Museoita, mansikoita ja maalaismaisemia

Uskallatko lähteä seikkailemaan Outokummun Vanhan kaivoksen tunneleihin? Vai kiinnostaisiko sittenkin Saarilan maatilamatkailun kotieläinpiha ja pörröiset eläimet? Herkulliset mansikat odottavat myös poimijaansa Kaksolan marjatilalla. Reitti johdattelee sinut Viinijärven kautta Outokumpuun ja sieltä Polvijärven mutkaisia teitä pitkin takaisin Joensuuhun. Matkan varrelta löytyy paljon nähtävää ja tekemistä koko perheelle, joten suosittelemme majoittumaan välillä ja jatkamaan retkeä seuraavana päivänä.

vk-höytiäisenkanava-joensuu

Monenlaiset museot

Lähdetään matkaan Joensuusta ja ajellaan pienempää tietä taajamassa Noljakan-kaupunginosan läpi kohti Marjalaa. Ensimmäisenä koukataan Höytiäisen kanavan varteen ja käydään tutkimassa sotahistoriaa Bunkkerimuseossa. Museovierailun jälkeen jatketaan matkaa Ylämyllyn suuntaan. Autoista kiinnostuneet voivat piipahtaa Ylämyllyllä Myllyn Vanhat Autot -museossa, jossa on nähtävillä yli 300 erilaista ajoneuvoa. Museolta kurvataan Kuopiontielle, mutta tietä ei ehditä ajella kauaa, sillä pian tien vasemmalla puolen aukeaa kirkasvetisen Kuoringan järven selkä ja upea uimaranta, johon kannattaa ehdottomasti pysähtyä nauttimaan kesäpäivästä ja kioskin antimista.

vk-raakkyla-field-summer

Aikamatkalle menneisyyteen

Uimisen jälkeen ajellaan halki laajojen peltomaisemien kohti Viinijärveä. Mikäli historiallinen maalaismaisema houkuttelee, kannattaa kääntyä vasemmalle Komperon suuntaan ja piipahtaa idyllisessä Komperon kotiseutumuseossa. Museo sijaitsee luonnonkauniilla Taipaljoen saarella keskellä Siikakoskea ja alueella on kahdeksan rakennusta, joista vanhimmat ovat jopa yli 200 vuotta vanhoja. Museoalueeseen tutustumisen jälkeen ajetaan lyhyt matka takaisin Kuopiontielle ja siirrytään tien toiselle puolelle Viinijärven taajamaan. Keskustaan saapuessa et voi olla huomaamatta Monitori-sekatavarakauppaa, josta saa tuotteita vähän joka lähtöön. Kauppa onkin sekä paikallisten kuin matkailijoidenkin suosiossa ja nähtävyys jo itsessään.

vk-kaksolantila-outokumpu-strawberries

Mansikoiden poimintaan!

Kun kylältä jatketaan Viinijärventietä eteenpäin, päästään ihastelemaan upeaa Taipaleen ortodoksikirkkoa sekä kauniita maalaismaisemia. Tie pujottelee takaisin Kuopiontielle, jota jatketaan noin viisi kilometriä ennen kuin käännytään peltojen halki kohti Outokumpua. Vanhan kaivoksen Keretin torni pilkisteleekin jo puiden takana.

Mikäli pieni mutka matkassa ei haittaa, suosittelemme pistäytymään ennen Outokumpua vielä Viuruniemen kylällä Kaksolan marjatilalla, jossa pääsee heinä-elokuussa poimimaan itse mansikoita. Tilalla valmistetaan myös maukasta mansikkamehua sekä muita herkkuja satokauden tuotteista. Tilan läheisyydestä Pitkäniemestä löytyy myös hiekkaranta, jossa kelpaa pulahtaa mansikoiden poiminnan jälkeen. Viuruniemessä Pitkälahden satamassa on myös rivi vanhoja punaisia venevajoja, jotka ovat ehdoton Instagram-kohde.

VK-vanhakaivos-kaivostunneli

Seikkailulle kaivostunneleihin

Matka jatkuu Outokummun keskustaan Vanhalle Kaivokselle. Kaivoksella käyntiä varten on hyvä varata reilusti aikaa, sillä katseltavaa ja ihmeteltävää riittää varmasti koko perheelle. Pääset tutustumaan vanhoihin kaivostunneleihin ja työkoneisiin sekä ihastelemaan kauniita jalokiviä ja harvinaisia mineraaleja Kaivosmuseon näyttelyissä. Saattaapa kaivostunnelissa törmätä itse Vuorenhaltiaankin! Lasten kaivokselta löytyy tekemistä niin sisältä kuin ulkoakin. Pienoiskaivureilla pääsee esimerkiksi kokeilemaan kaivurinkuljettajan tarkkuutta vaativaa työtä sekä kuljettamaan kaivosvaunuilla malmia pois kaivoksesta.

VK-saarila-maatilamatkailu

Luonto kutsuu

Kaivosseikkailun jälkeen on hyvä palata taas takaisin maan pinnalle ja suunnata kohti Outokummun Erä- ja luontokeskusta. Alueelta löytyy erilaisia retkeilyreittejä, 12-järven melontareitti sekä Lasten kalakeidas. Voit myös piipahtaa Kaunisniemen kahvilassa retkeilyn lomassa tai nauttia retkieväistä laavulla nuotion ääressä. Erä- ja luontokeskus sopii jo itsessään erinomaisesti koko perheen päiväretkikohteeksi.

Retkeilyn jälkeen lähdetään ajelemaan Polvijärvelle kohti Solan kylää ja Saarilan maatilamatkailutilaa. Kotieläinpihasta löytyy monenlaisia asukkaita aina alpakoista pörröisiin lampaisiin. Viihtyisän maalaispihapiirin alueella on myös kesäkioski, josta saa jäätelöä ja kahvia välipalaksi.

lomakeskus-huhmari-polvijärvi-höytiäinen

Veden äärelle

Eläinten rapsuttelun jälkeen jatketaan matkaa mutkittelevaa tietä pitkin kohti Lomakeskus Huhmaria. Huhmarista löytyy tekemistä ja näkemistä vaikka useammaksi päiväksi. Alueelta löytyy mm. kylpylä, ravintolapalveluita, hotelli- ja mökkimajoitusta, hyvinvointipalveluita sekä hyvät ulkoilumaastot. Lisäksi kesäaikaan matkaa voi jatkaa vielä vesille ja hypätä risteilijä M/S Tuulan kyytiin. Rannasta lähtee esimerkiksi lapsiperheiden suosikki merirosvoristeily sekä kaikenikäisille suunnattu lauluristeily.

Huhmarista kannattaa lähteä takaisin Joensuuta päin Kunnasniementietä pitkin, jota ajellaan halki metsäisien seutujen aina Puntarikosken voimalaitokselle asti. Halutessaan auton voi laittaa parkkiin ja käydä ihastelemassa Höytiäisen kanavan varren maisemia jalkaisin. Joensuun keskustaan on tästä enää vain reilu kymmenen kilometriä matkaa.

Tiesitkö, että Outokummun Vanhalla kaivoksella on mahdollista päästä ajamaan moottoripyörällä 50 metrin syvyydessä pitkin kaivoksen museotunnelia? Kierros on varattava hyvissä ajoin etukäteen.

Reitin varrella on sen verran nähtävää, että suosittelemme jakamaan kohteet useammalle päivälle ja majoittumaan välillä.

Löydä reittikartta täältä