Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Vanhan Kauppalan Avoimet Ovet

31.8. Nurmeksessa

Vanhan Kauppalan Avoimet Ovet-tapahtuma järjestetään Nurmeksessa 31.8. Alueen asukkaat ja julkiset rakennukset päästävät vierailijat tutustumaan historiallisiin ja suojeltuihin rakennuksiin. Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan asukkaat järjestävät pihoilleen ja rakennuksiin erilaista toimintaa kuten pihakirppiksiä, pop-up-kahviloita ja taidenäyttelyitä. Avoimet ovet mahdollistavat kurkistuksen Puu-Nurmeksen asukkaiden elämään, tutustumisen ainutlaatuisiin palosoliin ja voit vaikka laskea Vanhan Kauppalan koivujen määrän. Liekköhän niitä oikeasti tuhansia? 

Nurmeksen kauppala perustettiin lähes asumattomalle harjulle Pielisen ja Nurmesjärven väliin Pohjois-Karjalan ylävesille vuonna 1876. Vanhan Kauppalan nykyistä oloa ja eloa voidaan kuvata sujuvaksi arjeksi. Työn, asumisen ja palvelut yhdistävä kompakti, mutta monipuolinen taajama on ihmisen kokoinen yhteisö. Eväitä hyvään elämänlaatuun antavat luonnonläheisyys, upeat maisemat ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Kauppalassa asutaan aina keskellä kaupunkia, usein järven rannalla ja enintään puolen kilometrin päässä torilta. Kauppalan harjulla on ainutlaatuinen, historiallisesti arvokas, suojeltu asuinalue, Puu-Nurmes. 

Tapahtuma on osa Pohjois-Karjalan maakuntapäivää ja tapahtuman järjestää Vanhan Kauppalan asukasyhdistys ja Nurmeksen kaupunki.

OHJELMA
Tapahtuma lauantaina 31.8. klo 10-15

klo 9 alkaen karttoja myynnissä Kirkkokadun koululla hintaan 5e.
klo 10 Tapahtuma alkaa, ovet avautuvat julkisissa rakennuksissa ja asukkaiden kodeissa
klo 11 Luento Nurmeksen kulttuuriympäristön helmiä, Marja-Leena Ikkala, Museoviraston Intendentti. Kirkkokadun koululla. Ilmainen
klo 12 Kakaramäki kierros, Nurmes-Valtimo matkailuoppaat ry. Lähtö Kirkkokadun koululta. Ilmainen.
klo 12 Taidenäyttelyn esittely, Studio Katutaso, Eteläinen Kauppatori 2. Ilmainen
klo 13 Elämää, suunnittelua ja kasvivalintoja vanhan pihan kanssa, Saila Routio, Elsan lempituoli. Ilmainen
klo 13 Hularengasdemo, Studio Katutaso, Eteläinen Kauppatori 2. Ilmainen
klo 14 Karnevaalitanssin alkeet, Studio Katutaso, Eteläinen Kauppatori 2. Ilmainen
klo 15 Yksi venytys, Studio Katutaso, Eteläinen Kauppatori 2. Ilmainen

Päivän aikana Vanhan Kauppalan asukkaiden kodeissa ja puutarhoissa on kirppiksiä, pop-up kahviloita, taidenäyttelyitä ja paljon muuta! Myös monet julkiset rakennukset pitävät oviaan avoinna ja erikoisliikeet pidennetyin aukioloajoin. Tapahtuma on maksuton. 

elsanlempituoli.jpg 

Saila Routio, Elsan lempituoli luennoi vanhojen puutarhojen ja puukaupunkipuutarhojen suunnittelusta ja hoidosta

 

KARTTA
Suunnittele oma kierroksesi tapahtumakartan avulla! Karttaa myydään tapahtumapäivänä Kirkkokadun koululla puukoulussa olevassa tapahtumainfopisteessä osoitteessa Kirkkokatu 15. Kartan hinta on 5e ja tuet sillä Vanhan Kauppalan asukasyhdistystä ja tapahtuman jatkuvuutta. Ostamalla kartan voit osallistua myös arvontaan.

