Mies talvimaisemassa

13 kuntaa, 13 seikkailua ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä Kitee

Tämän vuoden viimeisen seikkailuni kohteen valitseminen oli haastavaa. Miten saisin katsojat ja blogin lukijat vielä kerran yllätettyä. Olen kiertänyt tänä vuonna niin upeita luontokohteita ympäri Pohjois-Karjalaa, että myös tämä viimeinen paikka täytyisi olla vähintään yhtä hieno. Rimani oli siis korkealla!

Jälleen armoton googletus ja sitten se ajatus välähti, Kitee on tunnettu varsinkin yhtyeestä Nighwish, mutta kaupunki tarjoaa myös paljon muuta. Onhan siellä upea lehtikuusimetsä, kristallinkirkas Valkiajärvi ja urheilustakin kaupunki tunnetaan.

Tulipa mieleeni myös ”Kiteen kirkas” eli pontikka ja tällä kertaa lähdinkin tutkimaan, pitääkö vanhat tarinat paikkansa ja löytyykö näitä salaisia paikkoja vielä.

Netin syövereistä löysin Jääkellarilouhen, josta kerrotaan seuraavaa Aimo Kejosen blogissa:

”Muuan juurikkalainen pontikkaporukka keksi painattaa 1960-luvulla Juurikan tähkä -etikettejä, joita käytti ponupullojensa kyljissä. Siitä maine laveni. Sitten toinen porukka painatti siitä innostuneena omat Kiteen kirkas –etikettinsä.

Aikanaan sanottiin, että jos Saavalanmäeltä länteen Juurikkaan katsottaessa näkyi enemmän kuin kolme savua, oli siellä teollisuuslaitos toiminnassa. Jääkellarilouhi oli monien kuulujen pontikkamiesten keittopaikkana. Viimeiset suurtehtaat olivat olleet 1975–1980 välillä Lietsonsuon suosaarissa. Suurkeittäjä Nuutinen rakensi tehtaat, joissa toisessa keittoastian koko oli 5 000 litraa ja toisessa keittoastian koko 10 000 litraa ja pillien pituus 7 metriä. Samalla viikolla, jolloin poliisi hajotti tehtaat, Pohjois-Karjalan maaherra Esa Timonen ehdotti, että Kiteelle pitäisi rakentaa viinatehdas. Koko Pohjois-Karjala nauroi, että eipä maaherra tunne lääniään: ”Ei Kiteellä mitään viinatehdasta tarvita. Sinne pitää rakentaa viinameijeri.”

Talvinen metsämaisema

Tämä kohde miun on löydettävä!

Kaikenlainen historia kiinnostaa ja tähän liittyy vielä jotain hieman salamyhkäistäkin. Onneksi myös paikan koordinaatit löytyivät pikku tutkiskelulla ja se helpotti miun suunnitelmia. Onpa kohteessa myös geokätkö!

Lähdimme aamulla ajelemaan kohti Kiteetä ja lapseni halusivat tällä kertaa mukaan seikkailemaan ja tokihan he pääsivät mukaani. Yhteinen seikkailu on aina parasta aikaa. Vielä ennen maastoon siirtymistä meidän täytyi käydä ostamassa pulkka, koska lapset saisivat nauttia kyydissä, kun mie hiihdän umpihangessa.

Talon kierto ja kunnon ryteikkö

Tieltä Jääkellarilouhelle oli vain 400 metriä matkaa, ei paha! Lumi oli kantamatonta ja upotti kovasti, taisin olla väärässä matkan helppouden suhteen. Kuitenkin louhelle mentäessä on kierrettävä talon pihapiiri. Kiertolenkkiä hiihtäessä ja lapsia hinatessa pusikoitunut metsä toi seikkailun makua sekä hien pintaan. Onneksi olin varannut pipareita ja kuumaa juomaa mukaan, niin lapsetkin jaksoivat hienosti matkan.

Kivenlohkareet talvimaisemassa

Miehen mentävä luola ja mielikuvitus laukkaa

Luola oli huomaamaton, mutta kun hieman kiersi, luola avautui koko komeudessaan ja mielikuvituksen avulla pystyi kuvittelemaan keittäjän sinne kykkimään ja tätä salattua keitosta tiputtamaan. Kohde oli tosiaan piilossa ja varmasti sillä on myös syynsä. Lapsista oli jännittävää tutkia luolaa ja leikkiä siellä. Tokihan me taas nautimme eväitä perillä. Tämä on kyllä hieno ja jännittävä kohde, lisäksi paikka on kartan mukaan luonnonsuojelualuetta.

Tyttäreni teki vielä pienen kätkön seuraavalle kulkijalle ja löytäjä saa pitää tämän yllätyksen. Sitten olikin jo aika lähteä kohti seuraavaa paikkaa, ettei pimeä ehtisi yllättää meitä.

Lastun Korsu talvella

Lastun paikat

Jääkellarilouhelta noin 10 kilometrin päässä Puhoksessa on Lakeland Karelian ylläpitämä Lastun Paikat. Upea edustustila, josta löytyy hieno korsu sisustettuna hengen mukaisesti ja suuret edustustilat avantoineen. Wau, upean näköistä täälläkin! Lakeland Karelia myös vuokraa lihasvoimin käytettäviä liikuntavälineitä. Mikäs olisikaan mukavampi retki, kun reippailla Kiteellä ja illaksi mennä avantoon ja saunaan Lastun Paikkaan.

Seikkailuvuosi paketissa ja mie haluan kiittää teitä kaikkia, jotka olette olleet mukana näissä miun reissussa, lukeneet blogia ja olette olleet mukana hengessä. Meillä on upeita luontokohteita Pohjois-Karjala täynnä ja miekin näin vain pintaraapaisun. Uuden vuoden haasteeksi suosittelen kaikille paljon ulkoilua ja retkiä.

 

Kiitos Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto, VisitKarelia ja paikkakunnat joissa sain vierailla!