Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Tuhansien hanhien parvet kutsuvat Rääkkylään, Tohmajärvelle ja Kiteelle

Keski-Karjalan lukuisat vaara- ja vesistöalueet ovat lintujen suosiossa. Seudulta löytyy useita suojeltuja kosteikkoalueita, ja Venäjän puolella olevan Laatokan vesialtaan ilmastoa lämmittävä vaikutus tuo Suomessa harvinaisempia lajeja nähtäväksi myös itärajan tälle puolelle. Syksyisin ja keväisit kohokohtina ovat pelloille kerääntyvät, parhaimmillaan yli 10 000 yksilön hanhiparvet. Lintubongareille Keski-Karjalan seudulta löytyy useita lintutorneja, joista voi tarkkailla lintuja.

Värtsilän lintutornit
Värtsilän kylältä löytyy kaksi lintutornia: Hopeakallion ja Sääperin lintutornit. Tornit sijaitsevat Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeen välittömässä läheisyydessä ja ovat Suomen tunnetuimpia sekä itäisimpiä lintujen havainnointikohteita. Lintutornien läheisyydessä sijaitsevat Uudenkylänlammen ja Sääperin linnustonsuojelualueet. Alueella voi tavata lähes minkä tahansa sisämaassa liikkuvan linnun, ja muuttoaikoina voit bongata etenkin harvinaisempia petolintuja ja suuria hanhiparvia.
Sijainti kartalla
Lisätietoja Tohmajärven lintutorneista: www.tohmajarviseura.fi/luonto/lintutornit/

Eihvelin torni, Rääkkylä
Rääkkylän oma Eiffel-torni, Vuoniemessä sijaitseva ”Eihvelin torni” on yksi Suomen parhaita arktisten lintujen muuton sekä vaelluslintujen tarkkailupaikkoja. Jo itse näköalat tekevät tornista vierailun arvoisen: yli 20 metriä korkeasta tornista avautuvat upeat maisemat Suur-Saimaan Pyhäselän ja Jänisselän järvimaisemiin harjumuodostelmineen. Hyvällä onnella voit bongata tornista muuttolintujen lisäksi myös saimaannorpan.
Sijainti kartalla

Oravilahti, Rääkkylä
Rääkkylän Oravilahti tunnetaan muuttolintujen levähdyspaikkana. Lähes 1000 hehtaarin alue on on kuivitettu 1970-luvulla Suomen suurimmaksi kuivatetuksi peltoalueeksi. Kuivatusalueen padoilla kulkee autotie, joten kuivatusalueen läpi pääsee kulkemaan kävellen, pyöräillen tai autolla. Kuivatusalueen keskellä on lintutorni. Oravilahden läpi kulkee myös n. 6 kilometrin mittainen luonto- ja kulttuuripolku.
Sijainti kartalla
Lisätiedot: http://www.raakkyla.fi/ulkoilureitit

Muita Keski-Karjalan lintutorneja:
Hovinlampi, Kitee sijainti kartalla
Juurikkajärvi, Kitee sijainti kartalla
Päätyeenlahden lintutorni, Kitee sijainti kartalla
Peijoniemenlahden lintutorni, Tohmajärvi sijainti kartalla