Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Varaa retkellesi opas - saat retkestäsi paljon enemmän

Opaskierrokset

Nurmes -kierros bussilla
Kaupungin nykypäivää, matkailua ja historiaa. Kierros voidaan päättää tutustumiseen Design Airi Hietalan korupajaan tai kahvihetkeen Vanhan kauppalan kahvilassa. Kesto 2 h.

Puu-Nurmes kierros
Kierrämme kaunista Puu-Nurmes aluetta kävellen. Opas kertoo alueen historiasta, rakennuskannasta, käsityöläisistä ja nykypäivästä.
Kesto n. 1,5 - 2h.

Vanhan kauppalan kierros
Kävelykierroksella tutustutaan Nurmeksen keskustan "Vanhaan Kauppalaan".
Vieraillaan upeassa Evankelis-luterilaisessa kirkossa ja ihastellaan Puu-Nurmeksen historiallisesti arvokasta rakennuskantaa ja arkkitehtuuriperintöä.
Tehdään tuliaisostoksia Kauppalan kauppapuodeissa ja lopuksi nautitaan vaikkapa leivoskahvit Vanhan Aseman kahvilassa. Kesto n. 2 h.

Nurmeksen Museovarikkokierros
Varikkoalueella opastettuja kierroksia tilauksesta. Nähtävillä höyry-ja dieselvetureita, matkustajavaunuja, pienoismalleja ja paljon muuta.
Ryhmän koko 5 -10 hlöä Hinta 50€.

Kakaramäkikierros Puu-Nurmeksessa lapsille ja perheille
Kakaramäkikierroksella tutustutaan Puu-Nurmeksen elämään lapsen silmin 1900-luvulla. Kuulemme juttuja siitä, miten Puu-Nurmeksessa asuttiin ja elettiin. Miten lapset ovat käyneet koulua ja minkälaisia opettajia heillä on ollut. Mitä on leikitty ja harrastettu. Matkalla leikimme vanhoja leikkejä ja kuulemme tarinoita ihmisistä ja eläimistä, sekä opimme nurmekselaisia sananlaskuja ja arvoituksia. Kesto 1,5h.
Hinta 150€/ryhmä

Shoppailukierros: Paikallisia herkkuja ja tehtaanmyymälöitä Nurmeksessa
Opastetulla shoppailukierroksella käydään Tesema -sukkatehtaan myymälässä, Sastan tehtaanmyymälässä sekä Porokylän Leipomon herkkumyymälässä.
Kesto 3 h.

Kirkkoharjun kävelykierros
Teemme aikamatkan alueen historiaa. Opas vie kävellen ryhmän kaunista kirkkoharjua pitkin sankarihautausmaalle. Opas kertoo kolmen kirkon historiasta, Nurmeksen historiallisesti arvokkaimmasta ja vanhimmasta rakennuksesta kirkkoharjun kellotapulista sekä alueen muistomerkeistä. Kesto n. 1,5 h.

KOHDEOPASTUKSET
Bomban talon opastus
Bomban talon historiaa ja alueen nykypäivää. Kesto n. 1h.
Opastettukierros.JPG

Evankelisluterilainen kirkko- kesto n. 1h.
Ortodoksinen kirkko - kesto n. 0,5h  

Opastushinta 90€/tunti.

Opasvaraukset:
Äksyt Ämmät Oy
sales@aksytammat.fi 
Puh. 050 477 2570

Valmiit paketit

Murtovaaran opastettu museoretki
Tervetuloa aikamatkalle vaaramaisemiin. Murtovaaran talomuseoalue on ainoa vaara-asutusmuseo maassamme ja alue on valittu valtakunnalliseksi suojeltukohteeksi. Museo koostuu 16 hirsirakennuksesta eri vuosisadoilta, vanhin vuosiluvulla merkitty rakennus on 1700-luvulta oleva "Ikäpirtti". Avoinna heinäkuussa. Ryhmille tilauksesta myös muulloin. Hinta: 45€ /hlö. Hinta sis. opastetun retken Murtovaaralle ja Karelia á la carte karjalaisen aterian Majatalo Puukarin Pysäkissä.
»Murtovaaran talomuseo esite 

Evakkokyläkierros Valtimolla
Rasimäen kyläkierros ja majatalon herkullinen karjalainen pitopöytä.

Opastettu kierros Rasimäen kylässä. Rasimäki on suomen suurin siirtokarjalaisten korpeen raivaama asutuskylä (1948). Kylään perustettiin 46 uutta evakkotilaa, suurin osa kylän asukkaista tuli Suojärveltä. Evakkolaisten myötä Valtimon väkiluku nousi yli tuhannella asukkaalla. Retken lounas nautitaan majatalo Puukarin Pysäkissä. Majatalossa tarjotaan herkullista ruokaa karjalaista ruokaperinnettä hyödyntäen. Ruoan valmistuksessa käytetään luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita, jotka saadaan suurimmaksi osaksi omalta tilalta. Majatalosta voi myös ostaa kotiin viemisiksi majatalon kuuluisaa luomuruisleipää.

Paluumatkalla voi shoppailla ihanassa, pienen pienessä ostosparatiisissa, Marjapaikassa Nuolijärvellä lähellä Majatalo Puukarin Pysäkkiä. Marjapaikka on upea paikka kauniiden lahja- ja sisustustavaroiden ystäville kuin viherpeukaloillekin, tilalla on myös puutarhamyymälä. Tai käydä tutustumassa Laitalan Lomien matkailutilaan, jossa on paikkalistentuotteiden  puoti.

Hinta: 45€/hlö. Ryhmille min 16 henkilöä.
Hinta sis. opastetun evakkokyläkierroksen sekä ruokailun Puukarin Pysäkillä.

Karttakeppiä ja perunavelliä
Valtimon paikallishistoriakierros. Kierros alkaa vanhan Viljamakasiinin esinenäyttelystä jatkuen vanhalle puukoululle, joka onkin herännyt henkiin. Ryhmä osallistuu äidinkielen tunnille ja tekee tunnollisesti tehtäviä opettajattaren opastuksella, kunnes ruokakello kutsuu perunavellille. Ruokailun jälkeen historian oppitunti pidetään Kuntalaistentalolla, jossa tutustutaan käsityöläisammatteihin. Oppituntien päätteeksi voi tehdä ostoskierroksen Valtimon kylänraitin persoonallisissa puodeissa.
Hinta: 38€/hlö. Hinta sis. perunavellin, kahvit ja kahvileivän, oppaan palvelut. Ryhmille min. 16 henkilöä. Tähän pakettiin voi yhdistää käynnin myös Nurmeksessa esim. Tesema sukkatehtaan tehtaanmyymälässä. Varata Bomban talon vierailun ja opastuksen, Vanhan Kauppalan opastetun kierroksen. Kysy tarjous.

Kuljetus ryhmän omalla bussilla. Kuljetukset myös tilauksesta. 

Ryhmävaraukset:
Äksyt Ämmät Oy
sales@aksytammat.fi 
Puh. 050 477 2570