Pohjois-Karjalan käyntikohteet ja luontokohteet kootusti

Joensuun museotarjonta? Kolin, Patvinsuon tai Petkeljärven luontoreitit? Lempikohteet lapsiperheille? Kun etsit ideoita museoihin, näyttelyihin tai kulttuurikohteisiin, tai kaipaat muuta mielenkiintoista nähtävää, olet nyt oikeassa paikassa. Hae, löydä ja inspiroidu!

Sijainti

Tyyppi

Lisävalinnat

murtovaara-päärakennus-valtimo

Murtovaaran talomuseo

Museot ja näyttelyt | Nurmes

Murtovaaran talomuseo on vanhan ajan kruununmetsätorppa, ainoa Itä-Suomen vaara-asutuksesta kertova museo ja valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Murtovaaran pihapiiriin kuljetaan metsäpolkuja pitkin. Museo on avoinna kesäisin ja muina aikoina tilauksesta.
myllymuseo-juuka

Myllymuseo

Museot ja näyttelyt | Juuka

Juuan Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan läheisyydessä. Hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan. Museo on vuosittain auki juhannuksesta elokuun loppuun. Myllyyn ja myllytupaan on rakennettu esteetön pääsy.
vk-möhkön-ruukki-museo-ilomantsi

Möhkön ruukki

Kulttuurikohde | Ilomantsi

Möhkö on Koitajoen varrella sijaitseva Suomen itäisin kylä, joka on muodostunut aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkön näyttelyt kertovat raudantuotannosta, savottaperinteestä ja sotahistoriasta. Alueella on myös vaihtuvia näyttelyitä, takomo, kahvila ja museokauppa.
vk-Nightwish-story-näyttelykeskus-kiteellä

Nightwish-näyttelykeskus

Museot ja näyttelyt | Kitee

Kiteen keskustaan vuonna 2020 avattu näyttelykokonaisuus kertoo Nightwish-yhtyeen tarinan bändin ensitahdeista tähän päivään. Kitee Tourist Information – A Nightwish Story on elämyksellinen kokonaisuus, joka hyödyntää uutta teknologiaa ja sisältää paljon uniikkeja tavaroita, muistoja ja tarinoita bändin matkan varrelta.
jurttivaara-nurmes-ruska

Nurmeksen luontokohteet

Retkeilykohteet | Nurmes

Nurmeksessa luontoelämykset ovat lähellä. Ehkä kiipeät Jurttivaaran laelle ihailemaan vaaramaisemaa tai ihastut Raesärkkien kumpuileviin harjumaisemiin. Myös Tiilikkajärven, Hiidenportin ja Kolin kansallispuistot ovat lyhyen matkan päässä Nurmeksesta.
nymanin-sali-apteekkimuseo

Nymanin talo ja apteekkimuseo

Museot ja näyttelyt | Tohmajärvi

Tohmajärven keskustan museoalueella sijaitsee säätyläiskodin tunnelmaa henkivä Nymanin talo, koti- ja apteekkimuseo. Talon toisessa päässä sijaitsi 1800-luvulla Pohjois-Karjalan toiseksi vanhin apteekki, jonka alkuperäisiä tarvikkeita ja kalusteita on esillä apteekkimuseossa. Ulkomuseoalueella on tunnelmallisia rakennuksia ja kesäaikaan matkailijoita palvelee Meijän Kammarin puoti ja kesäkahvila.
Ortodoksinen-kulttuurikortteli-Joensuussa

Ortodoksinen kulttuurikortteli

Kulttuurikohde | Joensuu

Ortodoksisen kulttuurikorttelin muodostavat Ortodoksinen kulttuurikeskus, Ortodoksinen seminaari ja seminaarin bysanttilaistyylinen kirkko sekä kreikkalaistyyppinen piha-alue mosaiikki-ikoneineen. Näyttelyn kuvat, tekstit ja esineet kertovat ortodoksisuudesta arjessa ja juhlassa. Kortteliin voi tutustua omatoimisesti tai oppaan kanssa.
vk-kalastus-vapa-pohjois-karjalassa

Outokummun erä- ja luontokeskus

Luontokeskus | Outokumpu

Outokummun erä- ja luontokeskus on koko perheen virkistysalue. Alueen 3km, 4km ja 7km mittaiset luontopolut, 12-järven melontareitti sekä useat laavupaikat tarjoavat hyvät puitteet retkipäivälle. Lasten kalakeidas on lasten oma, esteetön kalastusalue. Kolmikannan leirikeskus ja Särkiselän leirintäalue sijaitsevat aivan erä- ja luontokeskuksen läheisyydessä.
vk-paalasmaa-käsilläseisonta

Paalasmaan saaristo

Retkeilykohde | Juuka

Paalasmaan saaristo koostuu kolmesta saaresta, jotka ovat nimeltään Pääsaari, Toinensaari ja Kolmassaari. Saaret yhdistyvät toisiinsa silloilla, mutta saaristoon päästäkseen tulee matkustaa nostalgisella lossilla. Paalasmaan luontopolkua kulkiessa voi poiketa Sydänvaaran näkötornilla, josta näkee koko saariston yläilmoista käsin.
Paaterin-museo-lieksassa-puuveistoksia

Paateri

Museot ja näyttelyt | Lieksa

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakoti ja Paaterin kirkko sijaitsevat lähellä Vuonislahden kylää. Ateljee, asuinrakennus, galleriakahvila ja kirkko muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. Kesäsesongin ulkopuolella Paateri on avoinna myös hiihtolomien aikaan.
vk-runolaulajanpirtti-ilomantsi-parppeinvaara

Parppeinvaaran runokylä

Museot ja näyttelyt | Ilomantsi

Parppeinvaaran runokylän rakennukset Ilomantsin laulumailla kätkevät sisäänsä karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet. Kanteleen sävelet, perinnekäsityöt, ortodoksisuus ja Parppeinpirtin perinneherkut ovat yhtä kokonaisuutta sotahistoriaa ja ilomantsilaista luontoa esittelevien näyttelyiden kanssa. Näyttelyitä järjestetään myös talvikaudella.
vk-retkeilijä-lehti

Patvinsuon kansallispuisto

Kansallispuisto | Ilomantsi ja Lieksa

Patvinsuon kansallispuisto, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin alueilla, on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Alue on kansainvälisestikin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimuskohde, jossa on lisäksi niin vanhoja aarniometsiä kuin kauniita hiekkarantaisia vesistöjäkin.