PANKKIAUTOMAATIT
Tapahtumaan suositellaan otettavan käteistä mukaan. Pankkiautomaatti sijaitsee osoitteessa Kirkkokatu 20, Nurmes. Voit nostaa käteistä myös useista ruokakaupoista tai Porokylässä sijaitsevista Otto- ja Nosto-automaateista. (Porokylänkatu 19 ja Porokylänkatu 23)

PYSÄKÖINTI
Nurmeksessa on ilmainen pysäköinti ja voit parkkeerata auton kadun varsiin tai seuraaville pysäköintialueille: Nurmeksen satama, Rantakatu. Nurmeksen asema, Raatihuoneenkatu 26. Riveria ammatikoulun parkkipaikka Harjukadun päässä. Mikonniemen parkkipaikka. 

ESTEETTÖMYYS
Rakennukset ovat pääsääntöisesti 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta, minkä vuoksi suurin osa kohteista ei ole esteettömiä. Asukkaiden pihoille ja kirkkoihin on esteetön pääsy. 

WC-TILAT
Yleisiä wc-tiloja löytyy Kauppatorilta, infopisteestä (Kirkkokadun koulu, Kirkkokatu 15) ja nurmeksen kirjastosta Kauppatori 3.

RUOKAILU
Voit ruokailla Vanhassa Kauppalassa Ravintola Kanelissa osoitteessa Raatihuoneenkatu 26, Ibon pizza ja kebabissa osoitteessa Kaarlonkatu 4, Ibon torigrilli Fried Chickenissä Kauppatorilla ja Haikki cateringin burgervaunulla. Myös Oluttupa Obotta pitää ovensa auki tapahtuman ajan osoitteessa Karjalankatu 4.

MAJOITUS
Katso Nurmeksen majoituskohteet tästä.

SOSIAALINEN MEDIA
Seuraa Vanhan Kauppalan Avoimet Ovet-tapahtumaa myös Facebookissa

Päivitämme tälle sivulle käyntikohteista lisää tietoa elokuun aikana.

IMG_3411.JPG
Tapahtuman infopisteen löydät Kirkkokadun koulun puukoululta, osoitteesta Kirkkokatu 15.

YHTEYSTIEDOT
Vanhan Kauppalan asukasyhdistys
www.vanhakauppala.fi

Taidenäyttely - ETELÄINEN KAUPPATORI 2

Taidenäyttely

ETELÄINEN KAUPPATORI 2

Talon arkkitehtuuri on 60-luvun funkista. Talossa on ollut vuosien saatossa monenlaista yritystoimintaa, on ollut kahvilaa, baaria, kampaamoa ja leipomoa. Nimenä on käytetty ainakin "Kuutio" ja "Cube". Talossa on taidenäyttelyn lisäksi kirppis, indonesialaisia koruja myytävänä ja kahvila. Studio Katutasossa tapahtuu klo 12 taidenäyttelyn esittely, klo 13 Hularengasdemo, klo 14 Karnevaalitanssin alkeet ja klo 15 Yksi venytys.

Nurmeksen ev.lut.kirkko - KIRKKOKATU 17

Nurmeksen ev.lut.kirkko

KIRKKOKATU 17

Nurmeksen kirkko on Suomen viidenneksi suurin - istumapaikkoja on noin 2200 ja tornin ylettyy 55 metrin korkeuteen. Kirkko on valmistunut vuonna 1897 ja on Nurmeksen seurakunnan järjestyksessään viides.

