Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Suosikkijuontajan kesävinkit Keski-Karjalaan

Biitsit, biisoniburgeri ja pesäpallo

Suosittu radiojuontaja Oku Luukkainen ei jää sanattomaksi, kun häneltä kysyy vinkkejä Keski-Karjalasta kesäelämyksiä hakeville.

—Maakunnan parhaan burgerin löytää Papinniemi Campingilta. Paikan biisoniburgeri on aivan mahtava. Saattaisin lähteä sinne syömään kauempaakin. Leirintäalue on muutenkin erittäin hieno mesta pistää auto parkkiin järvimaisemiin, grilliruoan ystävänä tunnettu Luukkainen sanoo.

Seudun järviä Luukkainen kehuukin estotta. Heinäkuussa 33 vuotta täyttävä juontaja sai kipinän kalastukseen, kun asui lapsuudessaan Kesälahdella ja Kiteellä.

—Propsit Masa-enolle, joka aina otti mukaansa kalastamaan. Aikuisenakin olen päässyt hänen kanssaan verkoille kesällä ja talvella. Sieltä lapsuudesta innostus on lähtenyt.

Kaupungissa vietetty aika on opettanut arvostamaan järvimaisemaa.

—Kun on vuosia asunut poissa tältä seudulta, niin kyllä se tuntuu elämykseltä, kun menee keskelle järveä ja kalaa nousee. Tämä tuntuu eksoottiselta ja rentouttavalta varsinkin kaupunkilaiselle, joka ei ole koskaan kalastusta harrastanut.

Järviluonnosta nauttiminen on erityisesti kesällä Luukkaiselle ykkösjuttu. Tänäkin kesänä mies aikoo ottaa aurinkoa Kesälahden Mäntyrannalla.

—Mäntyranta vastaa täysin hiekkarantoja, joihin matkustetaan tuhansia kilometrejä lomaa viettämään. Paitsi että Mäntyranta on paljon parempi. Jokainen merivedessä uinut tietää, että järvivesi on huomattavasti miellyttävämpää.

Paikallinen järviveden laatu on iskostunut Luukkaiselle mieleen.

—Viimeksikin Mäntyrannalla käydessä Ihmettelin veden kirkkautta. Vedestä todella näkee läpi pohjaan saakka. Veden puhtaus on oikeasti kokemisen arvoinen asia.

Luukkaisen rakkaimmat kesämuistot Kiteeltä liittyvät pesäpalloon.

—Pesäpallopeli on hieno kulttuurinen kohde, joka kannattaa käydä kokemassa.

Luukkainen on törmännyt moniin suomalaisiin, joille laji on jäänyt täysin vieraaksi. Ja innostanut ihmisiä katsomaan kansallispeliä.

—Tämä on puhki kaluttu aihe, kun on puhuttu ihmisten kanssa, jotka eivät ole käyneet Itä-Suomessa tai Pohjanmaalla. Pesäpallo on heille käsitteenä todella vieras.

Etenkin lajiin vihkiytymättömille juontaja suosittelee vierailua Kiteen Rantakentällä.

—Jokaisen pitäisi käydä katsomassa elämänsä aikana vähintään yksi pesäpallopeli, ottaa se makkara kioskista, mennä istumaan katsomoon ja todeta, onko pesäpallo hänen juttunsa vai ei.

Luukkainen kiertää maata myös 90-luvun musiikkiin keskittyvänä tiskijukkana. Tuleva kesäloma radiojuontajan töistä meneekin pitkälti keikkaillessa. Mutta keikkailu antaa mahdollisuuden myös piipahtaa entisillä kotikonnuilla.

—Suurin osa sukulaisista asuu Kesälahden-Kiteen maisemissa. Jouluna ja kesällä tulee Kesälahdella käytyä, turhan harvoin. Viimeisen parin vuoden aikana on ollut kivaa, kun keikkailu maakunnassa on antanut mahdollisuuden käydä kotipuolessa.

 

Oku Luukkainen 1.jpg

Mäntyrannan uimarannat Kesälahdella ja kirkas uimavesi ovat kesää parhaimmillaan

Etelä-Suomessa asuttujen vuosien jälkeen Pohjois-Karjalan muutkin seudut tuntuvat aiempaa tärkeämmiltä. Nostalgiset muistot vetävät Helsingissä asuvaa miestä puoleensa.

—Joensuu on minulle tärkeä kaupunki omassa historiassa. Keväällä esimerkiksi otin Joensuun keikan yhteydessä aikaisemman lennon, että voisin hetken aikaa hengailla kaupungissa. Oli mahtavaa Kerubin terassilla katsella valmistuvaa Ilosaarta.

Luukkainen suosittelee myös lähialueen tunnettuja kansallismaisemia.

—Viime kesänä vietin keikkarupeaman jälkeen pitkän viikonlopun Kolilla, joka on mahtava paikka. Pidän itseäni kuitenkin aika pohjoiskarjalaisena, mutta en ole Kolia osannut arvostaa kuin vasta nyt, kun olen muuttanut pois Pohjois-Karjalasta.

Vuosisadan tieksi Suomessa valittu Punkaharjun Harjutie saa sekin vahvan suosituksen. Maailman vanhimpiin luonnonsuojelualueisiin kuuluvan harjun läpi kulkeva tie on juontaja-tiskijukan suosikki.

—Etelän suunnasta autolla Keski-Karjalaan tullessa voi ajaa Punkaharjun kautta ja valita siellä reitiksi Harjutien. Sellaisia maisemia ei joka paikassa ole tarjolla, Luukkainen sanoo.