Järvi- ja maalaismaisemien tunnelmaa

Lähde tutustumaan monipuolisiin Pyhäselän ympäryskuntiin – Joensuuhun, Rääkkylään ja Liperiin. Matkan varrelta löytyy kaikkea uskomatonta, kuten Eihvelin torni, Suetsin kanava sekä menneistä ajoista muistuttavia kyläkauppoja ja kioskeja. Reitin aikana pääset myös nauttimaan lossin kyydistä, joten kiinnitä turvavyösi ja lähde yllätyksien täyteiselle ajelulle.

VK-Joensuu-Ilosaari

Maaseudun pariin

Lähdetään Joensuusta matkaan kohti Hammaslahtea. Suosittelemme valitsemaan reitiksi Vanhan Valtatien ja ajamaan Reijolan sekä Suhmuran kautta. Reitin varrella pääsee ihastelemaan idyllisiä maalaismaisemia aivan keskustan tuntumassa. Voit myös halutessasi piipahtaa Soinilan tilapuodissa, jossa myydään paikallisia herkkuja, Tuliniekan kynttilöitä sekä sisustustarvikkeita.

vk-turtiaisenkioski-hammaslahti

Aikamatka menneisyyteen

Saapuessasi Hammaslahden keskustaan, et voi olla huomaamatta pientä, sympaattista Turtiaisen kioskia tien vasemmalla puolella. Vierailu kioskissa johdattaa sinut hetkeksi aikamatkalle menneisyyteen. Aivan kivenheiton päästä löytyy myös Elovaaran luontopolut. Reittejä on kaksi (1,5 km ja 2,5 km) ja polut kiemurtelevat upeissa harju- ja suomaisemissa. Molempien polkujen varrella on laavut, joista ensimmäinen on heti parkkipaikan vieressä.

VK-rääkkylä-eihvelin-torni

Lintubongausta ja järvimaisemia

Ulkoilun jälkeen jatketaan matkaa kohti Rääkkylää. Kurvaa kohti Vuoniemeä, jossa pääset kapuamaan Eihvelin torniin. 20-metrinen lintutorni avaa näkymät Joensuuhun, Rääkkylään ja Liperiin. Kun olet liikenteessä oikeaan aikaan, saatat myös bongata saimaannorppia sekä erilaisia vesilintuja. Lähellä sijaitsevasta Kompakan kyläkaupasta voi napata mukaan matkaeväät. Löytyypä Rääkkylästä myös Suetsin kanava, johon kannattaa poiketa kyläkauppakäynnin jälkeen ihastelemaan lampimaisemia. Suetsin kanavan vieressä on myös nuotiopaikka evästaukoa varten.

vk-rääkkylä-paksuniemensatama-summer

Kohti kesäkeidasta

Reitti kulkee läpi maalaismaisemien Rääkkylän taajamaan, jonne noustaan ensin mäki ylös ja laskeudutaan sitten alamäkeä kohti Paksuniemen kesäkeidasta. Vanhan meijerin pihapiiri tarjoaa ihmeteltävää ja katseltavaa pidemmäksikin aikaa. Satamaravintolassa voi nauttia ruuista ja virvokkeista Pyhäselän rannan tuntumassa. Halutessaan iltaa voi jatkaa karaoken merkeissä ja jäädä yöpymään uniikkiin Meijerin majataloon. Karavaanareille hyvä pysähdyspaikka löytyy Koivuniemen leirintäalueelta, jossa on esillä myös upeaa mosaiikkitaidetta. Rääkkylässä kannattaa käydä ihailemassa myös Karjalanruusun hehtaarin kokoisen kukkapellon väriloistoa heinä-syyskuussa. Kauneimman kukkameren nähdäkseen kannattaa vierailu ajoittaa elokuun lopun Kukkakuhhaukseen.

VK-rääkkylä

Laineiden liplatusta

Lähdettäessä Rääkkylän keskustasta kohti Liperiä, tie kiemurtelee aivan rannan tuntumassa. Kaunista järvimaisemaa kannattaakin pysähtyä ihastelemaan Kivisalmen kanavalle. Suosittelemme myös tutustumaan tarkemmin Oravisalon ja Varpasalon saariin, jotka tarjoavat niin matkailijoille kuin paikallisillekin yllätyksiä. Erityisesti sotahistoriasta kiinnostuneet voivat poiketa Oravisalossa Salpapolulle tutkimaan toisen maailmansodan aikaisia salpalinjoja. Kulttuurinnälkäisille löytyy luonnon keskeltä myös ITE-taidetta.

vk-lossi-rääkkylä-nestori-lake

Nestorin kyytiin

Auton ratissa pääsee hetkeksi hengähtämään, sillä seuraavaksi matkaa jatketaan eteenpäin Arvinsalmen lossilla. Nestori-lautta liikennöi ympäri vuorokauden, joten omat aikataulut voi suunnitella vapaasti ilman suurempaa stressiä. Lossi on jo itsessään harvinainen nähtävyys Suomen sisävesillä, mutta sen kyydistä avautuu myös upeat maisemat yli Pyhäselän. Vesistön ylityksen jälkeen on hyvä suunnata Saariston puodille pitsalle tai jäätelölle nauttimaan kesäpäivästä.

vk-rääkkylä-summer-flowers

Idyllisiä maalaismaisemia

Matka jatkuu läpi metsien ja maaseutumaisemien kohti Liperin kirkonkylää. Matkan varrelta voi bongailla vanhoja maitolaitureita. Liperissä voit käydä tutustumassa Tähkä maaseutumuseoon, ostaa aitoja karjalanpiirakoita viemisiksi sekä fiilistellä kesätunnelmaa Liperin Rantamakasiinilla. Kun lähdetään ajamaan kohti Joensuuta, koukataan peltojen jälkeen päätieltä Puronmäentielle ja pistäydytään Puromäen puutarhan tilapuodissa ostoksilla. Jatketaan matkaa pitkin Mattisenlahdentietä  Ollilan tuvalle kesäkahvilaan ja rapsuttelemaan lampaita.

vk-höytiäisenkanava-joensuu

Museoiden maailmaan

Ylämyllyltä löytyy vielä yksi Suomen suurimmista automuseoista, Myllyn Vanhat Autot, jossa on nähtävillä yli 300 erilaista ajoneuvoa. Museoiden maailmaan pääsee uppotumaan kunnolla, mikäli poikkeaa vielä Marjalassa Bunkkerimuseossa. Kohde onkin oiva jatkumo Rääkkylän Salpapolulle, sillä nyt pääset tutustumaan tarkemmin linnoitusrakenteisiin ja bunkkereihin. Joensuun keskusta monipuolisine palveluineen on tästä enää vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä.

Jos olet esimerkiksi kaupunkilomalla Joensuussa, pääset hetkessä maaseudun tunnelmaan, kun lähdet kierrokselle Pyhäselän ympäri. Reitti soveltuu niin polkupyöräilijöille kuin motoristeillekin.

Reitin varrelta löytyy myös mahtavia pyöräilyreittejä – Kinttupolut, Karelianpolut ja Saaristo Trail.

Katso reittikartta täältä

Lisävinkkejä Pyhäselän kierrokselle