Närekartano - KOULUKATU 5

Närekartano

KOULUKATU 5

1927 valmistuneen talon rakennutti perheelleen pankinjohtaja K.W.Nyqvist, joka suomensi sukunimensä myöhemmin Närekorveksi.
Talon yläkerrassa asui eri vuosikymmenien aikana vuokralaisia, lähinnä opettajattaria ja virkanaisia. Närekorvet myivät talon kaupungille v.1970, jonka jälkeen se on ollut monenlaisessa käytössä. Vuodesta 1993, talo on ollut työttömien yhdistyksen käytössä.
Närekartanoon on mahdollista tutustua klo 9-15.
Talossa on avoimien ovien aikana myöskin kahvila, josta voi ostaa kuumaa ja kylmää juomista, sekä makeita ja suolaisia kahvileipiä.

Nälkäisille ja janoisille - RUOKAPAIKAT

Nälkäisille ja janoisille

RUOKAPAIKAT

Ravintola Kaneli, Raatihuoneenkatu 24. Kahvila-ravintola on toiminut vuonna 1910 valmistuneessa vanhassa asemarakennuksessa vuodesta 2011 asti.

Ibon Pizza & Kebab, Kaarlonkatu 4

Ibon Torigrilli Fried Chicken, Kauppatori

Oluttupa Obotta, Karjalankatu 4.

Haikki catering burgervaunu.

Pihakirppis  - PIELISENKATU 2 A

Pihakirppis

PIELISENKATU 2 A

Vuonna 1910 valmistuneessa Rautatieläisten asuinkasarmin päärakennuksessa oli kuusi yhden huoneen ja keittiön asuntoa, joissa asui muiden muassa asemamiesten, vaihdemiesten ja veturinkuljettajien perheitä. Päätyasunto oli muita suurempi, siinä asui ratamestari perheineen. Jokaiseen asuntoon kuului osuus ulkorakennuksesta ja suuresta uunein lämmitettävästä maakellarista. Pääset tutustumaan Vanhan Kauppalan Avoimet Ovet-tapahtumassa Klippelien asuntoon ja pihakirppikseen. Myytävänä remonttitarvikkeita, astioita, huonekaluja ym.

Veturitalli - KIRKKOKATU 34

Veturitalli

KIRKKOKATU 34

Jugend-sävyinen rautatiearkkitehtuuri näkyy veturitallilla, joka valmistui rautatiehallituksen arkkitehdin Thure Hellströmin suunnittelemina vuonna 1910 juuri ennen Joensuun ja Nurmeksen välisen liikenteen alkamista v.1911. Tapahtumassa pääset tutustumaan veturitallin sisälle, vetureihin, vaunuihin ja pienoismalleihin. Veturitallilla on myös kirpputori, jossa myydään muun muassa varaosia ja pienoismalleja.

Kirppis ja kahvila - TYÖVÄENKATU 4

Kirppis ja kahvila

TYÖVÄENKATU 4

Sotkamossa syntynyt Juhana "Juho" Korhonen osti Työväenkatu 4:n 1880 ja teetti sille piirustukset seuraavana vuonna. Myös ajurina toiminut Juho sai heti kauppalaan muutettuaan urakakseen raja-aidan rakentamisen kauppalan ja kirkonkylän välille. Vuosien 1907-1910 aikana talossa toimi Pohjois-Karjalan Työväen Osuuskauppa. Opettaja Olli Koistinen osti talon vuonna 1922. Tapahtumapäivänä talossa toimii kahvila ja kirpputori.

Kirpputori - RAATIHUONEENKATU 22

Kirpputori

RAATIHUONEENKATU 22

Päärakennus valmistui vuonna 1924 ja piharakennus eläinsuojineen vuonna 1927, jolloin rataa ryhdyttiin jatkamaan Nurmeksesta Kontiomäen suuntaan. Kaupunki osti rakennukset vuonna 1994. Tiloissa toimi käsityökeskus ja lasten päiväkoti. Nykyisin talo on yksityisomistuksessa ja tapahtumassa pääset vierailemaan talonväen kirpputorilla, jossa on myytävänä astioita, huonekaluja yms.

Pop up-kahvila - KIRKKOKATU 4

Pop up-kahvila

KIRKKOKATU 4

Talo on rakennettu vuonna 1909. Talossa on ollut vuosien saatossa erilaista yritystoimintaa. Talossa on muun muassa toiminut majatalo, jonka yhteydessä on ollut kahvila ja ravintola. Tapahtumassa pääset tutustumaan taloon sisälle ja hörppäämään kahvit talonväen pop up-kahvilassa.

Shoppailemaan - ERIKOISLIIKKEET

Shoppailemaan

ERIKOISLIIKKEET

Tapahtumapäivänä myös Vanhan Kauppalan erikoisliikkeet ovat auki pidennetyin aukioloajoin 9-15:

VoimaVilla - Merinovillatuotteita, hyvinvointituotteita. Raatihuoneenkatu 7

Kauppalan koru- ja kelloliike - Koruja, kelloja, lahjoja. Kirkkokatu 20

Sisustus Ou-tila - Kankaita, Marimekkoa ja kodin tavaroita. Kirkkokatu 20

Kolme Sisarta ja Kangaskauppa Sormustin - Lahjatavaraa, kankaita, kaikkea kivaa kotiin. Kirkkokatu 25.

Huputitihumma & Hundkarusellen - Lemmikeille ja hevosharrastajille. Kirkkokatu 25

Pihakahvila - RAATIHUONEENKATU 15

Pihakahvila

RAATIHUONEENKATU 15

Puutarhassa on pihakahvila, jossa on muurinpohjalettuja, kahvia ja munkkeja.

Pihakirppis - RAATIHUONEENKATU 16

Pihakirppis

RAATIHUONEENKATU 16

Nurmeksen Kauppa Oy:n omistamalle tontille haettiin lykkäystä rakentamiselle vuoteen 1940 saakka. Syynä oli tontin pienuus. Nurmeksen Kauppa Oy:n toinen rakennustyömaa Hotelli Nurmes, joka tunnetaan nykyään Nurmeshovina, oli käynnissä. Sen tontilta kuljetetuilla ylimääräisillä maamassoilla suurennettiin rantatonttia niin paljon, että sille oli mahdollista rakentaa suurempi rakennus. Nykyisin tontti on yksityisomistuksessa ja pääset vierailemaan Vanhan Kauppalan avoimissa ovissa puutarhassa ja pihakirppiksellä.

Puutarha avoinna - KIRKKOKATU 5

Puutarha avoinna

KIRKKOKATU 5

Tämän talon puutarhassa ei haaveilla täydellisestä nurmikosta tai siististä kokonaisuudesta. Luonnonkukat kasvavat rinnan puutarhakasvien kanssa, vanha koivu on jätetty lahopuuksi ja kanat korjaavat sadon kasvimaalta omatoimisesti. Tärkeintä on että perheenjäsenet viihtyvät pihalla ja mieleistä puuhastelua riittää kaikille.

Pihakirppis - TYÖVÄENKATU 28

Pihakirppis

TYÖVÄENKATU 28

Poliisikonstaapeli Oskar Hyttinen osti kesällä 1925 Työväenkatu 28 tontin. Seuraavana vuonna hyväksytti räätäli Mikko Lohtander sille J. A. Niemen tekemät rakennuspiirustukset. Vuonna 1929 talon omisti autoilija Antti Romppanen, joka asui siinä vaimonsa Saimin ja neljän lapsensa kanssa. Taloa kutsuttiin Port Arthuriksi. Seuraava omistaja oli Anton Turunen, joka vuokrasi sitä edelleen muun muassa veturin-kuljettaja Rissasen perheelle. Johannes Kotivuoren omistukseen talo tuli huutokaupassa vuonna 1950. Kotivuori ajoi taksia ja rakennutti sitä varten uunilämmitteisen autotallin Nurmeskadun varteen vuonna 1951. Kotivuoren pihassa oli erikoisuutena asfaltoitu piha-polku talolta autotalliin.

