Viikonlopun ajeluretki ympäri Pielisen

Reitti Pielisen ympäri tarjoaa upean Kolin kansallismaiseman ohella pieniä paloja historiaa, autenttista kylätunnelmaa, luonnon omia helmiä sekä paljon karjalaista kulttuuria. Pielisen ympäri on mahdollista ajaa yhden päivän aikana, mutta suosittelemme varaamaan reilusti aikaa ja poimimaan mieleiset käyntikohteet matkan varrelta. Yöpymispaikkoja löytyy runsaasti pitkin reittiä.

vk-naiset-metsässä

Kolvananuuro ja ihana Ahveninen

Lähdetään matkaan Joensuusta Enon suuntaan. Mikäli olet liikkeellä ajan kanssa, kannattaa heti alkumatkasta kääntää auton nokka kohti Kolvananuuron luonnonsuojelualuetta. Rotkolaakson koskematon luonto ja kivikkoiset notkot johdattavat retkeilijän hetkeksi toiseen maailmaan. Tämä kohde sopii jo itsessään päiväretkikohteeksi.

Retkeilyn jälkeen jatketaan matkaa ja käännytään hieman ennen Enoa vasemmalle Ahvenisentielle. Tien varrelta löytyy sotahistoriasta kiinnostuneille Törnin-Männistön asekätkö. Lisäksi ajetaan ohi idyllisen Ahvenisen Punaisen Talon, josta löytyy mm. navettamuseo sekä vaihtuvia kesäohjelmia. Tässä vaiheessa kahvihammasta alkaa varmasti jo kolottaa, joten myös tähän tarkoitukseen Punainen Talo on oivallinen pysähdyspaikka.

paateri-eeva-ryynanen-lieksa

Museotietä pitkin Vuonislahteen

Huilaustauon jälkeen ajellaan aivan rannan tuntumassa ja saadaan ihailla Pielisen laineiden kimmellystä kesäauringossa. Suosittelemme kääntymään museotielle Vuonislahden suuntaan. Jos pieni koukkaus reitissä ei haittaa, erityisesti lapsiperheille PikkuKili on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, jossa pääsee näkemään perinteisten kotieläinten lisäksi esimerkiksi eksoottisia laamoja.

Museotietä pitkin jatketaan Vuonislahdelle, missä kannattaa piipahtaa Wanhan Koulun Puodissa ostoksilla ja fiilistelemässä entisajan tunnelmaa. Jos Vuonislahdesta on valmis tekemään pienen koukkauksen, lähistöltä löytyy myös uniikki puusta veistetty Paaterin kirkko ja Eva Ryynäsen ateljee. Tällaista nähtävyyttä et muualta maailmasta löydä!  Pääseepä Vuonislahden satamasta myös suoraan Kolille vesibussilla, mutta suosittelemme tällä kertaa jatkamaan ajamista vielä Pielisen pohjoispuolelle.

pielisenmuseo-lieksa-summer-museum

Pala Lieksan historiaa

Tie kiemurtelee halki Lieksan metsien ja maalaismaisemien kohti Lieksan taajamaa. Upeita rantamaisemia voit käydä ihailemassa Lieksan satamassa ja kävellä Pielispolkua pitkin vehreiden koivujen alla. Jos olet kiinnostunut sotahistoriasta tai Pielisen alueen historiasta, kannattaa käyntikohteiksi valita Pielisen museo sekä Rukajärvi-keskus, jotka molemmat löytyvät aivan keskustan tuntumasta. Lisäksi myöhemmin matkan varrella on myös Monolan Aitta, joka oli aikanaan itse Jean Sibeliuksen häämatkakohde.

Monolan Aitalta jatketaan matkaa kohti pohjoista ja koukataan maisemareitille Kylänlahden suuntaan. Tämä etappi vie autoilijan pienelle aikamatkalle menneisyyteen, sillä tien varrelta löytyy ihmeteltävää kaiken ikäisille. Mätäsvaaran vanha kaivosalue on ainutlaatuinen käyntikohde, jossa pääsee ihailemaan niin erikoisia hiekkadyynejä kuin kaivoksen suurta avolouhosta. Toisen maailmansodan aikana toiminnassa ollut kaivos on nykyisellään käytössä mm. konserttipaikkana. Mätäsvaarasta jatketaan matkaa mutkittelevalle Viekintielle, joka johdattaa meidät sympaattiseen Viekin kyläkauppaan.

bomba-nurmes-karelianculture

Pitkin Pielisen länsirantaa

Kylätunnelmista siirrytään kohti Pielisen pohjoiskärkeä Nurmekseen, jossa voit halutessasi yöpyä esimerkiksi Bomballa. Bomban talo ja karjalaiskylä johdattelevat sinut perinteiden äärelle ja pääset rentoutumaan päivän jälkeen vielä kylpylän lämpöön tai pulahtamaan Pielisen laineisiin. Nurmeksen keskustan Vanha Kauppala ja Puu-Nurmes ovat ehdottomasti myös näkemisen arvoisia, sillä upeat vanhat puutalot pikkuputiikkeineen henkivät entisajan tunnelmaa. Lapsiperheiden lempikohde on rautatien vierustalla olevat Veturitallit.

