa, joten maisemia kelpaa ihastella kaikessa rauhassa.

Pysähdytään seuraavaksi Juhanantuvalle, joka on jo itsessään komea ilmestys. Tupa on veistetty hirrestä ja sisältä löytyy myös muita puusta veistettyjä teoksia. Alueella on lisäksi Lönnrotin petäjä, jonka juurella on vuonna 1828 lausuttu useita runoja Elias Lönnrotille Kalevalaa varten. Pienen kävelymatkan päästä luontopolun varrelta löytyy myös uhrikivi.

Kesälahti-Sovintola-Kiteellä

Kohti Kesälahtea

Lähdetään Juhanantuvalta kurvailemaan kohti Kesälahden pitäjää. Tie mutkittelee läpi harvaanasuttujen metsien ja palaa takaisin 6-tien varteen. Kalaherkkujen ystäville suosittelemme piipahdusta Puruveden Savukalan tehtaanmyymälässä, josta saa mukaan mm. tuoreet lohifileet sekä monenlaisia kalasäilykkeitä. Seuraavaksi saavutaankin jo Kesälahden keskustaan, jossa ensimmäisenä pysähdyspaikkana on Sovintola. Talosta löydät Sinisen kahvilan ja puoteja, vaihtuvia taidenäyttelyitä, puutarhan sekä majoitusta, joten ihmeteltävää ja katseltavaa riittää pidemmäksikin aikaa.

mäntyniemen-kartano-kitee-summer

Latosoittoja ja viiniä

Sovintolan jälkeen matka jatkuu kohti Mäntyniemen kartanoa, jossa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia, työpajoja sekä opastettuja historiakierroksia. Kun olet liikenteessä sopivaan aikaan, kannattaa käydä kuuntelemassa Latosoitto-konsertteja upeassa kartanon ladossa. Viinin ystäville löytyy läheltä Ukonniemen Viinitarha, jossa järjestetään tilauksesta kierroksia tilalla. Kohde on jo itsessään erikoisuus näillä leveysasteilla!

vk-Kitee-Zoo-Kiteen-eläinpuisto-aasi

Eläimiä ja puutaidetta

Kesälahdelta lähdetään palamaan takaisin kohti Joensuuta ja ajellaan pitkin 6-tietä.  Jos haluat kuitenkin vielä yöpyä ennen paluuta, kannattaa auton keula kääntää kohti Ruokkeen Lomakylää ja upeita vaaleita hiekkarantoja.

Etenkin lapsiperheitä suosittelemme pysähtymään Kiteen eläinpuistossa ja Pajarinhovin kylpylässä. Tekemistä ja näkemistä riittää varmasti vaikka seuraavallekin päivälle. Eläinpuiston jälkeen voi vielä piipahtaa Puun Sielu -näyttelyssä Tohmajärvellä. Puutaideteoksien ohella alueelta löytyy myös puulajipuisto sekä puutarha.

Tohmajärveltä on ponnistanut julkisuuteen paljon menestyneitä laulajia, taiteilijoita ja urheilijoita

kuten Katri Helena, Seppo Räty ja Maiju Lassila.

Tiesitkö, että Kitee on Nightwishin lisäksi kuuluisa myös pontikkaperinteestään?

Kurkkaa reittikartta täältä

Lisää vinkkejä reitin varrelle