Valamo-Matkamiehen risti 4 km

Retkeily
GPX
Noin neljän kilometrin pituinen helppokulkuinen reitti vie kalliorannalla sijaitsevalle Matkamiehen ristille. Matkan varrella, Juojärven rannalla on laavu sekä huussi. Talvella reitin tilalla on valaistu latu.

Kuvaus

Noin neljän kilometrin mittainen, Valamon luostarin suosituin kävelyreitti vie kulkijan Matkamiehen ristiksi kutsutulle kumarrusristille.

Reitin varrelta löytyy luostarin hyvinvointipolun kylttejä, joissa on tietoa alueen historiasta sekä itsenäisesti toteutettavia hyvinvointiharjoituksia.

Reitti lähtee luostarialueen pohjoisreunalta, peltoaukeaman viereltä. Lähtöpaikalla on reitin opastaulu.

Lähtöpisteelle kuljetaan luostarialueen halki. Luostarialueella tulee kunnioittaa alueen sääntöjä ja pitää niin olkapäät kuin polvetkin peitettyinä. Lemmikkien kanssa reitille on siirryttävä luostarin piha-alue kiertäen.

Ensimmäisten satojen metrien aikana reitti halkoo kostean suoalueen. Vaikka itse ura on selkeää ja leveää latupohjaa, saattavat keveimmät kengät tässä kohden kastua.

300 metrin kohdalla on tehtävä päätös kulkusuunnasta. Myötäpäivään kulkiessa pääsee nauttimaan nopeasti järvimaisemista, vastapäivään kulkiessa voi keskittyä alkumatkan ajan hyvinvointipolun kyltteihin ja säästää niin vesistön maisemat kuin laavulevähdyksenkin loppumatkalle.

Puolessa välissä reittiä polku tekee latupohjalta piston rantaan. Piston päätepisteenä on Matkamiehen risti, jonka läheisyydessä on lukuisia pöytäryhmiä evästaukoa tai levähdystä varten.

Matkamiehen ristiltä on laavulle matkaa puolisen kilometriä. Laavulla on tulipaikka, huussi ja puuvaja.

Reitti palaa leveää latupohjaa takaisin luostarille. Matkan varrella kulkija löytää puista useita ikoneita.

Turvallisuus

Suositeltavaa ladata puhelimeen 112-sovellus.

Sijainti, saapuminen & pysäköinti

Valamontie 42, Heinävesi.

Ei joukkoliikennettä tälle reitille.

Valamontie 42, Heinävesi.

Reittiohje

Reitti lähtee Valamon luostarin piha-alueen reunalta. Lähtöpaikalle pääsee pääkirkolta katsoen ravintola Trapesan vasemmalta puolelta ohitse kulkevaa väylää pitkin, jotka kuljetaan reilut 100 metriä. Lähtöpaikalla on opasteet. 
Reitti kiertää hiihtoladun pohjia myöten vastapäivään. Ensimmäisessä valaistun ladun risteyksessä ohjattu kiertosuunta on oikealle. Reitin hienoimmat kohdat ovat kuitenkin ensimmäisestä risteyksestä vasempaan, joten matkamiehen ristille voi kävellä edestakaisin vasemmanpuoleista reittiä eli Juojärven rantaa mukaillen.

Välineet ja varusteet

Sään mukainen varustus. Reitti on pääosin kuivalla maalla muutamia lyhyitä kosteita kohtia lukuunottamatta. Reitin pääsee läpi lenkkareilla.

Vaativuusluokka

Helppo

Pituus

4,5 km

Arvioitu kesto

01:20 h

Nousumetrit

95 m

Laskumetrit

95 m

Korkein kohta

132 m

Matalin kohta

101 m

Kirjoittajan vinkit

Sään mukainen varustus

KIRJOITTAJA:

Heinäveden kunta

Päivitetty 19.6.2023