Hyvin levänneenä matkaa jatketaan Pielisen länsipuolta ja ensimmäinen pysähdys tehdään Vuokon kylässä. Siellä päästään tutustumaan Pyötikön luostarialueeseen sekä Keski-Vuokon kulttuurimaisemaan, josta löytyy mm. useita kivikauden aikaisia asuinpaikkoja. Vuokosta voi kurvata kohti Pielisen keskellä sijaitsevaa Paalasmaan saaristoa.

puujuuka-juuka-road-summer

Paalasmaan saaristo ja Juuka

Ennen saaristoa pääset hyppäämään lossin kyytiin ja ihailemaan maisemia veden päältä. Saaristoon johdattavan maisematien varrella on levähdyspaikkoja, joista suosituin on kallioistaan tunnettu Karhusaari. Suosittelemme kapuamaan näkötorniin, josta avautuu upeat maisemat pitkälle horisonttiin. Näkötornilla käynnin jälkeen voi kahvitella Paalasmaa Campingin terassilla. Saaristosta palataan samaa reittiä kohti Juuan kirkonkylää, jossa  erityisesti idyllinen Puu-Juuka ja Myllymuseo tarjoavat kävijälle paljon ihasteltavaa ja katseltavaa. Juuasta Kolille päin suunnatessa ei kannata ohittaa Kivikylää, jossa on mm. Kolin Panimon panimomyymälä, näyttelyitä sekä Sujulan lähituotepuoti täynnä ihania tuliaisideoita. Juukassa on myös tunnelmalliset kotieläinpihat Kankaan tila ja Leskelän mummon hevospiha! Leskelän mummon hevospihassa voit eläinten rapsuttamisen lomassa herkutella kesäkahvilan leipomuksilla.

VK-Koli-Kansallispuisto

Kohti Kolia

Viimeisenä kohteena suunnataan suomalaisuuden ytimeen Kolin kansallispuistoon. Kolin huippujen ja kansallismaiseman ohella kannattaa myös piipahtaa Luontokeskus Ukon näyttelyssä, Veistospuistossa, Kolin kylällä ja satamassa. Kolilla riittää katseltavaa ja ihmeteltävää vaikka useammaksi päiväksi, joten kotiinpaluun kanssa ei tarvitse pitää kiirettä. Aktiviteetteja riittää patikoinnista pyöräilyyn ja saariretkistä SUP-lautailuun. Pitkän ajelun jälkeen voi rentoutua Koli Relax Spassa kuohujuomaa siemaillen.

Huomioi, että matkan varrella on valtavasti nähtävää ja koettavaa, eivätkä kaikki upeat käyntikohteet mahtuneet edes meidän listaukseemme. Tutustu alueen tarjontaan, valitse reitiltä sinulle mieluisimmat kohteet ja varaa Pielisen kierrokseen reilusti aikaa.

Reitti sopii erityisen hyvin myös polkupyöräilyyn sekä moottoripyöräilyyn.

Löydä reittikartta täältä

Vaihtoehtoja retkeilijöille

VK-Hikers-Forest-Lakes-Petkeljärvi

Ruunaan kosket ja riippusillat

Poikkea Pielisen reitiltä Lieksassa ja suuntaa auto kohti Ruunaan retkeilyaluetta. Ruunaa on tunnettu upeista koskistaan ja alueelta löytyy useita erimittaisia reittejä sekä päiväretkeilyyn, että yöpymistä vaativiin pidempiin vaelluksiin. Neitikosken esteettömällä reitillä pääset nauttimaan maisemista kävellen, pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa.

Alueella on useita laavuja, tulentekopaikkoja, käymälöitä ja ekopisteitä.  Retkeilyneuvonnan ja opastuksien lisäksi Ruunaan retkeilykeskuksesta saa ostettua karttoja, kalastuslupia ja retkeilytarvikkeita.  Keskuksen yhteydessä toimii myös ravintola, josta saa herkullisen aamiaisen tai lounaan.

vk-hikers-forest-summer

Patvinsuon polut

Ruunaalta tullessasi käänny Ruunaantieltä vasemmalle Hattuvaarantielle ja ota suunnaksi Patvinsuon kansallispuiston suomaisemat. Myös Patvinsuon reiteistä voit valita lomallesi sopivan pituisen reitin. Muistathan leiriytyessäsi, että teltan saa pystyttää ja tulen tehdä vain merkityille paikoille.

Patvinsuolla retkeilyneuvonnassa palvelee Suomun luontotupa, josta saa ostettua matkamuistojen ja karttojen lisäksi kahvia, virvoitusjuomia ja makeisia. Suomun luontotupa vuokraa myös välineitä soutamiseen ja melomiseen.

Retkeilyn päätyttyä ajele takaisin Joensuuhun pitkin Uimaharjuntietä.