Katutemppeli - KAARLONKATU 4

Katutemppeli

KAARLONKATU 4

Helluntaiseurakunnan Katutemppelistä löydät kahvion puutarhasta ja vanhojen elokuvajulisteiden näyttelyn.

Ortodoksinen kirkko - SALMENKATU 5

Ortodoksinen kirkko

SALMENKATU 5

Vaikka kirkko ei olekaan mäellä, niin sen 25 metrin korkeuteen ulottuva huippu erottuu kaupunkikuvasta. Tämä jälleenrakennuskaudella rakennettu kirkko on pyhitetty apostolien Pietarin ja Paavalin muistolle. Kirkko edustaa selkeästi oman aikakautensa silmiinpistävää ”kulmikasta” tyyliä. Kirkko rakennettiin jälleenrakennusvaroilla vuosien 1958-59 aikana ja sen suunnitteli arkkitehti Ilmari Ahonen. Apulaispiispa Paavali toimitti kirkon vihkimisen 6. syyskuuta vuonna 1959. Alkuperäiset ikonostaasin ikonit on maalannut taiteilija Voitto Marttinen ja ne edustavat kenties poikkeuksellistakin ikonimaalaustyyliä, joka oli tunnusomaista tuona aikakautena. Kirkon muut ikonit on saatu hyvin monesta eri paikasta ja eri lahjoittajilta. Näistä ikoneista voidaan erityisesti mainita kirkkosalin suurikokoiset ikonit, jotka ovat saatu Korpiselän seurakunnan entisestä pääkirkosta. Kirkkosalissa on myös Kauko Rysän 1960-luvulla maalaamia ikoneita sekä mm. Nurmeksen ikonipiirin ja Aino Meriläisen lahjoittamia ikoneja. Ortodoksisessa kirkossa pääsee käymään esteettömästi.

Myytävänä - HARJUKATU 6

Myytävänä

HARJUKATU 6

Puu-Nurmeksessa sijaitseva omakotitalo on rakennettu vuonna 1906. Talo on nyt myytävänä ja siellä pääsee käymään sisällä ja tutustumaan taloon nykyisen omistajan esittelemänä pyydettäessä.

Kopin museo - KIRKKOKATU 20

Kopin museo

KIRKKOKATU 20

Museo on aikakone 1950-80-luvun Nurmeksen kaupunkikulttuuriin, jossa vierailija pääsee tutustumaan paikkakuntaan muun muassa valokuvanäyttelyn ja elokuvien avulla. Tule kokemaan 60-luvun kampaamon tunnelmaa Kopin museolle ja selailemaan vanhoja paikallislehtiä.

Pop-up ravintola Kukko ja pari kanaa - KARJALANKATU 6

Pop-up ravintola Kukko ja pari kanaa

KARJALANKATU 6

Karjalankatu 6 on sota-aikana palaneen talon paikalle vuonna 1941 rakennettu hirsirunkoinen talo, jossa on asumiskäytön ohessa 1970-luvulle asti toiminut Nurmelan pukimo. Taloa on 2000-luvun puolella pariin otteeseen remontoitu ja uudistettu mm. rakentamalla yläkertaan huoneet sekä terassi.
Tapahtumapäivänä talossa toimii popup-ruokaravintola ”Kukko ja pari kanaa”.

Lounas-menu:
Alkupala: Insalata della casa - Talon salaatti: Salaattia, minitomaatteja, pestomarinoitua kesäkurpitsaa, oliiveja, paahdettuja auringonkukansiemeniä, basilikavinaigrette, pieni leipänen.
Pääruoka: Pollo al limone e salvia - Sitruuna-salviakanaa: kanan paistileike, sitruunakastike, pinaattirisotto, uunitomaatti
Jälkiruoka: Torta al cioccolato e arance - suklaa-appelsiinitorttu, appelsiinikastike Kahvi.
Herkullinen lounaselämys siis luvassa kaupunkikierroksen lomassa!