Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Toivontornin luontopolku

Polun kulkija pääsee metsän rauhaan ja näköalatornille, mistä avautuu pienoiskolimainen maisema Pohjois-Pieliselle, sekä aikoinaan vaaran laella sijainneen Sarkkisten Kohtavaara-tilan rakennusten perustuksille.

Polku alkaa Haikolan talon pysäköintialueelta (Opistontie 7, yhdeksän kilometriä Nurmeksen torilta) ja kiertää Kohtavaaran rinteillä. Polun pituus on noin 1,6 km. Tarkemmat ohjeet ovat pysäköintialueen opastuskilvessä.

Reitin varrella on lisää opastuskilpiä, joissa on tietoja alueen historiasta ja luonnosta. Kilvissä on myös QR-koodit, joilla voi etsiä lisätietoja älypuhelimella. ”Paavon portaat”, ”Helvin hengähdyspenkki” ja jyrkkään kohtaan asennettu köysi helpottavat nousua. Toivontornille on matkaa 400 metriä ja nousua noin 80 metriä. Loivempaa reittiä matkaa tornille kertyy 1,2 kilometriä.

Linkki   Kohtavaaran luonto- ja historiapolun ja Toivontornin esitteeseen


Pielistä pääsee ihailemaan lähes 85 metrin korkeudelta. Polun varrella sijainnut Sarkkisten pirtti purettiin 1800-luvun lopulla ja tuotiin vaaran juurelle Haikolaan. Navetan, saunan, kellarin, perunakuopan ja kaivon paikat ovat vielä tunnistettavissa. Opastaulut kertovat myös Hiljaisuuden rististä ja vaaralla sijaitsevasta raunioituneesta lammaspaimenen suojasta, jossa paimen saattoi viettää talvenkin lampaittensa seurassa. Pieni osa polusta on nimetty ”Hiljaiseksi taipaleeksi”, jota kulkiessa suositellaan vaitioloa ja vain luonnon äänten ja omien askelten kuuntelua.


Polulla voi liikkua vuodenajasta riippumatta. Haikolasta on vuokrattavissa lumikenkiä ja kaukoputki.

Haikolan Talo
Opistontie 7, 75970 Kohtavaara
Puh. 013 430120
www.haikolantalo.fi

 

Kartta