Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Yhteistyössä kestävän kehityksen matkailutuotteita

Matkatoimisto edellyttää kestävää matkailua
Kestävän kehityksen periaate ulottuu lähiruuan ostamisesta alkuperäisen kulttuurin kunnioittamiseen. Kahdeksan ohjelmapalveluja tarjoavaa matkailuyritystä tapasi Kolilla ja muotoili kestävän matkailun periaatteet matkailun ytimeksi.

Matkailuyrittäjät toivottavat kaikki kollegansa ja matkailun parissa toimijat mukaan suunnittelutyöhön, jos kokevat kestävän matkailun arvot omikseen. Alkusysäyksen kestävien arvojen suunnittelutyöhön antoi sveitsiläinen maailmalla tunnettu matkatoimisto Kontiki Reisen. Se on ilmoittanut Karelia Expert Matkailupalvelu Oy:lle haluavansa myydä Pohjois-Karjalan matkoja. Kontiki Reisen haluaa nostaa Lakeland-alueen vahvaksi alueeksi Lapin rinnalle. Matkatoimisto edellyttää, että Pohjois-Karjalassa matkailu on luonnon ja kulttuurin kannalta kestävää.

Valmiita maksamaan
Karelia Cottages -yrittäjä Katri Vuorjoen mukaan kestävän matkailun periaatteita ei muotoilla ainoastaan matkatoimistoa varten, vaan periaatteiden on ohjattava jokapäiväistä toimintaa ja näyttävä myös ulospäin.
–Tavoite on, että Pohjois-Karjala kehittyisi kestävän matkailun alueeksi, joka haluaa palvella matkailijoita omalla erityisyydellään. Me suojelemme luontoa ja teemme ohjelmapalveluista kestäviä. Näin toimien pystyisimme houkuttelemaan matkailijoita. Pohjois-Karjalassa olisi mahdollisuus nyt irtisanoutua massamatkailusta, joka monesti toimii luonnon ja tulevaisuuden kustannuksella.

Kontiki Reisenin asiakkaat arvostavat keskivertoa enemmän luontoa ja kestäviä arvoja. Toimiston toimitusjohtajan Bruno Bisigin mukaan matkatoimiston asiakkaat ovat valmiita maksamaan laadukkaasta matkasta, joka on kestävällä pohjalla.

Bussilla perille
Kestävässä matkailussa perusidea on luonnon kunnioittaminen. Matkustajia kehotetaan käyttämään matkustamiseen junia ja busseja sekä välttämään yksityisautoilua. –Jos matkailija tulee bussilla Kolille, 6-tien varressa hänelle ei ole katettua bussipysäkkiä missä odottaa jatkoyhteyttä. Liikenneyhteydet pitää saada kuntoon, yrittäjät sanoivat.

Luomuruoka on erittäin suositeltu vaihtoehto
Matkailijoille tarvittavan ruuan olisi hyvä olla lähellä, Pohjois-Karjalassa tuotettua ruokaa. –Suunnittelemme ohjelmaa, jossa ruoka kalastetaan ja kerätään luonnosta ja sen jälkeen valmistetaan itse nuotiolla, kertoo Pielisen Retken yrittäjä Toni Helander.

Yritykset kierrättävät jätteensä ja ruuantähteensä, jotta yritysten hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni.
Lisäksi paikallisen kulttuurin ylläpitäminen ja suojelu on tärkeää. Alueen kulttuuria ei poljeta massaturismin jalkoihin, vaan sen pieniäkin piirteitä pidetään yllä.

Metsähakkuut ja matkailu sovussa
Yritysten pitää neuvoa matkailijoita käyttämään vaelluksen aikana merkittyjä polkuja ja reittejä, jotta ympärillä oleva luonto säästyy turmeltumiselta. Jotta matkailun edellytykset Pohjois-Karjalassa säilyisivät, matkailualan yritykset keskustelevat maanomistajien kanssa metsän suojelusta tärkeillä alueilla. Esimerkiksi kansallispuistojen väliin jätettäisiin suojavyöhykkeitä, joita voi siirtyä vaeltaen alueelta toiselle. Kysyntää on pitkille vaellusreiteille esimerkiksi Rautavaaran ja Nurmeksen välille sekä Kuhmon ja Nurmeksen välille. Vesistöjen säilyminen elinkelpoisina on tärkeää kalastusyrittäjille.

Metsähallituksen suunnittelija Satu Naumanen toivoo retkeilyreiteille käyttöä.
–Kolilla suunnitellaan tällä hetkellä merkittyjä reittejä. Toivotaan, että kävijät nauttisivat luonnosta hyvin huolletuilla reiteillä pysyen, jotta polkujen lähiympäristö säätyisi kävijäpaineen kasvaessa tallaamiselta. Talvella on erinomainen tilaisuus tutkia kansallispuiston luontoa liikkumalla lumikengillä, jolloin metsänpohja ei kärsi lainkaan, kertoo Naumanen.

Moottorikelkalla luontoon
Mukana kestävässä matkailussa voivat olla myös yritykset, jotka tarjoavat turisteille moottorikelkkailua ja moottoriveneilyä. Kestävässä matkailussa moottorikelkkojen käyttöä voidaan harjoittaa merkityillä reiteillä siten, että luonto ympärillä ei jää alle. Moottorikelkkailu on liikuntarajoitteisille yksi tapa päästä luontoon ja kokea elämyksiä.

–Lisäksi kelkkailijoita on ohjeistettava siitä, että he eivät ajaisi hiihtämiseen tarkoitetuilla reiteillä, sanoi Äksyjen Ämmien yrittäjä Minna Murtonen Nurmeksesta.

Mukaan kestävän matkailun työryhmään voi ilmoittautua Äksyt Ämmät -yrittäjälle Minna Murtoselle, sales@aksytammat.fi

Teksti Hanna Laukkanen Majatalosta majataloon ruokamatka.jpg