Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €
Etusivu / Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala Suomen itäisin maakunta


Pohjois-Karjala on aina ollut idän ja lännen kohtauspaikka. Nykyisin täältä on hyvät yhteydet Venäjälle, Laatokan Karjalaan ja tietysti siitäkin pidemmälle. Niiralan rajanylityspaikka Tohmajärvellä on Suomen kolmanneksi vilkkain: 1,6 miljoonaa kauttakulkua vuodessa. Venäjän suuret markkinat ovat lähellä, ja toisaalta itäturistit tuovat kasvua matkailun, kaupan ja palvelujen toimialoille.

Osaamislähtöiset tulevaisuuden kasvualat metsäbiotalous sekä uudet teknologia ja materiaalit ovat Pohjois-Karjalassa lähteneet nousuun Itä-Suomen yliopiston Joensuussa sijaitsevan vahvan tutkimustoiminnan perustalta. Perinteisiä vahvoja toimialoja ovat metsä-, metalli-, kaivannais- ja elintarviketeollisuus.

Pohjois-Karjalassa panostetaan ihmisen ja ympäristön hyvinvointiin. Pohjoiskarjalaisilla on jopa 36 prosenttia pienempi hiilijalanjälki kuin suomalaisilla keskimäärin. Maakunta on edelläkävijä uusiutuvan ja etenkin bioenergiankäytössä: uusiutuvan energian osuus kokonaisenergiankäytössä on 63 prosenttia, mikä on kansainvälisestikin korkeaa tasoa. Pohjois-Karjala on mallialue myös energiaomavaraisuudessa: noin 70 prosenttia käytetystä energiasta on tuotettu maakunnassa.

Pohjois-Karjalan kunnaille on ominaista ainutlaatuiset metsien peittämät vaaramaisemat, joiden lomassa polveilevat runsaat järvet ja joet.  Yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista on Lieksassa Pielisen rannalla sijaitseva Koli jylhine vaaroineen. Pohjois-Karjalassa neljä vuodenaikaa rytmittyvät selkeästi, ja runsaslumisesta talvesta voi nauttia takuuvarmasti joka vuosi.


   

Kokonaispinta-ala 21 584 km², josta vesistöä 3821 km²

165 754 asukasta (31.12.2012)

Väestöntiheys 7,7 as./km²

Kuntia 13, joista 5 kaupunkia

Maakuntakeskus Joensuu on yliopisto- ja korkeakoulukaupunki

Koli on Etelä- ja Keski-Suomen korkein kohta (347 m)

Pielinen on Suomen 4. suurin järvi (894 km²)

EU:n manneralueen itäisin piste sijaitsee Ilomantsin kunnassa Virmajärvellä
Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu