Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Lieksan sotahistoria


Tekstien numerot viittaavat kartan numeroihin.kohdekartta_valmis_korjattu.png

Talvisodassa venäläiset hyökkäsivät Lieksan suunnalla käyttäen hyväkseen Inarin ja Nurmijärven tieuria. Taisteluissa neuvostojoukot työnnettiin valtakunnan rajan taakse jo jouluun 1939 mennessä.

 Mielenkiintoinen on myös Lieksa-Kuhmo -tien varrella sijaitseva Heinäjoen mottitaistelualue (n:o 10) (tie 524), jossa tuhottiin 20.12.1939 suomalaisten linjojen sivustaan edennyt vihollispataljoona. Lieksan Talvisodan taistelulinjat ovat osin vielä nähtävissä maastossa.


Mielenkiintoisia tutustumiskohteita ovat Inariin johtavan tien varrella sijaitseva Viisikon linja (n:o 8) (tie 522) ja Nurmijärvellä Puuruun ja Änäkäisen (n:o 9) (tie 5241) taistelualueet ja Salpa-etuasemat. Nurmijärven - Änäkäisten tieuraa pitkin kulki Jatkosodan aikainen Rukajärven huoltotie, joka 2.7.2011 Jukolan motissa pidetyssä juhlassa nimettiin Rukajärven tieksi. Rukajärven suunnalla taisteli 14. Divisioona kenraalimajuri Raappanan johdolla. Suunta oli ainoa Mustanmeren ja Jäämeren välillä, jossa hyökkäysvaiheessa saavutetut asemat pystyttiin pitämään sodan loppuun saakka.

Lieksan alueella toimi Jatkosodan aikana mm. kaksi varuskuntaa ja lisäksi saksalaisten huoltokeskus, ilmatorjunta- ja ilmatiedustelujoukkoja. Vuoden 1942 alusta lähtien Lieksassa oli saksalaisia joukkoja enimmillään liki 3000 sotilasta. Lieksan alueen Jatkosodan erityispiirteenä oli kesällä 1944 vaikuttanut voimakas neuvostopartisaanitoiminta. Tuolloin menetti henkensä 21 siviilihenkilöä ja lähes 50 sotilasta partisaanien hyökkäyksissä ja takaa-ajoissa.

Rukajärven suunnan historiayhdistys on julkaissut oheisen "Rukajärven tie" -esitteen, jossa on Lieksan sotahistoriaa käsitelty laajemmin. Lisäksi oheinen "Rukajärven suunta" -esite on käännetty useammalle kielelle.

Rukajärven tie -esite
Rukajärven suunta (FI)
Rukajärvi front (EN)
Die Rukajärvi-Front (DE)
Le front de Rukajärvi (FR)
Фронт Рукаярви (Ругозерский фронт) (RUS)
Rukajärvifronten (SV)

 


Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu