Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

  Syksyn taikaa

  Pimenevät illat ja hiljentymisen aika

  Kesän taittuessa syksyyn alkaa luonnon valmistautuminen talveen. Lehtipuut vaihtavat värejään hempeän keltaisesta leiskuvan punaiseen ja kaikkeen siltä väliltä, ennen kuin ne riisuvat kesävaatteensa tiputtamalla lehdet maan kamaralle. Varvikot muuttavat värejään myös, ja metsässä voikin löytää melkein mitä tahansa väriskaalaa siellä liikkuessaan. Syksy on myös vielä marjastus aikaa, kun puolukoiden suloiset punaiset pinnat hehkuvat ja houkuttelevat keräämään vitamiini pommit pimeneviä iltoja varten. Sienet myös putkahtelevat syksyn sadoksi; voit löytää ihanaisia kantarelleja, tatteja ja myöhäissyksyn herkkuna suppilovahveroita. Syksyiset metsät ovat luonnon antimia täynnä, ja niitä kannattaa tulla etsimään Nurmeksen ja Valtimon metsämaille!


  Metsien monipuolinen anti


  Syksyiset päivät kutsuvat sinua retkeilemään ja nauttimaan muuttuvasta luonnosta. Alkusyksystä voi vielä tulla lämpimiä päiviä, ja loppusyksyn kylmenevät illat ja yöt tuovat omanlaisensa eksotiikan retkeilyyn luonnossa. Luonnon muuttuvat olosuhteet luovat otolliset hetket esimerkiksi valokuvaukseen! Nurmes-Valtimo alueelta löytyy monta mielenkiintoista retkikohdetta, jonne kannattaa mennä kamera valmiusasennossa. Olethan jo käynyt katsomassa Raesärkkien lumoavia kirkasvetisiä lampia, ja upeita harjuja joiden päältä saa henkeäsalpaavia kuvia?

  Monipuoliset retkeilymaastot antavat patikoinnin oheen myös sopivat olosuhteet luonnonantimien keräilyyn. Syksy on varsinkin sienestykseen soveltuvaa aikaa, ja Nurmeksen alueen mäntymetsät luovatkin täydelliset puitteet esimerkiksi tattien metsästelyyn! Mäntykankailta voi myös löytää ihanaisia puolukoita, ja soilla kasvavat karpalot ovat parhaimmillaan parin pakkasyön jälkeen ja niiden satokausi jatkuu aina lumentuloon saakka. Sienistä suppilovahveroa voi myös kerätä aina pysyvän lumen ja kovien pakkasten tuloon asti.

  Kysy luontoretkiä Ylä-Karjalan retkipalvelusta, Pielisen retkiltä tai Bomba Actionilta


  Ruska ja värien leikki

  Ruska-aika mielletään usein Suomen Lapin sesongiksi. Meillä täällä Karjalassa pääset kuitenkin myös ihastelemaan upeaa ruskaa! Miltä kuulostaisi ruskaretki Pielisellä? Ruskan värit pääsevät todelliseen kukoistukseen säkenöivää järven pintaa vasten, ja Pielisen saaret luovat erinomaiset olosuhteet retkeilyyn ja ruskasta nauttimiseen korkeine vaaroineen ja monimuotoisine lajistoineen. Tiesithän myös, että Nurmes tunnetaan koivujen kaupunkina, joten myös kaupungissa ruskan loistoa pääsee seuraamaan, kun koivuiset kujat vaihtavat väriään kesän loppumisen merkiksi.

  Syksy on monipuolista tekemisen aikaa Nurmes-Valtimo-alueella!


  Kalastuksen riemua myös syksyisin

  Nurmes on järvien ympäröimä, ja vaikka kesän lämpimät ilmat ovat takanapäin, ei kalastuskausi suinkaan lopu. Pielinen suurine selkineen ja upeine rantoineen antavat oivat mahdollisuudet niin kalastukseen kuin ruskaretkeilyyn. Vietä vaikka koko päivä Pielisellä ja sen upeissa saarissa, nauti henkeä salpaavista maisemista ja raikkaasta ilmasta! Keräile mukaasi marjat, sienet sekä muut luonnonantimet ja saavuta unohtumattomia kokemuksia!

  Kalakanta on Pielisessä laaja, joten kalastusta voi harrastaa monin eritavoin. Kuha, järvilohi, taimen, ahvenet, hauki ja tietysti kuuluisat muikut ovat haluttua saalista Pielisen monipuolisesta vesistöstä. Halusitpa päästä uistelemaan tai heitto kalastamaan, tai vaikka verkkopyytämään, Pielinen on oiva vaihtoehto kalastuskohteeksi.

  Mikäli suuren suuri Pielinen ei tunnu viettelevältä, Nurmeksesta löytyy myös muita luontohelmiä kalastusta varten. Peurajärvi on ihanteellinen perhekohde kalastuksesta nauttiville, ja Peurajärven retkeilyalueen hiekkaharjut ja mäntymetsät ovat mukavaa kuljettavaa myös pienten lasten kanssa. Alueelta löytyy monipuolisesti vesistöjä, kirkasvetisistä järvistä ja pienistä lammista aina mutkitteleviin jokiin. Maastosta voi löytää sieniä ja marjoja kerättäväksi, ja kaunis maaruska elävöittää kankaita ja soita syksyisin. Peurajärvi on osa Metsähallituksen virkistyskalastus alueita, joten erillisten vapalupien hankkiminen tietyille vesialueille (Iso-Valkeinen ja Urtti Valkeinen) on huomioitava seikka. Peurajärven kirkkaissa vesissä voit kokeilla vaikka tuulastusta tai jousikalastusta!

  Kysy kalastusretkiä Bomba Actionilta tai Pielisen retkiltä

  Metsästys maat odottavat sinua

  Metsästys on ikiaikainen osa suomalaista kulttuuria, ja nykyisin syksy onkin metsästyksen pääasiallista harrastusaikaa. Nurmeksen ja Valtimon alueella metsästykseen on oivat mahdollisuudet, sillä metsät kukoistavat ympärillä, ja kaupungin palvelut ovat aina kuitenkin helposti saatavilla. Monipuoliset ja kauniit maastot takaavat ainutkertaisen metsästyskokemuksen!

  Metsähallituksella on lupa-alueita, jotka ulottuvat myös Nurmeksen ja Valtimon ympäristöön. Lisätietoa Metsähallituksen lupa-alueista sekä lupien lunastaminen verkossa osoitteessa verkkokauppa.eraluvat.fi.

  Nurmeksen kaupungilla on myös maa-alueita, johon voi hankkia lupia pienriistan metsästystä varten. Luvat ovat voimassa yhden kauden kerrallaan, ja ne voi lunastaa kaupungintalolta (Kirkkokatu 14, 1. krs.). Lupa-alueet ja lisätietoa löydät osoitteesta www.nurmes.fi/metsastysluvat.


  Varaslähtö talveen!

  Ensilumen latu avataan Hyvärilä nuoriso- ja matkailukeskuksessa perjantaina 12.10. Latu kulkee Spa Bomba kylpylän ja Hyvärilän nuorisokeskuksen välisellä kuntopolulle. Mittaa sille tulee yhteen suuntaan 1,7km. Latu tulee olemaan kaksisuuntainen ja molemmilla hiihtotyyleillä hiihdettävä.
  Hinnat:
  Kausimaksu syksy 2018-kevät 2019 50€ aikuiset, 25€ alle 18-vuotiaat
  alle 12v ilmaiseksi
  Päivälippu 10€
  Päiväliput ja kausimaksut voi maksaa Nuorisokeskus Hyvärilän vastaanottoon.