Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Ei kiitos asfalttia!

On vuosi 2005, joulukuun 10. päivä, lauantai. Herajärven Kierros -retkeilyreitillä Kolilla on lunta rapiat 15 senttiä. Pekka Sorjonen ja Mika Okkonen tallaavat lumen peittämää reittiä. Luontoliikuntaan hurahtaneet kaverukset ovat haltioissaan. Miehet haluaisivat jakaa kokemuksensa: muillakin pitää olla mahdollisuus nauttia vuoroin Pielisen, vuoroin Herajärven maisemista juoksulenkillään. Syttyy ajatus Vaarojen Maratonista. Se pitää juosta syksyllä, kaikkein paskimpaan aikaan. Tuskin sinne kukaan edes tulisi, kun se olisi niin vaativa.

Ensimmäisellä Vaarojen Maratonilla vuonna 2006 oli 10 juoksijaa. Seuraavana vuonna 49, sitten 110. Vuonna 2009 Kiviniemen tila jää pieneksi, ja kisakeskus muuttaa Kolin kansallispuiston sydämeen, Sokos Hotel Kolille ja Luontokeskus Ukkoon.

Polkujuoksubuumi vie luontoon

Reilu kymmenen vuotta Vaarojen Maratonin syntysanojen jälkeen Suomessa eletään polkujuoksubuumia. Entistä useampi suuntaa juoksulenkkinsä poluille, ja Vaarojen Maraton on kasvanut tuhannen juoksijan tapahtumaksi. Tapahtuman paikat on myyty loppuun vuodesta 2011.  

Poluilla liikkuessa korostuu vahva luontoyhteys. Kun arjen tietotekniikka tuskastuttaa, metsässä löytää paremmin yhteyden itseensä, sanoo juoksua harrastava Tomi Ronkainen.
—Metsien vehreys saa hymyn suupieliin. Kohtaamiset metsän eläinten kanssa tuovat kaupunkilaispojalle jännitystä treeniin, Ronkainen sanoo.

Suomen kuuluisimmat polkujuoksutapahtumat järjestetään kansallispuistoissa. Tapahtumissa on reittivaihtoehtoja yleensä useita, Vaarojen Maratonillakin neljä. Lyhin reitti, noin 14 kilometriä, on vastaa katujuoksujen puolimaratonia. Ja kun juoksuinto ja -kunto kasvavat, Vaarojen Maratonin poluilla matkaa voi pidentää aina 130 kilometriin asti.

Vaarojen Maraton Kolilla 5.-6.10.2018:
www.vaarojenmaraton.fi 

Peruutuspaikkojen myyntipalsta:
http://www.vaarojenmaraton.fi/ilmoittautuminen/peruutuspaikat

Trailrunning.fi:
www.trailrunning.fi

Kuva: Aapo Laiho
Invalid data