Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Nurmeksen vanhan kauppalan historiaa

Nurmeksen kauppala perustettiin v.1876 Nurmesjärven ja Pielisen välissä olevalle soraharjulle. Asemakaava valmistui v.1879. Sen oli laatinut Ferdinand Öhmanin piirustusten pohjalta Julius Basilier. Tämä alue sekä Pappilansuoran itäpuolella oleva, Kuhmontielle ulottuva Kirkkoharju on Museoviraston inventoinnissa merkitty Nurmeksen vanhan kauppalan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY 2009).

Vanhojen, säilyneiden puutalokaupunkien joukossa Nurmeksen vanha kauppala on yksi parhaiten ilmeensä säilyttäneistä alueista. Harjun luoteisosassa, Rajakadun ja Harjukadun välisellä alueella sijaitsee yhtenäisesti rakennettu, kaupunkimainen, alun perin käsityöläisten asuinalueeksi rakentunut puutaloalue, Puu-Nurmes.

Vanhan ja hyvin säilyneen rakennuskannan sekä luonnonkauniin sijainnin perusteella alue on erittäin arvokas. Alueen erityisluonne asettaa vaatimuksia uudis- ja korjausrakentamiselle. Voimassa oleva asemakaava pyrkii suojelemaan rakennuksia.

Veturinkuljettajan polkua pitkin halki vanhan kauppalan

Veturinkuljettajan polku on lapsille ja lapsiperheille suunnattu reitti, joka esittelee rautatiealueen ja vanhan kauppalan historiaa. Polku lähtee veturitalleilta ja kulkee noin kahden kilometrin matkan vanhan kauppalan halki Kötsin museoon.
Maamerkkeinä toimivat betoniset, junavaununmuotoiset penkit. Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi kartan kanssa. Valitse itsellesi sopiva kartta ja lähde tutkimusretkelle!

Veturinkuljettajan polku

Opastettuja kierroksia Vanhassa kauppalassa ja Puu-Nurmeksessa

Nurmes -kierros bussilla
Kaupungin nykypäivää, matkailua ja historiaa. Kierros voi päättää tutustumiseen Desingn Airi Hietalan korupajaan tai kahvihetkeen Vanhan kauppalan kahvilassa. Kesto 2 h.

Puu-Nurmes kierros
Kierrämme kaunista Puu-Nurmes aluetta kävellen. Opas kertoo alueen historiasta, rakennuskannasta, käsityöläisistä ja nykypäivästä.
Kesto n. 1,5 - 2h.

Vanhan kauppalan kierros
Kävelykierroksella tutustutaan Nurmeksen keskustan "Vanhaan Kauppalaan".
Vieraillaan upeassa Evankelis-luterilaisessa kirkossa ja ihastellaan Puu-Nurmeksen historiallisesti arvokasta rakennuskantaa ja arkkitehtuuriperintöä.
Tehdään tuliaisostoksia Kauppalan kauppapuodeissa ja lopuksi nautitaan vaikkapa leivoskahvit Vanhan Aseman kahvilassa. Kesto n. 2 h.


Nurmeksen Museovarikkokierros
Varikkoalueella opastettuja kierroksia tilauksesta. Nähtävillä höyry-ja dieselvetureita, matkustajavaunuja, pienoismalleja ja paljon muuta.
Ryhmän koko 5 -10 hlöä Hinta 50€. 

Kakaramäkikierros Puu-Nurmeksessa lapsille ja perheille
Kakaramäkikierroksella tutustutaan Puu-Nurmeksen elämään lapsen silmin 1900-luvulla. Kuulemme juttuja siitä, miten Puu-Nurmeksessa asuttiin ja elettiin. Miten lapset ovat käyneet koulua ja minkälaisia opettajia heillä on ollut. Mitä on leikitty ja harrastettu. Matkalla leikimme vanhoja leikkejä ja kuulemme tarinoita ihmisistä ja eläimistä, sekä opimme nurmekselaisia sananlaskuja ja arvoituksia. Kesto 1,5h.
Hinta 150€/ryhmä.

Myynti ja varaukset:
Äksyt Ämmät Oy
Puh. 0400 877085
sales@aksytammat.fi
www.aksytammat.fi