Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Kulje Katri Helenan nimikkoraittia pitkin

Tohmajärvi sijaitsee Sinisen tien sekä Runon ja Rajan tien risteyksessä, aivan itärajan tuntumassa. Alue on tunnettu paitsi Niiralan kansainvälisestä raja-asemasta myös rikkaasta kulttuuri- ja historiaperinteestään ja kirjailija Maiju Lassilan syntypaikkana. Lassilan tunnetuimman teoksen Tulitikkuja lainaamassa potsit juoksentelevatkin pitkin Tohmajärven kyläraittia vielä tänäkin päivänä patsaiden muodossa, ja jokakesäiset Potsipäivät ovat Tohmajärven kesän ykköstapahtuma. Tohmajärven kuntaan kuuluu myös Värtsilän alue aivan Venäjän rajan läheisyydessä. Tohmajärvi on nykyaikainen maaseutupitäjä, jolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Alueella on lukuisia hienoja museoita sekä eräs Suomen hienoimmista kirkkopaikoista - Kirkkoniemi. Kuutostien läheisyydessä sijaitsevassa Puun Sielussa on esillä hieno läpileikkaus suomalaista korkeatasoista puuosaamista.

Alueen luonto tarjoaa eri erinomaisia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen ja lintujen tarkkailuun. Laatokan lehtovyöhykkeen vaikutuksesta kasvi- ja eläinlajisto on runsas ja monipuolinen. Tohmajärvellä sijaitsee myös kansainvälisestikin tunnettu lintualue, Sääperinjärvi, sekä useita muita hyviä lintualueita. Jänisjoki tarjoaa retkeilijöille ja kalastajille monenlaisia mahdollisuuksia nähdä ja kokea paikallista luontoa.

Lisätietoa Tohmajärven matkailukohteista löydät Tohmajärven kunnan matkailusivuilta
www.tohmajarvi.fi/matkailu

Onnela on paikka, joka vetää katsojan hiljaiseksi - Puun sielu

Onnela on paikka, joka vetää katsojan hiljaiseksi

Puun sielu

Puun Sielussa koet puun monimuotoisen elämän aina sen kasvuvaiheesta valmiiseen lopputuotteeseen. Puun Sielun koti on perinteiseen karjalaiseen tyyliin rakennettu upea hirsilinna, joka on jo nähtävyys itsessään. Se kätkee uumeniinsa monipuolista puutaidetta sisältävän gallerian, jonka myyntinäyttelystä löydät niin perinteisiä karhuja kuin myös moderneja kansainvälisiä veistoksia. Myynnissä on myös mm. koruja, lahjatavaroita ja käyttöesineitä. Päärakennuksesta löytyy tilat ruokailuun ja kahvitteluun tai vaikkapa kokouksien järjestämiseen.

www.puunsielu.fi

Tohmajärvestä

Tohmajärven värikkäässä historiassa on ripaus kuninkaallista hohdetta

Tohmajärven luterilainen seurakunta perustettiin 1653. Sitä ennen alue oli Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunnan alaisuudessa vuoteen 1597 saakka. Tohmajärven kunta perustettiin vuonna 1869.Värtsilästä muodostui oma kuntansa 1920, kun Värtsilän teollisuusyhdyskunta irtautui Tohmajärvestä. Wärtsilä-yhtymän juuret löytyvät "Karjalan teollisuuden perustajan" Nils Ludvig Arppen luomasta teollisuudesta. Talvi- ja jatkosodan seurauksena valtaosa Värtsilästä jäi kuitenkin rajan taakse. Värtsilän alue liitettiin osaksi Tohmajärven kuntaa vuonna 2005.

Tohmajärven menneisyydessä on ollut myös kuninkaallista hohdetta. Karjalan kruununvouti Gabriel Wallenius loi Jouhkolaan hovinsa 1700-luvun lopulla. Kansa antoi Walleniukselle nimen Karjalan kuningas, mikä kertoi myös hänen hallitsijaotteistaan. Nykyään Jouhkolan Hovi on matkailukäytössä.

Kulkuyhteydet

Tohmajärvelle on helppo tulla, joko junalla, linja-autolla tai omalla autolla. Lähin juna-asema sijaitsee 25 km päässä Kiteellä ja lähin lentoasema 60 km päässä Joensuussa. Matkaa Helsinkiin on noin 420 kilometriä.

Tohmajärven voimalaitosmuseo.jpg

Keski-Karjalan sähköinen matkailuesite

Tutustu
#Tohmajärvi