Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Sotahistoria-banner.jpg

 
kohdekartta_valmis_korjattu.png

Ilomantsin sotahistorian keskeisiä tutustumiskohteita ovat Rajakenraalin maja (n:o 1) ja Taistelijan Talo (n:o 2). Rajakenraalin maja Ilomantsin keskustassa, Parppeinvaaralla (tie 500) on entinen kenraalimajuri Erkki Raappanan komentopaikka, joka sijaitsi alun perin Tiiksjärvellä, Vienankarjalassa. Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan Talo (tie 522), taas vaalii viime sotien ja erityisesti kesän 1944 Ilomantsin taisteluiden muistoa. Talon palveluihin kuuluvat sotahistoriallisten näyttelyiden ja asekokoelmien ohella majoitus-, ateria-, ohjelma- ja retkipalvelut.

Ilomantsin talvisodan taistelupaikkoja ja niiden jälkiä on vielä näkyvissä mm. Kalliovaaran, Käenkosken ja Taivallammen seuduilla sekä Lehtovaaran – Parissavaaran tiellä, jossa sijaitsivat suomalaisten viivytysasemat. Kallioniemen lossipaikalla ja läheisen Parissavaaran alueella sijaitsi talvisodan aikana venäläisten majoitusalue. Korsukylän jäljet ovat pääosin tuhoutuneet, mutta varsinainen puolustuslinja on yhä löydettävissä maastosta. Talvisodan kohteista mielenkiintoisimmat vierailukohteet ovat Oinassalmen (n:o 3) ja Taivallammen (n:o 4) taistelualueet (tie 5004). Molemmissa kohteissa sijaitsevat taisteluista kertovat muistomerkit.

Nykyisen Ilomantsin itäosissa käytiin elokuussa 1944 yli kahden viikon mittainen kiivas torjuntataistelu, jossa kaksi vihollisdivisioonaa pysäytettiin, motitettiin ja lyötiin hajalle. Neuvostoliiton arvioidut tappiot olivat 3200 kaatunutta ja monituhatpäinen haavoittuneiden joukko. Suomalaisten tappiot olivat kaatuneina ja kadonneina lähes 400 ja haavoittuneina 1300 miestä. Ilomantsin taistelut kesällä 1944 kuuluvat yhdessä Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Viipurinlahden ja Nietjärven kanssa jatkosodan loppuvaiheen ratkaiseviin torjuntavoittoihin. Näistä vain Ilomantsin Möhkön, Hattuvaaran ja Ilajanjärven taistelualueet ovat yhä Suomen rajojen sisäpuolella.

Möhkössä mielenkiintoinen käyntikohde on ’Teppanan motiksi’, kutsuttu Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran (n:o 5) taistelualue (tie 5004), jonka puolustusrakenteita on kunnostettu matkailijoita varten. Hattuvaaran suunnalla Taistelijan talon läheisyydessä sijaitsee Ratsumieskillan veteraanien opastauluin merkitsemä 1,5 km:n pituinen polku Taistelijan Taival (n:o 6), joka vie kulkijan 30.7.1944 käydyn taistelun tapahtumapaikoille (tie 522). Ilomantsin alueella on kymmeniä kesän 1944 taisteluihin osallistuneiden joukko-osastojen muistomerkkejä. Useat niistä sijaitsevat Palovaaran levähdyspaikalla (n:o 7), josta aukeavat laajat näkymät taistelualueelle Vellivaaran suuntaan (tie 522).

Tekstien numerot viittaavat kartan numeroihin.


Sodan jäljillä - Opas sotiemme 1939-1944 muistomerkeille Ilomantsissa ja Lieksassa täältä.

Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu