Pohjois-Karjalan parhaat polut maastopyöräilyyn

Pohjois-Karjalan pyöräilyreitit tarjoavat monipuolisia maisemia niin maastopyöräilyyn kuin ympärivuotiseen fatbike-pyöräilyyn. Pyöräretki Pohjois-Karjalassa voi olla muutaman tunnin tai usean päivän mittainen elämys. Esimerkiksi Kontionpolut ja Karelianpolut tarjoavat haastetta kokeneellekin pyöräilijälle, ja monet reitit soveltuvat myös polkujuoksuun. Maastopyörän vuokraus onnistuu eri puolilla maakuntaa ja reittien varrella palvelevat erilaiset taukopaikat sekä majoituskohteet.

vk-kontiolahti-fatbike-kontionpolut

Kontionpolut

Kolme varttia Kolilta,
20 minuuttia Joensuusta

Maastopyöräile Kontiolahden suosituimmalla reitistöllä Jaamankankaan harjumaisemissa. Kontionpolkujen suosittu reitistö muodostuu neljästä rengasreitistä, jotka ovat: Salpalinja Trail (5 km), Stadium Trail (8,5 km), Kontioniemi Trail (9 km) ja Välilampi Trail (13,5 km). Voit myös yhdistää reittejä pidemmäksi Jaama Trailin sekä Kolinpolun yhdysreiteillä. Vaativuustasoltaan vaihtelevat polut tarjoavat kokeneelle pyöräilijälle sopivasti haastetta. Aloittelija tai lajiin tutustuja puolestaan nauttii alueen helpommista reiteistä.

Lähtöpisteiksi suositellaan reitistä riippuen Kontiolahden ampumahiihtostadionia tai Kontiolahden satamaa. Reittien varrelle osuu myös Kontiolahden kunnan ylläpitämiä taukopaikkoja tulipaikkoineen sekä kuivakäymälöineen. Pyöriä voi vuokrata ampumahiihtostadionilta Kontiolahti Outdoorin kautta. Stadionilla on myös 24/7 avoinna olevat ilmaiset pukuhuone- ja suihkutilat sekä pesupiste pyörille. Alueella järjestetään pyöräily- ja juoksutapahtumia ympäri vuoden.

Lisätietoja Kontionpoluista

Kontionpolkujen reittikartta

vk-birch-summer-forest

Kurvaa Kinttupoluille

Aivan Joensuun kupeessa sijaitseva Liperin Kinttupolut -reitistökokonaisuus (65 km) muodostuu seitsemästä eri rengasreitistä, joiden vaativuus sekä pituus vaihtelee reitin mukaan. Lähde nauttimaan upeista harjumaisemista sekä vesistöjen läheisyydestä maastopyöräillen tai jalan. Suurimmaksi osaksi polut ovat luonnontilaisia ja reitit on merkitty selkeästi eri väreillä. Matkan varrelta löytyy useita laavuja sekä tulipaikkoja. Kinttupolut yhdistyvät Jaama Trailiin sekä Kontionpolkuihin, joten pyöräretkestä saa halutessaan jopa 160 km pituisen.

Tutustu tarkemmin Kinttupolkuihin

Kinttupolkujen reittikartta

Pärnä Bike Park

Osana Kinttupolkuja Pärnävaaran Urheilukeskuksessa on hurjimmille vauhtipäille mahdollisuus alamäkipyöräilyyn. Pärnä Bike Parkista löytyy neljä erilaista reittiä niin kokeneille maastopyöräilijöille kuin vasta-alkajillekin. Pärnävaaralla on myös pysäköinti, vesipiste, WC- ja suihkutilat.

Pärnä Bike Park -reittikartta

VK-Koli-National-Park-Summer

Kolin reitit, Pielisen Kierros ja Karhunpolku

Kolilla pyöräilet vaihtelevissa maastoissa kansallismaiseman kainalossa. Pidemmälle retkelle sopiva Pielisen Kierros on 250 km pitkä lenkki Pielisen ympäri, joka tarjoaa nähtävää niin Kolin kansallismaisemissa kuin idyllisissä karjalaiskylissä. Reitin varrella on myös useita majoitus- ja ruokailuvaihtoehtoja.

Lisätietoja Pielisen Kierroksesta

Tietoa Kolin reiteistä

Karhunpolku tarjoaa maastopyöräilijälle 130 km haastavaa itärajan erämaita mukailevaa reittiä. Karhunpolku yhdistyy upeisiin reitteihin Kuhmon ja Ilomantsin suunnalla, joten reitti sopii hyvin myös pidemmän matkan taittajalle. Karhunpolku on portti Lieksaan on mahdollista saapua esimerkiksi junassa, josta matkaa voi jatkaa näppärästi pyörällä kohti Ruunaan ja Karhunpolun reittejä.

Karhunpolun reittikartta

Reittikartta Lieksasta Ruunaalle

VK-Bomba-Nurmes-Forest

Karelianpolut – Saimaan saaristoa ja harjumaisemaa

Karelianpolut haastaa pyöräilijän seikkailuihin Kiteellä, Tohmajärvellä ja Rääkkylässä. Reittikartat ja -kuvaukset löytyvät jokaisen kunnan verkkosivuilta.

Tohmajärvellä metsän siimeksessä

Tohmajärven alueella voit valita pyöräilymaastosi vaativamman Pekan Trailin (7,5 km) tai helpompien Piilovaara Trailin (3 km) tai Kirkkoniemi Trailin (5 km) väliltä. Kaikki reitit ovat kaksisuuntaisia, ja ne on myös helppo yhdistää toisiinsa. Reittien varrelle osuu monipuolista maastoa, kuten kosteikkoalueita, metsiä ja lankkusiltoja.

Reittikuvaukset

Reittikartta

vk-map

Kiteellä hiki pintaan vaativilla reiteillä

Kiteen alueella poluille pääsee seitsemän kilometrin mittaisella Hutsi Traililla, jonka lähtöpiste on Hutsin Urheilukeskuksessa. Toinen kiteen Poluista on Peltola Trail (8 km), jolle lähdetään Kiteen terveyskeskuksen parkkipaikalta. Peltola Trail on talvikaudella viiden kilometrin mittainen suosittu talvipolku.

Lue lisää Kiteen poluista

Kiteen reititkartalla

Pohjoisen Saimaan järvimaisema ihastuttaa

Rääkkylässä Karelianpolkujen erikoisuus on Pohjoisen Saimaan saaristossa, Oravisalon ja Varpasalon maisemissa kulkeva Saaristo Trail. Saaristo Trail on tasoltaan helppo 40 kilometrin mittainen retkipyöräilyreitti, joka tarjoaa kaunista järvi- ja maalaismaisemaa maastopyöräilijöille. Reitin varrella on taiteilija Hannes Akseli Hyvösen suunnittelemat uniikit taukopaikat, jotka jo itsessään ovat nähtävyys.

Lue blogiteksti Saaristo Trailista

Toinen alueen reiteistä, Savilahti Trail on kaksisuuntainen, myös aloittelijalle sopiva reitti, joka lähtee Rääkkylän urheilukentältä. Savilahti Trail kulkee vaihtelevassa maastossa metsän, hiekkatien ja suon läpi. Reitti yhdistyy helposti myös alueen muuhun luontopolkuverkostoon.

Lähtöpisteet ja reittikuvaukset

Polut kartalla

Joensuun lähialueelle pyöräretkelle – lenkkimaastoja jokaiselle

Joensuusta ja kaupungin lähialueilta löydät niin maantie-, maasto-, ja arkipyöräilyyn monipuolisia reittejä. Keskusta-alueen pyöräilylenkit soveltuvat hyvin lapsiperheille.

Joensuun pisin maastopyöräilyyn soveltuva reitti on 60 kilometrin mittainen Jaama Trail, joka yhdistyy lähialueen muihin reitteihin aina Kolille saakka. Maastopyöräilyn harrastaja pääsee Joensuusta autolla 20 minuutissa esimerkiksi Kontionpoluille tai Liperin Kinttupoluille.

Tutustu Joensuun pyöräilyreitteihin