Koskien kuohuntaa ja rauhoittumista luostarissa

Tämä upea maisemareitti pujottelee halki peltomaisemien, järvien ja vanhojen kanavien. Ihasteltavaa riittää, kun matkaa taitetaan Joensuusta Liperin kautta Heinävedelle. Reitin varrella on myös useita erilaisia museoita, joihin kannattaa tutustua ajan kanssa. Kohokohtana päätetään ajelureitti kauniiseen Valamon luostariin.

vk-rääkkylä-flowers-summer-road

Museoiden maailmaan

Lähdetään liikkeelle Joensuun keskustasta ja ajetaan Noljakan-kaupunginosan halki kohti Marjalaa. Matkan varrella voi piipahtaa Bunkkerimuseossa, joka tarjoaa sotahistoriasta kiinnostuneille katseltavaa ja ihmeteltävää. Alueelta kelpaa myös ihastella Höytiäisen kanavaa ja näkymiä kohti Pyhäselkää. Jatketaan matkaa ja käännytään Mattisenlahdentielle, joka mutkittelee vehreiden peltojen välissä. Seuraava pysähdyspaikka on Ollilan tupa, jossa on mahdollisuus kahvitaukoon sekä eläinten rapsutteluun. Huilitauon jälkeen kannattaa lähistöllä vierailla myös Puromäen puutarhassa. Puutarhan tilapuodista voit ostaa tilan omien tuotteiden lisäksi muita paikallisia tuotteita ja käsitöitä.

Kun ostokset on tehty, jatketaan ajoa kohti Liperin kirkonkylää. Liperissä voi käydä tutustumassa maaseutumuseo Tähkään sekä Liperin Rantamakasiiniin. Kun Liperistä lähdetään ajamaan Heinävettä kohti, suosittelemme koukkaamaan Parrenmäelle ja piipahtamaan Parren Peti ja Puurossa. Sieltä löytyy Lammun matkailutila, jossa majoituksen ohella on tarjolla herkullista luomuhunajaa sekä voi käydä tutustumassa ainutlaatuiseen pienoisrautatiemuseoon sekä Mummon maalaismuseoon. Muista varmistaa museoiden aukiolo etukäteen.

VK-Valamo-Monastery-Summer-Heinävesi

Koskien kuohuntaa

Museokierroksen jälkeen jaksaa taas ajella eteenpäin. Vihtarin kohdilla tien oikealla puolella on erityisen sympaattisen ja erikoisen näköinen torni, joka on osa Vihtarin juna-asemaa. Tie jatkaa mutkittelua aivan rannan tuntumassa ja muuttuu hiljalleen melko mäkiseksi, joka luo ajeluun omanlaista tunnelmaa. Tässä vaiheessa  voit halutessasi koukata Koloveden kansallispuistoon melomaan ja norppia pongailemaan.

Seuraava ehdottoman kaunis pysähdyspaikka on Kerman kanava, jonka kuohuvat kosket ovat huumaavat säällä kuin säällä. Kesäkaudella voi myös piipahtaa herkuttelemassa muikuilla Kerman kesäkeitaalla tai napata jäätelön Kermankosken kioskilta.

Kermankosken jälkeen hetken päästä saavut Heinäveden kirkonkylälle. Siellä kannattaa käydä tutustumassa taidenäyttelyyn Heinäveden kulttuurikirkkossa, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Jatka kirkolta satamaan kahville satamakahvila Kermacottaan.

Toinen upea koski löytyy Kermajärven toiselta puolelta Karvion kanavalta. Tässäkin kohtaa kannattaa laittaa auto parkkiin ja käydä tutustumassa alueeseen jalkaisin. Karvion Nesteeltä voi ostaa tuoretta, itseleivottua mallasleipää, joka sopii hyvin viemisiksi ystäville tai itselle kotiin. Karviossa on myös mahdollista majoittua Camping Karviossa tai Karvion Kievarissa.

VK-valamon-luostari-heinävesi-pääkirkko

Elämää luostareissa

Lähdetään Karviosta kohti Valamon luostaria, mutta ennen päätepysäkkiä piipahdetaan vielä muutamassa kohteessa. Ensimmäisenä pysähdytään Varistaipaleen kanavalla, joka on pudotuskorkeudeltaan Suomen suurin ja ainoa nelisulkuinen kanava. Alueeseen kannattaa käydä tutustumassa kävellen, sillä kesällä on mahdollisuus myös vierailla kanavamuseossa.

Seuraavaksi poiketaan hieman reitiltä ja koukataan Lintulan luostarin suuntaan. Sitä ennen voi kuitenkin vielä pysähtyä Ronttopuistossa, joka on etenkin lapsiperheiden suosiossa. Alueelta löytyy kahvio, tekemistä lapsille sekä ihana hiekkaranta. Lintulan ortodoksinen nunnaluostari on vain kivenheiton päässä. Luostarialueella voi asioida luostarin kaupassa sekä kahviossa. Luostarielämään tutustumista pääsee jatkamaan Valamon luostarissa, jonne siirrytään ajoretin päätteeksi. Voit halutessasi majoittua luostarissa ja nauttia herkullisesta päivällisestä ravintola Trapesassa. Halutessaan matkaa voi jatkaa vielä vesiteitse hyppäämällä risteilylle M/S Sergein kyytiin.

Tiesitkö, että Valamon luostari siirrettiin Laatokan Valamosta Heinävedelle 1940? Lintulan luostari on toiminut Heinävedellä vuodesta 1946 lähtien. Lähde rauhoittumaan luostareiden maailmaan ja oppimaan lisää historiasta.

Muistathan pukeutua luostareihin ortodoksista kulttuuria kunnioittaen – asun tulee peittää ainakin olkapäät ja polvet.

Kurkkaa reittikartta täältä